Under Klimatveckan den 4 - 11 september kommer länets kommunala skolor att ta ett steg till i arbetet för att bromsa klimatpåverkan genom att servera mat utifrån en klimatsmart meny.
Matproduktionen och matsvinnet står för en betydande andel av våra utsläpp av växthusgaser. Offentliga aktörer, däribland skolköken, är stora konsumenter av livsmedel. Att få skolköken att anpassa sina menyer och göra dem mer klimatanpassade innebär en stor vinst för miljön.
Val av mat har påverkan på miljön
Helena Jonsson som är landshövding i Jönköpings län berättar följande.
-Med tanke på att en människa äter cirka 70 ton livsmedel under sitt liv så har vårt val av mat en stor påverkan på miljön. Det är roligt att se vilken vilja det finns hos kommunernas skolkök att arbeta med mer lokalproducerad och klimatsmart mat säger Helena Jonsson.
Gemensam meny har tagits fram
En gemensam meny har tagits fram av Klimatrådet och länets kostchefer och den ska fungera som inspirationskälla för länets offentliga och privata kök. Menyn är sammanställd av Annika Unt som är legitimerad dietist. Maten i den föreslagna menyn är näringsriktig, säsongsbaserad och i hög utsträckning innehållande lokala råvaror. Samtliga skolkök i länets kommuner kommer att arbeta med menyn under Klimatveckan som pågår mellan den 4 till 11 september.
Kan minska matsvinnet
Gun Svensson som måltidsutvecklare vid Eksjö kommun förklarar följande.
- Genom att anpassa menyerna och att arbeta med omtyckta huvudrätter kan vi även minska matsvinnet som är den största klimatbelastande faktorn i skolornas kök. Detta blir en vinst både för miljön och för kommunernas ekonomi säger Gun Svensson.
Text: Anna Svensson
Matproduktionen och matsvinnet står för en betydande andel av våra utsläpp av växthusgaser. Offentliga aktörer, däribland skolköken, är stora konsumenter av livsmedel. Att få skolköken att anpassa sina menyer och göra dem mer klimatanpassade innebär en stor vinst för miljön.
Val av mat har påverkan på miljön
Helena Jonsson som är landshövding i Jönköpings län berättar följande.
-Med tanke på att en människa äter cirka 70 ton livsmedel under sitt liv så har vårt val av mat en stor påverkan på miljön. Det är roligt att se vilken vilja det finns hos kommunernas skolkök att arbeta med mer lokalproducerad och klimatsmart mat säger Helena Jonsson.
Gemensam meny har tagits fram
En gemensam meny har tagits fram av Klimatrådet och länets kostchefer och den ska fungera som inspirationskälla för länets offentliga och privata kök. Menyn är sammanställd av Annika Unt som är legitimerad dietist. Maten i den föreslagna menyn är näringsriktig, säsongsbaserad och i hög utsträckning innehållande lokala råvaror. Samtliga skolkök i länets kommuner kommer att arbeta med menyn under Klimatveckan som pågår mellan den 4 till 11 september.
Kan minska matsvinnet
Gun Svensson som måltidsutvecklare vid Eksjö kommun förklarar följande.
- Genom att anpassa menyerna och att arbeta med omtyckta huvudrätter kan vi även minska matsvinnet som är den största klimatbelastande faktorn i skolornas kök. Detta blir en vinst både för miljön och för kommunernas ekonomi säger Gun Svensson.
Text: Anna Svensson