Den 20 september 2023 på Svenskt Näringsliv i Jönköping redovisades att det är Vaggeryds kommun som har bäst företagsklimat av alla kommuner i Jönköpings län när företagen får bestämma. Johan Thorsell som är näringslivschef på Vaggeryds kommun tilldelades pokal och det firades med tårta. På andra plats kom Habo kommun som tidigare tre år haft första platsen. På tredje plats kom Mullsjö kommun. Vaggeryd hamnar på plats 18 av Sveriges totalt 290 kommuner och har klättrat sex placeringar sedan förra året. Störst förbättring i länet gör Sävsjö kommun som klättrar 42 placeringar, från plats 88 till plats 46. Detta visar resultatet av företagsklimatet som Svenskt Näringsliv har undersökt, säger Anna Gillek som är regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.
Anna berättar att deltog under redovisningen av företagsklimatet för Jönköpings län gjorde kommunalråd, kommunchef, oppositionsråd, näringslivsansvarig, näringslivschef och kommunikatörer inom kommunerna Vaggeryd, Habo och Mullsjö. Företagsklimatet är summan av de institutioner, attityder, regler och kunskaper som möter företagen i vardagen. Svenskt Näringslivs redovisar årliga ranking av det lokala företagsklimatet. Sveriges bästa företagsklimat 2023 har Vårgårda kommun i Västra Götaland, för tredje året i rad. På andra plats kommer Danderyd, följt av Solna på tredje plats. Totalt 14 av 21 län har kommuner bland de 50 främsta i Sverige och sex län har nya länsvinnare. Från Jönköpings län återfinns även i år hela fem kommuner på topp-50-listan Vaggeryd på plats 18, Habo på plats 20, Mullsjö på plats 22, Tranås på plats 30 och Sävsjö på plats 46.
Åtta av länets 13 kommuner klättrar på Sverigelistan
- Jönköpings län har det bästa företagsklimatet jämfört med alla län i hela Sverige i nuläget. Det är roligt att Vaggeryd, Habo och Mullsjö är i toppen i vårt län. Vaggeryd har jobbat hårt för att hamna på första plats i Jönköpings län. För Vaggeryd är alla företag viktiga. I Vaggeryd har det gjorts stora satsningar inom näringslivet som visar på bra resultat. Habo har en bra andra placering bland länets kommuner. Det är fantastiskt att Mullsjö har klättrat upp i placeringen det visar att Mullsjös näringsliv är uthålliga. Vi har låg arbetslöshet i Jönköpings län. En utmaning inför framtiden är att fler behöver gå olika typer av utbildningar. Eftersom det är flera branscher i Jönköpings län som är behov av att anställa personal med rätt kompetens. Det är roligt att se att nästan alla länets kommuner fortfarande befinner sig på den övre halvan av rankinglistan. Som län förbättrar vi oss också i årets rankning då åtta av länets 13 kommuner klättrar på Sverigelistan. Det betyder att vi som län fortsatt har Sveriges bästa företagsklimat. Det gäller dock att komma ihåg att företagsklimat är en färskvara och för att fortsätta ligga i topp måste våra kommuner alltid ha frågan på dagordningen, säger Anna Gillek.
En framgångsfaktor är att ha ett tydligt politiskt ledarskap
- Vår undersökning visar att alla kommuner kan förbättra sitt företagsklimat och det ser vi exempel på hela tiden, både i Jönköpings län och nationellt. Att ha en god dialog med företagen och att både politiker och kommunala tjänstemän försöker att ha en förståelse för företagen är något som företagen uppskattar. En annan framgångsfaktor är att ha ett tydligt politiskt ledarskap med tydliga målsättningar vad gäller kommunens arbete med och för näringslivet. Då kan man åstadkomma positiva förändringar. Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2023 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC, säger Anna.
Etableringar och rekryteringar har bidragit till Vaggeryds förbättrade företagsklimat
Johan Thorsell som är näringslivschef på Vaggeryds kommun berättar att det betyder mycket att Vaggeryds kommun har bäst företagsklimat av alla kommuner i Jönköpings län 2023.
- Vi är mycket glada för utmärkelsen. Upphandlingssidan i Vaggeryds kommun har gått mycket bra för att vi har jobbat aktivt med upphandlingar med företagen. Även etableringar och rekryteringar har också bidragit till vårt förbättrade företagsklimat. Vi har stöttat och hjälpt både befintliga och nya företag. Viktigt är att företagen mår bra. I nuläget går det bra för tillverkningsföretagen och logistikföretagen i Vaggeryd men blir konjunkturen svagare under en längre period så kommer det påverka näringslivet. Det behöver byggas fler bostäder i Vaggeryd så att fler kan flytta och jobba i Vaggeryd. Det är ungefär lika många som pendlar till Vaggeryd som pendlar från Vaggeryd. Flera nya etableringar är på gång. Vi brukar ligga rankad i toppen när det gäller företagsklimatet, nu gäller det att fortsättningsvis hålla ett bra företagsklimat inom näringslivet i Vaggeryds kommun. En utmaning inför framtiden är kompetensbehovet hos företagen, hur företagen kan hitta rätt arbetskraft för att fortsätta växa i Vaggeryd, säger Johan Thorsell.
