Elisabet Qvarford som är VD på Svenskt Kött berättar att den första mars publicerade Jordbruksverket siffror för den totala konsumtionen av kött under år 2017. Siffrorna visar en tydlig nedgång av köttkonsumtionen med 2,2 kilogram. Vi i Sverige åt mindre av alla köttslag utom lamm som ökade med 0,1 kilogram. Nötkött minskade mest med 1,1 kilogram, följt av griskött med 0,8 kilogram och matfågel med 0,4 kilogram.
Elisabet berättar att samtidigt väljer konsumenterna i ökad utsträckning svenskt kött, det har både trenderna och statistiken visat under de senaste åren. Ökningen förra året var störst för svenskt nöt- och griskött, trots att priserna i butiken steg. Siffrorna visar att konsumenterna föredrar kött som kommer från svenska gårdar. Det är oerhört positivt att det svenska köttet tar marknadsandelar från det importerade.
Många väljer närproducerat kött
Elisabet förklarar att år 2012 kunde konsumenterna se på köttförpackningarna i mataffärerna att det stod kött från Sverige.
– Vilket gjorde att konsumenterna blev mer medvetna till att välja svenskt kött. Både yngre och äldre målgrupper i Sverige bryr sig om vilket kött de äter och påverkar varandra. Och i dag vill många i Sverige köpa svenskt kött mer än utländskt kött. Eftersom vi vill äta närproducerat kött från svenska gårdar, där vi vet att djuren har fått leva bra, berättar Elisabet Qvarford.
Trygghet att köpa svenskt kött
Qvarford menar att försäljningen av importerat har kött minskat i Sverige.
– Men lammkött köper svenskarna mer utländskt av, eftersom den svenska produktionen av lammkött inte är jätte stor. Ska man köpa svenskt lammkött ska man handla det under hösten. Som det ser ut just nu kommer vi i Sverige välja att köpa svenskt kött även i framtiden eftersom det är en trygghet att köpa svenskt kött, säger hon.
Svenska bönder tror på framtiden
Även den svenske bonden har fått bra betalt för sina djur. Det har gjort att svenska bönder tror på framtiden och vågar satsa.
– Under år 2017 ökade produktionen av så väl nöt-, gris- och lammkött på svenska gårdar.
I Sverige har vi en hållbar djuruppfödning. Det är glädjande att den svenske bonden äntligen får betalt för alla mervärden som följer med det svenska köttet, berättar Qvarford.
Sverige följer högt ställda krav och regler
I Sverige produceras kött med flera hållbara mervärden. Det handlar till exempel om låg antibiotikaanvändning och friska djur och djurskyddskrav som går längre än i många andra länder.
– Samt att Sverige följer även kraven och de högt ställda reglerna på foderproduktion för användningen av växtskydds- och växtnäringsmedel, och den goda tillgången på vatten. Siffrorna över totalförbrukningen står för slaktvikten där ben och annat ingår, det kött som äts upp är ungefär hälften av den vikten. I statistiken räknas även fågelkött in, avslutar Elisabet.
Text: Anna Svensson
Elisabet berättar att samtidigt väljer konsumenterna i ökad utsträckning svenskt kött, det har både trenderna och statistiken visat under de senaste åren. Ökningen förra året var störst för svenskt nöt- och griskött, trots att priserna i butiken steg. Siffrorna visar att konsumenterna föredrar kött som kommer från svenska gårdar. Det är oerhört positivt att det svenska köttet tar marknadsandelar från det importerade.
Många väljer närproducerat kött
Elisabet förklarar att år 2012 kunde konsumenterna se på köttförpackningarna i mataffärerna att det stod kött från Sverige.
– Vilket gjorde att konsumenterna blev mer medvetna till att välja svenskt kött. Både yngre och äldre målgrupper i Sverige bryr sig om vilket kött de äter och påverkar varandra. Och i dag vill många i Sverige köpa svenskt kött mer än utländskt kött. Eftersom vi vill äta närproducerat kött från svenska gårdar, där vi vet att djuren har fått leva bra, berättar Elisabet Qvarford.
Trygghet att köpa svenskt kött
Qvarford menar att försäljningen av importerat har kött minskat i Sverige.
– Men lammkött köper svenskarna mer utländskt av, eftersom den svenska produktionen av lammkött inte är jätte stor. Ska man köpa svenskt lammkött ska man handla det under hösten. Som det ser ut just nu kommer vi i Sverige välja att köpa svenskt kött även i framtiden eftersom det är en trygghet att köpa svenskt kött, säger hon.
Svenska bönder tror på framtiden
Även den svenske bonden har fått bra betalt för sina djur. Det har gjort att svenska bönder tror på framtiden och vågar satsa.
– Under år 2017 ökade produktionen av så väl nöt-, gris- och lammkött på svenska gårdar.
I Sverige har vi en hållbar djuruppfödning. Det är glädjande att den svenske bonden äntligen får betalt för alla mervärden som följer med det svenska köttet, berättar Qvarford.
Sverige följer högt ställda krav och regler
I Sverige produceras kött med flera hållbara mervärden. Det handlar till exempel om låg antibiotikaanvändning och friska djur och djurskyddskrav som går längre än i många andra länder.
– Samt att Sverige följer även kraven och de högt ställda reglerna på foderproduktion för användningen av växtskydds- och växtnäringsmedel, och den goda tillgången på vatten. Siffrorna över totalförbrukningen står för slaktvikten där ben och annat ingår, det kött som äts upp är ungefär hälften av den vikten. I statistiken räknas även fågelkött in, avslutar Elisabet.
Text: Anna Svensson