”Pizza Champion Cup SM” äger rum i Göteborg på Svenska mässan ”Vin & Deli” den 26 april. Mike Arvblom som är pressansvarig för Pizza Champion Cup berättar att tävlingen består av flera olika pizzabakningskategorier för pizzabagare. Här får pizzabagare från städer runt om i Sverige chansen att visa upp sina färdigheter och vinna priser. Här träffas många pizzabagare samtidigt och kan utbyta kompetens och kunskap om pizza och trender.
Pizza Champion Cup är en officiell deltävling inför VM och EM i pizzabakning, för att utse och finna Sveriges bästa pizzabagare. Årets kategorier är följande årets pizza kock, Sveriges bästa gourmetpizza, Sveriges bästa veganpizza, Sveriges snabbaste pizzabagare med pizza 28 centimeter och Sveriges snabbaste pizzakartongsvikare med 30 centimeter.
En professionell och pizzakunnig jury
Under tävling kommer en professionell och pizzakunnig jury vara på plats för att bedöma deltagarnas pizzor efter bäst smak, utseende, kreativitet och utförande.
– Det kommer att utdelas guld, silver och brons-medaljer samt ytterligare diplom till vinnare i kategorier så som bäst val av råvaror, bakat med kärlek, bäst ostblandning, bäst tomatsås, bäst och frasigast pizzabotten, mest uppfinningsrik pizza. Den lyckliga vinnaren i kategorin Sveriges bästa gourmetpizza vinner flyg och hotell till Parma i Italien, där de tävlar vidare och får äran att representera Sverige i Pizza-Världsmästerskapet 2020. Flyg och hotell sponsras av Le 5 Stagioni, säger Mike Arvblom.
Vinnaren får även exklusiv pizzaugn
Utöver resan och äventyret i VM i Italien, vinner den vinnande deltagaren även den väldigt exklusiva pizzaugnen P20 som har ett värde på cirka 35 000 kronor från Sveba Dahlen.
– Pizzaugnen P201 är ett senaste nytillskott i P-Serien och är en liten robust pizzaugn som rymmer två pizzor med omkrets på 34 centimeter. Ugnen är mycket energieffektiv och välisolerad med jämn värmefördelning som garanterar ett perfekt bakningsresultat varje gång. En turbofunktion värmer snabbt upp ugnen till den satta temperaturen på max 350°C. P201 har även en mycket användarvänlig kontrollpanel som gör ugnen mycket enkel att använda. Kort sagt en liten platsbesparande lösning för mindre restauranger, caféer och pizzerior som alltid vill leverera perfekt gräddade pizzor, förklarar Mike.
Lyfta fram svensk pizzabakning
Syftet med Pizza Champion Cup är att lyfta fram svensk pizzabakning som den konstform och hantverk det verkligen är. Detta genom att arrangera pizzabaknings tävlingar, mässor och marknadsföring runt om i hela Sverige. Mike Arvblom som är världsmästare i pizzabakning har arbetat hårt för att sätta ihop en pizzabas för Sveriges pizzakultur och alla pizzaälskare. I januari år 2014, grundade han Sveriges pizzaförening, och två månader senare samlade han ihop och grundade det officiella svenska pizzabagare- landslaget.
Utbyta kompetens och kunskap om pizza
Med alla pizzalegender från Sverige som ett lag, jobbar de ihop för att utveckla pizzabakningsyrket i Sverige. Samt för att representera Sverige i de prestigefyllda EM och VM-mästerskapen i pizzabakning.
– År 2016 startade Mike det nu väldigt framgångsrika mästerskapet ”Pizza Champion Cup”. Där alla pizzabagare får möjligheten att delta i en tävling med flera olika pizzabaknings-kategorier, och med möjligheten att visa upp sina färdigheter och vinna fina priser. Under mästerskapet träffas många pizzabagare för att utbyta kompetens och kunskap om pizza och trender, avslutar Arvblom.