Framtiden för Habo kommun ser ljus ut för näringslivets utveckling
Monika Raske som är näringslivsansvariga på Habo kommun berättar att resultaten för företagsklimatet är en viktig mätning för Habo kommun.
- Tre år i rad har vi varit placerade på första platsen bland Jönköpings läns kommuner. Det har varit en stor betydelse för Habo kommun att ha haft bästa företagsklimatet. I år har vi tappat från hög höjd men vi tillhör ändå toppen med en andra plats bland Jönköpings läns rankade kommuner som vi är glada för. Svenskt näringsliv ställer ett antal frågor i sin undersökning och jag tycker att frågorna service, bemötande och tillgänghet är viktiga frågor. Jag vill gratulera Vaggeryd till första platsen. Vi är tre mindre kommunerna som är rankade i toppen för Jönköpings län och det är ett tecken på att små kommuner kan vara lite närmare företagen. Det är betydelsefullt för näringslivet att Habo kommun samarbetar med andra kommuner. I nuvarande konjunkturläge påverkas exempelvis byggbranschen i Habo kommun. Man pausar planerade projekt. Detta kan man se över hela landet. Framtiden för Habo kommun ser ljus ut för näringslivets utveckling. Samtidigt som en utmaning är att hitta personal med rätt kompetens. Vi vill få ännu fler färdig utbildade från högskolan och universitetet i Jönköping att stanna i Jönköpings län. Pendlingsmöjligheterna till och från Habo är bra. Företagen i Habo mår bra. Habo har haft en fantastisk utveckling. Vi kommer att jobba för att få tillbaka första placeringen inom Jönköpings län, säger Monika Raske.
Viktigt att företagens behov tillgodoses av Mullsjö kommun
Pernilla Bernhardsson som är näringslivsansvarig på Mullsjö kommun är stolt och glad att Mullsjö kommun är på tredje plats i Jönköpings län.
- Vi har ökat i placeringar och är på plats 22 i Sverige när det gäller företagsklimatet. Det är bra. Att vi har gått framåt beror till stor del på förbättrade förutsättningar för företagen i Mullsjö. Kommunledningen visar att näringslivet är viktigt. Vi hoppas att det goda samarbetet mellan Mullsjö kommun och näringslivet är vägen fram mot att knipa förstaplatsen i företagsklimatet i länet till nästa år. En förutsättning är att Mullsjö kommun och företag fortsätter samarbeta stabilt tillsammans. Vi jobbar i dagsläget med att få fram bra industrimark och att det ska finnas bra lokaler för att bedriva verksamhet. Det är viktigt att företagens behov tillgodoses av Mullsjö kommun. Kompetensbristen för företag är även ett faktum för Mullsjö. Färdigutbildade från högskolan och universitetet i Jönköping och högskolan i Skövde är betydelsefullt för företagens rekryteringar. Näringslivet i Mullsjö har stor nytta av de som pendlar från Falköping, Tidaholm och Ulricehamn till Mullsjö. Vi har många företag i Mullsjö som växer och det kommer flera nya etableringar, säger Pernilla Bernhardsson.
Text: Anna Svensson
Foto: Arnold Svensson
Anna berättar att deltog under redovisningen av företagsklimatet för Jönköpings län gjorde kommunalråd, kommunchef, oppositionsråd, näringslivsansvarig, näringslivschef och kommunikatörer inom kommunerna Vaggeryd, Habo och Mullsjö. Företagsklimatet är summan av de institutioner, attityder, regler och kunskaper som möter företagen i vardagen. Svenskt Näringslivs redovisar årliga ranking av det lokala företagsklimatet. Sveriges bästa företagsklimat 2023 har Vårgårda kommun i Västra Götaland, för tredje året i rad. På andra plats kommer Danderyd, följt av Solna på tredje plats. Totalt 14 av 21 län har kommuner bland de 50 främsta i Sverige och sex län har nya länsvinnare. Från Jönköpings län återfinns även i år hela fem kommuner på topp-50-listan Vaggeryd på plats 18, Habo på plats 20, Mullsjö på plats 22, Tranås på plats 30 och Sävsjö på plats 46.
