Jesper Einarsson som är jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet berättar att under jaktåret åren 2018/2019 sköts 112 000 vildsvin och under jaktåret 2019/2020 fälldes 146 000 vildvin i hela Sverige. Vildsvinsavskjutningen har ökat med hela 30 procent under jaktåret 2019/2020. Daniel Ligné som är riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet berättar att jägarna gör en fantastisk insats för att reglera vildsvinsstammen. Att de lyckats öka avskjutningen med 30 procent på ett år är en stor bedrift som de ska ha beröm för.
Jesper berättar vidare att ökningen av vildsvinsavskjutningen beror bland annat på att det lokalt varit mycket ekollon under jaktåret 2019/2020 som vildsvinen kunnat äta som bidragit till deras överlevnad, att vildsvinen har blivit fler då de har förökat sig. Samt att bra teknik i mörker har gjort att jägare kunnat se hur, när och var vildsvin rör sig i mörker samt gör det enklare att skjuta under dygnets mörka timmar.
Ekollon och milda vintrar har bidragit till ökat antal vildsvin
Jesper menar att det är svårt att både kunna konstatera om vildsvinen kommer att fortsätta öka och om vildsvinsavskjutningarna kommer att öka framöver.
-Om det kommer fortsätta finnas fler vildsvin beror bland annat på om vintrarna kommer bli milda och om det finns gott om ekollon för vildsvin så att de kan överleva bättre och föda fler kultingar. Vildsvin är en enkelmagad allätare och äter till exempel även insekter, gräs och andra vegetabilier. Vildsvin finns i stora delar av Sverige, framförallt i södra halvan. Vildsvin trivs i skogar i flock och får man syn på ett vildsvin så kan det även finnas fler i närheten. Det händer att vildsvin förekommer i tätorter i trädgårdar för att hitta mat, förklarar Jesper Einarsson.
Vildsvinen kan orsaka stora skador för vissa lantbrukare
Skador från vildsvin på odlade grödor kan dyka upp lite varstans. Men de nattaktiva djurens bökningar sker inte överallt eller jämnt fördelat över landet.
-Skadorna kan bli stora för en lantbrukare, medan grannen klarar sig helt utan. Därför är det svårt att jaga djuren. Med det finns inga tvivel kring att jägarna tar ett stort ansvar i förvaltningen av vildsvin, säger Daniel Ligné.
Ökad kunskap ger effektivare vildsvinsjakt
Jaktåret 2018/2019 sköts 112 000 vildsvin. Under jaktåret 2019/2020 ökade avskjutningen med hela 30 procent.
-Det finns många troliga förklaringar till att de fällt fler vildsvin. Dels ökar kunskapen om hur man jagar vildsvin på ett effektivt sätt, dels har det varit ekollonår på vissa håll i landet vilket medfört att stammen ökat, dels har jägarna fått tillgång till nya verktyg i jakten som exempelvis mörkersikten, förklarar Daniel.
Bättre samarbete behövs med lantbruket
Men viltförvaltningen måste ses i ett längre perspektiv än ett år. Därför kan man inte dra några långtgående slutsatser.
-Ofta framförs synpunkter på att vi inte jagar tillräckligt med vildsvin. Dessa siffror talar klarspråk. Jägarna tar ansvar. Ska vi bli ännu effektivare behövs ett ännu bättre samarbete med lantbruket, berättar Ligné.
Jägare behöver kunna sälja vildsvinskött direkt till konsument
Daniel lyfter fram jägarnas behov att få avsättning för köttet. Regeringen har aviserat ett system där jägarna får sälja vildsvinskött direkt till konsument, men ännu har detta inte blivit verklighet.
-När jägarnas egna frysboxar är fulla och de inte får sälja köttet slutar många att jaga. Ingen jägare vill skjuta djur och gräva ned ett klimatsmart och gott kött. Vi uppmanar därför myndigheterna att verkligen jobba på med reglerna så att jägarna får sälja vildsvinskött. Behovet har blivit ännu tydligare nu när avskjutningen ökat så mycket, avslutar Daniel.
Text: Anna Svensson
Jesper berättar vidare att ökningen av vildsvinsavskjutningen beror bland annat på att det lokalt varit mycket ekollon under jaktåret 2019/2020 som vildsvinen kunnat äta som bidragit till deras överlevnad, att vildsvinen har blivit fler då de har förökat sig. Samt att bra teknik i mörker har gjort att jägare kunnat se hur, när och var vildsvin rör sig i mörker samt gör det enklare att skjuta under dygnets mörka timmar.
Ekollon och milda vintrar har bidragit till ökat antal vildsvin
Jesper menar att det är svårt att både kunna konstatera om vildsvinen kommer att fortsätta öka och om vildsvinsavskjutningarna kommer att öka framöver.
-Om det kommer fortsätta finnas fler vildsvin beror bland annat på om vintrarna kommer bli milda och om det finns gott om ekollon för vildsvin så att de kan överleva bättre och föda fler kultingar. Vildsvin är en enkelmagad allätare och äter till exempel även insekter, gräs och andra vegetabilier. Vildsvin finns i stora delar av Sverige, framförallt i södra halvan. Vildsvin trivs i skogar i flock och får man syn på ett vildsvin så kan det även finnas fler i närheten. Det händer att vildsvin förekommer i tätorter i trädgårdar för att hitta mat, förklarar Jesper Einarsson.
Vildsvinen kan orsaka stora skador för vissa lantbrukare
Skador från vildsvin på odlade grödor kan dyka upp lite varstans. Men de nattaktiva djurens bökningar sker inte överallt eller jämnt fördelat över landet.
-Skadorna kan bli stora för en lantbrukare, medan grannen klarar sig helt utan. Därför är det svårt att jaga djuren. Med det finns inga tvivel kring att jägarna tar ett stort ansvar i förvaltningen av vildsvin, säger Daniel Ligné.
Ökad kunskap ger effektivare vildsvinsjakt
Jaktåret 2018/2019 sköts 112 000 vildsvin. Under jaktåret 2019/2020 ökade avskjutningen med hela 30 procent.
-Det finns många troliga förklaringar till att de fällt fler vildsvin. Dels ökar kunskapen om hur man jagar vildsvin på ett effektivt sätt, dels har det varit ekollonår på vissa håll i landet vilket medfört att stammen ökat, dels har jägarna fått tillgång till nya verktyg i jakten som exempelvis mörkersikten, förklarar Daniel.
Bättre samarbete behövs med lantbruket
Men viltförvaltningen måste ses i ett längre perspektiv än ett år. Därför kan man inte dra några långtgående slutsatser.
-Ofta framförs synpunkter på att vi inte jagar tillräckligt med vildsvin. Dessa siffror talar klarspråk. Jägarna tar ansvar. Ska vi bli ännu effektivare behövs ett ännu bättre samarbete med lantbruket, berättar Ligné.
Jägare behöver kunna sälja vildsvinskött direkt till konsument
Daniel lyfter fram jägarnas behov att få avsättning för köttet. Regeringen har aviserat ett system där jägarna får sälja vildsvinskött direkt till konsument, men ännu har detta inte blivit verklighet.
-När jägarnas egna frysboxar är fulla och de inte får sälja köttet slutar många att jaga. Ingen jägare vill skjuta djur och gräva ned ett klimatsmart och gott kött. Vi uppmanar därför myndigheterna att verkligen jobba på med reglerna så att jägarna får sälja vildsvinskött. Behovet har blivit ännu tydligare nu när avskjutningen ökat så mycket, avslutar Daniel.
Text: Anna Svensson