Tv-programmet ”Det stora matslaget” spelades in i somras och under hösten och vintern har avsnitten sändas på SVT Sveriges television. Sista avsnittet sänds den 17 december. Ett av de totalt 17 lagen är Bosse-Bildoktorns Småländska Sävsjö lag som briljerade när de vann över Gotland och därefter gick vidare till semifinalen. Juryn älskade Bosses lags alla tre rätter som var Isterbandsfyllda kroppkakor, Löskesoppa med gös och kräftor samt Krösatårtan som hade lite otur eftersom SVTs frys inte fungerade. Men i sista avsnittet återstår det att se vilket lag som vinner.
Bosses lag består av Hang Vu, Helene Wrede och Anki Eriksson. Som alla tillsammans har bidragit med idéer och man har komponerat helt nya rätter av gamla småländska råvaror. Allra först ”brianstormade”de genom att diskutera olika förlag och de
var alla överens om att rätterna skulle vara så Småländska som möjligt. Därför valde de närproducerade matvaror som de hade fått från lokala företag, som de hade med sig till Stockholm när de lagade mat med under tv-inspelningen. Vilket juryn
blev riktigt imponerade över.
Fick var sin rätt att göra
Alla Bosses lagmedlemmar fick var sin rätt att göra. De övade på att göra maträtterna ett antal gånger inför tävlingsdagen.
– Vi hade mycket knappt om tid att öva på maträtterna, så vi fick köra med mailbombning mellan oss. Var och en fick
träna på sitt. Vi hade en gemensam dag att provlaga och det var dagen före resan till Stockholm, förklarar Anki Eriksson.
Isterbandsfyllda kroppkakor, Löskesoppan och Krösatårta
Hang gjorde Isterbandsfyllda kroppkakor, Anki Löskesoppan och Helene gjorde Krösatårtan.
– Denna Körsatårta har jag själv hittat på och innehåller bland annat en tunn chokladbotten, ostkaka, hjortronmousse och lingonmousse. Tårtan fick Bosse smaka på i samband med att han skulle ta ut sitt lag. Jag tror att Bosse gillade tårta eftersom den innehåller olika Småländska smaker och sen ska man ju helst fungera framför en kamera också, berättar Helene Wrede.
I Ljunga park i Sävsjö hölls uttagningen
Den 15 juni i Ljunga park i Sävsjö hölls uttagningen. Totalt var det 23 personer som hade kommit för att visa upp sin mat som Bosse smakade på. Anki hade inte möjlighet att delta under uttagningen. Men eftersom Bosse hade tipsat SVT om hennes kunskaper om kräftor besökte några från SVT henne lite senare under dagen på Sikanäs gård utanför Sävsjö där hon bor och driver eget företag med kräftor.
– Dessutom har min sambo varit skolkamrat med Bosse (nu är de i 60-årsåldern). Det var SVT som frågade mig om jag ville vara med. Jag tackade ja för att det är roligt med matlagning och det var framför allt kul att lyfta fram Sävsjö och Småländskmat på ett gemensamt sätt med de andra, säger Anki.
Smakkombinationer som fungerade ihop
Helene menar att anledningen till att juryn tyckte om just deras maträtter var för att de hade fina smakkombinationer som fungerade ihop och som är typiskt Småländskt. Dessutom lagade man verkligen mat från grunden i TV och det krävdes en del
matlagningskunskpap. Sedan fungerade deras samarbete i teamet riktigt bra vilket bidrog till att det blev tre välgjorda rätter. För både Anki och Helene har tävlingen varit en minnesvärd upplevelse och ett stort äventyr. Helene berättar att hon tror att fler personer kommer vilja besöka Sävsjö och Småland tack vare att laget representerade Sävsjö. Sista avsnittet av ”Det stora matslaget” sänds den 17 december på SVT då sju lag ska bli två och ett vinnande matlag ska utses.
Text: Anna Svensson
Bosses lag består av Hang Vu, Helene Wrede och Anki Eriksson. Som alla tillsammans har bidragit med idéer och man har komponerat helt nya rätter av gamla småländska råvaror. Allra först ”brianstormade”de genom att diskutera olika förlag och de
var alla överens om att rätterna skulle vara så Småländska som möjligt. Därför valde de närproducerade matvaror som de hade fått från lokala företag, som de hade med sig till Stockholm när de lagade mat med under tv-inspelningen. Vilket juryn
blev riktigt imponerade över.
Fick var sin rätt att göra
Alla Bosses lagmedlemmar fick var sin rätt att göra. De övade på att göra maträtterna ett antal gånger inför tävlingsdagen.
– Vi hade mycket knappt om tid att öva på maträtterna, så vi fick köra med mailbombning mellan oss. Var och en fick
träna på sitt. Vi hade en gemensam dag att provlaga och det var dagen före resan till Stockholm, förklarar Anki Eriksson.
Isterbandsfyllda kroppkakor, Löskesoppan och Krösatårta
Hang gjorde Isterbandsfyllda kroppkakor, Anki Löskesoppan och Helene gjorde Krösatårtan.
– Denna Körsatårta har jag själv hittat på och innehåller bland annat en tunn chokladbotten, ostkaka, hjortronmousse och lingonmousse. Tårtan fick Bosse smaka på i samband med att han skulle ta ut sitt lag. Jag tror att Bosse gillade tårta eftersom den innehåller olika Småländska smaker och sen ska man ju helst fungera framför en kamera också, berättar Helene Wrede.
I Ljunga park i Sävsjö hölls uttagningen
Den 15 juni i Ljunga park i Sävsjö hölls uttagningen. Totalt var det 23 personer som hade kommit för att visa upp sin mat som Bosse smakade på. Anki hade inte möjlighet att delta under uttagningen. Men eftersom Bosse hade tipsat SVT om hennes kunskaper om kräftor besökte några från SVT henne lite senare under dagen på Sikanäs gård utanför Sävsjö där hon bor och driver eget företag med kräftor.
– Dessutom har min sambo varit skolkamrat med Bosse (nu är de i 60-årsåldern). Det var SVT som frågade mig om jag ville vara med. Jag tackade ja för att det är roligt med matlagning och det var framför allt kul att lyfta fram Sävsjö och Småländskmat på ett gemensamt sätt med de andra, säger Anki.
Smakkombinationer som fungerade ihop
Helene menar att anledningen till att juryn tyckte om just deras maträtter var för att de hade fina smakkombinationer som fungerade ihop och som är typiskt Småländskt. Dessutom lagade man verkligen mat från grunden i TV och det krävdes en del
matlagningskunskpap. Sedan fungerade deras samarbete i teamet riktigt bra vilket bidrog till att det blev tre välgjorda rätter. För både Anki och Helene har tävlingen varit en minnesvärd upplevelse och ett stort äventyr. Helene berättar att hon tror att fler personer kommer vilja besöka Sävsjö och Småland tack vare att laget representerade Sävsjö. Sista avsnittet av ”Det stora matslaget” sänds den 17 december på SVT då sju lag ska bli två och ett vinnande matlag ska utses.
Text: Anna Svensson