FAKTA
Deltagare i årets mästerskap ”Pizza Champion Cup”- Göteborg (Vin & Deli) 2019-26-04
Årets pizzakock 2019
Zeki Hanouch (Hagby Pizzeria i Norrköping)
Amir Bozaghian (Vezzo i Umeå)
Metin Kizil (Kroppkärrs Pizzeria i Karlstad)
Vojin Bozovic (Pizzeria Adriatic i Lindköping)
Emanuele Malgioglio (Göteborg)
Bledar Lezha (Ristoria Gottia Tower i Göteborg)
Simone Pizzuto (LaMadrina i Stockholm)
Emil Johansson (Vingårdens Café & Bistro i Sjöbo)
Tamara Karkhy (Vapiano i Göteborg)
Sam Alshbib (Trattoria 21 i Göteborg)
Kader Cheriet (Restaurang Ljusne Turbinen i Söderhamn)
Kim Hansen (Norrköping)
Mattias Svensson (Bacceria i Hammarö)
Aboumostafa Mohamed (Brewers Beer Bar i Göteborg)
Sveriges bästa gourmetpizza
Zeki Hanouch (Pizzeria Hagby i Norrköping)
Amir Bozaghian (Vezzo i Umeå)
Serhat Karakas (Pizzeria Skeppet i Hallstahammar)
Linda Kurdve (Pizzeria Piraten Moby i Torekov)
Josip Peric Pizaten (Pizzeria Piraten Moby i Torekov)
Vojin Bozovic (Pizzeria Adriatic i Lindköping)
Paul Florian Ficard (Björns Konditori i Vellinge)
Hisham Jouda (Restaurang Alfo Gross i Helsingborg)
Simone Pizzuto (LaMadrina i Stockholm)
Emil Johansson (Vingårdens Café & Bistro i Sjöbo)
Tamara Karkhy (Vapiano i Göteborg)
Mattias Svensson (Bacceria i Hammarö)
Elyas Katreen (Galinas i Stockholm)
Metin Kizil (Kroppkärrs Pizzeria i Karlstad)
Sveriges bästa veganpizza
Amir Bozaghian (Vezzo i Umeå)
Vojin Bozovic (Pizzeria Adriatic i Lindköping)
Simone Pizzuto (LaMadrina i Stockholm)
Tamara Karkhy (Vapiano i Göteborg)
SVERIGES SNABBASTE PIZZABAGARE (28Centimeter stor pizza)
Zeki Hanouch (Pizzeria Hagby i Norrköping)
Linda Kurdve (Pizzeria Piraten Moby i Torekov)
Bledar Lezha (Göteborg)
Hisham Jouda (Restaurang Alfo Gross i Helsingborg)
Kader Cheriet (Restaurang Ljusne Turbinen i Söderhamn)
Jurymedlemmar
Mike Arvblom - VM guld Pizzakock (juryordförande)
Jimmy Brorsson - Vinnare av Dessertmästarna 2016
Marius Niva - Pizzaexpert
Petrut Pruna - Skandinavisk pizzamästare
Jonny Yuksel - Svenskt guld & skandinaviskt guld
Josef Hakimi - Nordiskt guld
Dan Arvblom - Vice ordförande i Pizza Champion Cup
Missy Green - VM guld i pizzajonglering & världskänd reporter på PMQ
Riccardo Birghillotti - Vinnare av Årets Pizzakock 2018
Ali Charhrour - Svenskt silver & VM-brons
Källa: Pizza Champion Cup SM.
Text: Anna Svensson
Pizza Champion Cup är en officiell deltävling inför VM och EM i pizzabakning, för att utse och finna Sveriges bästa pizzabagare. Årets kategorier är följande årets pizza kock, Sveriges bästa gourmetpizza, Sveriges bästa veganpizza, Sveriges snabbaste pizzabagare med pizza 28 centimeter och Sveriges snabbaste pizzakartongsvikare med 30 centimeter.
En professionell och pizzakunnig jury
Under tävling kommer en professionell och pizzakunnig jury vara på plats för att bedöma deltagarnas pizzor efter bäst smak, utseende, kreativitet och utförande.
– Det kommer att utdelas guld, silver och brons-medaljer samt ytterligare diplom till vinnare i kategorier så som bäst val av råvaror, bakat med kärlek, bäst ostblandning, bäst tomatsås, bäst och frasigast pizzabotten, mest uppfinningsrik pizza. Den lyckliga vinnaren i kategorin Sveriges bästa gourmetpizza vinner flyg och hotell till Parma i Italien, där de tävlar vidare och får äran att representera Sverige i Pizza-Världsmästerskapet 2020. Flyg och hotell sponsras av Le 5 Stagioni, säger Mike Arvblom.
Vinnaren får även exklusiv pizzaugn
Utöver resan och äventyret i VM i Italien, vinner den vinnande deltagaren även den väldigt exklusiva pizzaugnen P20 som har ett värde på cirka 35 000 kronor från Sveba Dahlen.
– Pizzaugnen P201 är ett senaste nytillskott i P-Serien och är en liten robust pizzaugn som rymmer två pizzor med omkrets på 34 centimeter. Ugnen är mycket energieffektiv och välisolerad med jämn värmefördelning som garanterar ett perfekt bakningsresultat varje gång. En turbofunktion värmer snabbt upp ugnen till den satta temperaturen på max 350°C. P201 har även en mycket användarvänlig kontrollpanel som gör ugnen mycket enkel att använda. Kort sagt en liten platsbesparande lösning för mindre restauranger, caféer och pizzerior som alltid vill leverera perfekt gräddade pizzor, förklarar Mike.
