Den första augusti nu i år kommer Vistakulle Fruktodling ut med den nya drycken ”Von Dübens Punsch”. Detta är en 26 procentig punsch som har basen i deras äppelsprit och naturligtvis arraken. Produkten är nu godkänd av Systembolaget och kommer att finnas på hyllan i Huskvarna, A6, och Trädgårdsgatan Jönköping samt även för beställning till systembolag.
Fredrik Knutsson som är ägare på Vistakulle Fruktodling berättar att deras tidigare lanseringar av Wista Härads Apel, Vistakulles Starkglögg Äpple och Vistakulles Torra Starka Cider har varit mycket lyckade och omtyckta bland kunder. Von Dübens Punsch blir den fjärde av deras drycker. Von Dübens Punsch passar exempelvis till ärtsoppa, en ostbricka eller efter kaffet.
Dryckerna har anknytning till närliggande områden/orter
Vistakulle Fruktodling har under en tid utvecklat sitt sortiment av drycker och alla deras drycker har någon anknytning i närliggande områden/orter.
– Namnet på drycken som vi valt ”Von Dübens Punsch”, har anknytning till att friherren A.C. von Düben som år 1923 registrerade Ribbargården i Gränna som hotell och restaurangrörelse. Han sökte också sprit och vinrättigheter för sin verksamhet vilket i sin tur startade den så kallade punschglas-stormen som var en konflikt mellan nykterister och vanligt folk, säger Fredrik Knutsson.
Punschglas-stormen på gick under en längre period
Denna Punchglas-stormen på gick under en längre period som delade staden i två läger.
– Men efter en tid accepterades A.C. von Dübens punsch och han fick sina rättigheter. På den tiden hade turistlivet börjat ta form och hans punsch bidrog till att turistlivet fick ett uppsving. Punschen som von Düben serverade var torr och blandades noggrant med hans egna recept, berättar Fredrik.
Arbetar med att ta fram en cider
Tillverkningen av Vistakulle Fruktodlings drycker produceras på Norrtäljes bryggeri. Framöver har de planer på ytterligare en dryck.
– Just nu arbetar vi med att ta fram en sötare cider. När den kommer att finnas till försäljning är ännu inte klart men kanske till hösten. Varje dryck tar olika långtid att planera. När det gäller äppelodlingen så ser den bra ut hittills trots de varma sommardagarna. Det varma vädret gör att det går lite för fort för odlingen att hänga med men vi hoppas på ett stabilt väder, säger han.
Text: Anna Svensson
Fredrik Knutsson som är ägare på Vistakulle Fruktodling berättar att deras tidigare lanseringar av Wista Härads Apel, Vistakulles Starkglögg Äpple och Vistakulles Torra Starka Cider har varit mycket lyckade och omtyckta bland kunder. Von Dübens Punsch blir den fjärde av deras drycker. Von Dübens Punsch passar exempelvis till ärtsoppa, en ostbricka eller efter kaffet.
Dryckerna har anknytning till närliggande områden/orter
Vistakulle Fruktodling har under en tid utvecklat sitt sortiment av drycker och alla deras drycker har någon anknytning i närliggande områden/orter.
– Namnet på drycken som vi valt ”Von Dübens Punsch”, har anknytning till att friherren A.C. von Düben som år 1923 registrerade Ribbargården i Gränna som hotell och restaurangrörelse. Han sökte också sprit och vinrättigheter för sin verksamhet vilket i sin tur startade den så kallade punschglas-stormen som var en konflikt mellan nykterister och vanligt folk, säger Fredrik Knutsson.
Punschglas-stormen på gick under en längre period
Denna Punchglas-stormen på gick under en längre period som delade staden i två läger.
– Men efter en tid accepterades A.C. von Dübens punsch och han fick sina rättigheter. På den tiden hade turistlivet börjat ta form och hans punsch bidrog till att turistlivet fick ett uppsving. Punschen som von Düben serverade var torr och blandades noggrant med hans egna recept, berättar Fredrik.
Arbetar med att ta fram en cider
Tillverkningen av Vistakulle Fruktodlings drycker produceras på Norrtäljes bryggeri. Framöver har de planer på ytterligare en dryck.
– Just nu arbetar vi med att ta fram en sötare cider. När den kommer att finnas till försäljning är ännu inte klart men kanske till hösten. Varje dryck tar olika långtid att planera. När det gäller äppelodlingen så ser den bra ut hittills trots de varma sommardagarna. Det varma vädret gör att det går lite för fort för odlingen att hänga med men vi hoppas på ett stabilt väder, säger han.
Text: Anna Svensson