Nässjö stad 100 år firas för fullt under 2014 med olika typer av till exempel evenemang och nu hyllas staden med tre olika jubileumsbakelser. I Nässjö finns tre konditorier och i våras fick de frågan från Kristina Källström Gernes som är Nässjö kommuns projektledare för firandet av Nässjö stad 100 år, om att ta fram en jubileumsbakelse vilket konditorierna tackade ja till.
Kristina förklarar att konditorierna var inte sena med att nappa men de nöjde sig inte med att göra en sort, utan valde ett upplägg där varje konditori tagit fram sin egen bakelse. Recepten har arbetats fram omsorgsfullt för att passa både öga och gom. Bakelserna började säljas den 30 augusti och har hittills sålts bra och försäljningen pågår fram till den 7 september.
Nässjö är en fikastad
Det märks att det finns en tradition av att gå på kafé i Nässjö eftersom det finns bra kaféer menar Kristina.
– Nässjö är en riktig fikastad, jag är stolt över att idén om en jubileumsbakelse har blivit verklighet tre gånger om och att invånare och besökare kan få något extra festligt och gott till fikat under jubileumsfirandet, säger Kristina Källström Gernes.
Bra initiativ med jubileumsbakelser
Jessica Sjölin på Elsies konditori berättar om vad de på konditoriet tycker om initiativet.
− Vi tyckte att detta med en jubileumsbakelse var en bra idé. Det är verkligen roligt att kunna bidra med något till kalaset, säger Jessica Sjölin.
Roligt med tre bakelser
Marcus Ekelund som är konditor på Thimons är också glad över förslaget om jubileumsbakelser.
− Det är unikt att det finns tre framgångsrika konditorier i en stad av Nässjös storlek och att vi alla tre är med och firar tillsammans. Det är ett bra upplägg och lagom stort att vi har varsin bakelse. Och så tycker vi såklart att man ska ta alla tillfällen i akt att fira, säger Marcus Ekelund.
Samarbetet är positivt
Tommy Svensson som är konditor på Princess vill lyfta fram att samarbetet är positivt, och att alla i staden måste försöka bjuda till.
− Vi märker att Nässjö kommun verkligen gör saker för att lyfta staden, inte minst med 100-årsfirandet. Jubileumsbakelserna är vårt sätt att som näringsidkare bidra till en festlig stämning, avslutar Tommy Svensson.
Jubileumsbakelser
Källa: Nässjö kommun.
Text: Anna Svensson
Kristina förklarar att konditorierna var inte sena med att nappa men de nöjde sig inte med att göra en sort, utan valde ett upplägg där varje konditori tagit fram sin egen bakelse. Recepten har arbetats fram omsorgsfullt för att passa både öga och gom. Bakelserna började säljas den 30 augusti och har hittills sålts bra och försäljningen pågår fram till den 7 september.
Nässjö är en fikastad
Det märks att det finns en tradition av att gå på kafé i Nässjö eftersom det finns bra kaféer menar Kristina.
– Nässjö är en riktig fikastad, jag är stolt över att idén om en jubileumsbakelse har blivit verklighet tre gånger om och att invånare och besökare kan få något extra festligt och gott till fikat under jubileumsfirandet, säger Kristina Källström Gernes.
Bra initiativ med jubileumsbakelser
Jessica Sjölin på Elsies konditori berättar om vad de på konditoriet tycker om initiativet.
− Vi tyckte att detta med en jubileumsbakelse var en bra idé. Det är verkligen roligt att kunna bidra med något till kalaset, säger Jessica Sjölin.
Roligt med tre bakelser
Marcus Ekelund som är konditor på Thimons är också glad över förslaget om jubileumsbakelser.
− Det är unikt att det finns tre framgångsrika konditorier i en stad av Nässjös storlek och att vi alla tre är med och firar tillsammans. Det är ett bra upplägg och lagom stort att vi har varsin bakelse. Och så tycker vi såklart att man ska ta alla tillfällen i akt att fira, säger Marcus Ekelund.
Samarbetet är positivt
Tommy Svensson som är konditor på Princess vill lyfta fram att samarbetet är positivt, och att alla i staden måste försöka bjuda till.
− Vi märker att Nässjö kommun verkligen gör saker för att lyfta staden, inte minst med 100-årsfirandet. Jubileumsbakelserna är vårt sätt att som näringsidkare bidra till en festlig stämning, avslutar Tommy Svensson.
Jubileumsbakelser
- Princess bakelse består av en chokladbotten med havrecrunch, chokladmousse, jordgubbsmousse, jordgubbskompott och chokladsticks.
- Elsies bakelse består av en chokladbotten med limemousse, jordgubbsmousse, jordgubbsgelé och vit choklad.
- Thimons bakelse består av en vit kladdkaka med brunt smör och lime i botten, flädercrème och jordgubbsmousse och jordgubbar samt chilitryffel och maräng.
Källa: Nässjö kommun.
Text: Anna Svensson