Lyfta fram svensk pizzabakning
Syftet med Pizza Champion Cup är att lyfta fram svensk pizzabakning som den konstform och hantverk det verkligen är. Detta genom att arrangera pizzabaknings tävlingar, mässor och marknadsföring runt om i hela Sverige. Mike Arvblom som är världsmästare i pizzabakning har arbetat hårt för att sätta ihop en pizzabas för Sveriges pizzakultur och alla pizzaälskare. I januari år 2014, grundade han Sveriges pizzaförening, och två månader senare samlade han ihop och grundade det officiella svenska pizzabagare- landslaget.
Utbyta kompetens och kunskap om pizza
Med alla pizzalegender från Sverige som ett lag, jobbar de ihop för att utveckla pizzabakningsyrket i Sverige. Samt för att representera Sverige i de prestigefyllda EM och VM-mästerskapen i pizzabakning.
– År 2016 startade Mike det nu väldigt framgångsrika mästerskapet ”Pizza Champion Cup”. Där alla pizzabagare får möjligheten att delta i en tävling med flera olika pizzabaknings-kategorier, och med möjligheten att visa upp sina färdigheter och vinna fina priser. Under mästerskapet träffas många pizzabagare för att utbyta kompetens och kunskap om pizza och trender, avslutar Arvblom.
FAKTA
Deltagare i årets mästerskap ”Pizza Champion Cup”- Göteborg (Vin & Deli) 2019-26-04
Årets pizzakock 2019
Zeki Hanouch (Hagby Pizzeria i Norrköping)
Amir Bozaghian (Vezzo i Umeå)
Metin Kizil (Kroppkärrs Pizzeria i Karlstad)
Vojin Bozovic (Pizzeria Adriatic i Lindköping)
Emanuele Malgioglio (Göteborg)
Bledar Lezha (Ristoria Gottia Tower i Göteborg)
Simone Pizzuto (LaMadrina i Stockholm)
Emil Johansson (Vingårdens Café & Bistro i Sjöbo)
Tamara Karkhy (Vapiano i Göteborg)
Sam Alshbib (Trattoria 21 i Göteborg)
Kader Cheriet (Restaurang Ljusne Turbinen i Söderhamn)
Kim Hansen (Norrköping)
Mattias Svensson (Bacceria i Hammarö)
Aboumostafa Mohamed (Brewers Beer Bar i Göteborg)
Sveriges bästa gourmetpizza
Zeki Hanouch (Pizzeria Hagby i Norrköping)
Amir Bozaghian (Vezzo i Umeå)
Serhat Karakas (Pizzeria Skeppet i Hallstahammar)
Linda Kurdve (Pizzeria Piraten Moby i Torekov)
Josip Peric Pizaten (Pizzeria Piraten Moby i Torekov)
Vojin Bozovic (Pizzeria Adriatic i Lindköping)
Paul Florian Ficard (Björns Konditori i Vellinge)
Hisham Jouda (Restaurang Alfo Gross i Helsingborg)
Simone Pizzuto (LaMadrina i Stockholm)
Emil Johansson (Vingårdens Café & Bistro i Sjöbo)
Tamara Karkhy (Vapiano i Göteborg)
Mattias Svensson (Bacceria i Hammarö)
Elyas Katreen (Galinas i Stockholm)
Metin Kizil (Kroppkärrs Pizzeria i Karlstad)
Sveriges bästa veganpizza
Amir Bozaghian (Vezzo i Umeå)
Vojin Bozovic (Pizzeria Adriatic i Lindköping)
Simone Pizzuto (LaMadrina i Stockholm)
Tamara Karkhy (Vapiano i Göteborg)
SVERIGES SNABBASTE PIZZABAGARE (28Centimeter stor pizza)
Zeki Hanouch (Pizzeria Hagby i Norrköping)
Linda Kurdve (Pizzeria Piraten Moby i Torekov)
Bledar Lezha (Göteborg)
Hisham Jouda (Restaurang Alfo Gross i Helsingborg)
Kader Cheriet (Restaurang Ljusne Turbinen i Söderhamn)
Jurymedlemmar
Mike Arvblom - VM guld Pizzakock (juryordförande)
Jimmy Brorsson - Vinnare av Dessertmästarna 2016
Marius Niva - Pizzaexpert
Petrut Pruna - Skandinavisk pizzamästare
Jonny Yuksel - Svenskt guld & skandinaviskt guld
Josef Hakimi - Nordiskt guld
Dan Arvblom - Vice ordförande i Pizza Champion Cup
Missy Green - VM guld i pizzajonglering & världskänd reporter på PMQ
Riccardo Birghillotti - Vinnare av Årets Pizzakock 2018
Ali Charhrour - Svenskt silver & VM-brons
Källa: Pizza Champion Cup SM.
Text: Anna Svensson