Åtta av länets 13 kommuner klättrar på Sverigelistan
- Jönköpings län har det bästa företagsklimatet jämfört med alla län i hela Sverige i nuläget. Det är roligt att Vaggeryd, Habo och Mullsjö är i toppen i vårt län. Vaggeryd har jobbat hårt för att hamna på första plats i Jönköpings län. För Vaggeryd är alla företag viktiga. I Vaggeryd har det gjorts stora satsningar inom näringslivet som visar på bra resultat. Habo har en bra andra placering bland länets kommuner. Det är fantastiskt att Mullsjö har klättrat upp i placeringen det visar att Mullsjös näringsliv är uthålliga. Vi har låg arbetslöshet i Jönköpings län. En utmaning inför framtiden är att fler behöver gå olika typer av utbildningar. Eftersom det är flera branscher i Jönköpings län som är behov av att anställa personal med rätt kompetens. Det är roligt att se att nästan alla länets kommuner fortfarande befinner sig på den övre halvan av rankinglistan. Som län förbättrar vi oss också i årets rankning då åtta av länets 13 kommuner klättrar på Sverigelistan. Det betyder att vi som län fortsatt har Sveriges bästa företagsklimat. Det gäller dock att komma ihåg att företagsklimat är en färskvara och för att fortsätta ligga i topp måste våra kommuner alltid ha frågan på dagordningen, säger Anna Gillek.
En framgångsfaktor är att ha ett tydligt politiskt ledarskap
- Vår undersökning visar att alla kommuner kan förbättra sitt företagsklimat och det ser vi exempel på hela tiden, både i Jönköpings län och nationellt. Att ha en god dialog med företagen och att både politiker och kommunala tjänstemän försöker att ha en förståelse för företagen är något som företagen uppskattar. En annan framgångsfaktor är att ha ett tydligt politiskt ledarskap med tydliga målsättningar vad gäller kommunens arbete med och för näringslivet. Då kan man åstadkomma positiva förändringar. Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2023 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC, säger Anna.
Etableringar och rekryteringar har bidragit till Vaggeryds förbättrade företagsklimat
Johan Thorsell som är näringslivschef på Vaggeryds kommun berättar att det betyder mycket att Vaggeryds kommun har bäst företagsklimat av alla kommuner i Jönköpings län 2023.
- Vi är mycket glada för utmärkelsen. Upphandlingssidan i Vaggeryds kommun har gått mycket bra för att vi har jobbat aktivt med upphandlingar med företagen. Även etableringar och rekryteringar har också bidragit till vårt förbättrade företagsklimat. Vi har stöttat och hjälpt både befintliga och nya företag. Viktigt är att företagen mår bra. I nuläget går det bra för tillverkningsföretagen och logistikföretagen i Vaggeryd men blir konjunkturen svagare under en längre period så kommer det påverka näringslivet. Det behöver byggas fler bostäder i Vaggeryd så att fler kan flytta och jobba i Vaggeryd. Det är ungefär lika många som pendlar till Vaggeryd som pendlar från Vaggeryd. Flera nya etableringar är på gång. Vi brukar ligga rankad i toppen när det gäller företagsklimatet, nu gäller det att fortsättningsvis hålla ett bra företagsklimat inom näringslivet i Vaggeryds kommun. En utmaning inför framtiden är kompetensbehovet hos företagen, hur företagen kan hitta rätt arbetskraft för att fortsätta växa i Vaggeryd, säger Johan Thorsell.
Framtiden för Habo kommun ser ljus ut för näringslivets utveckling
Monika Raske som är näringslivsansvariga på Habo kommun berättar att resultaten för företagsklimatet är en viktig mätning för Habo kommun.
- Tre år i rad har vi varit placerade på första platsen bland Jönköpings läns kommuner. Det har varit en stor betydelse för Habo kommun att ha haft bästa företagsklimatet. I år har vi tappat från hög höjd men vi tillhör ändå toppen med en andra plats bland Jönköpings läns rankade kommuner som vi är glada för. Svenskt näringsliv ställer ett antal frågor i sin undersökning och jag tycker att frågorna service, bemötande och tillgänghet är viktiga frågor. Jag vill gratulera Vaggeryd till första platsen. Vi är tre mindre kommunerna som är rankade i toppen för Jönköpings län och det är ett tecken på att små kommuner kan vara lite närmare företagen. Det är betydelsefullt för näringslivet att Habo kommun samarbetar med andra kommuner. I nuvarande konjunkturläge påverkas exempelvis byggbranschen i Habo kommun. Man pausar planerade projekt. Detta kan man se över hela landet. Framtiden för Habo kommun ser ljus ut för näringslivets utveckling. Samtidigt som en utmaning är att hitta personal med rätt kompetens. Vi vill få ännu fler färdig utbildade från högskolan och universitetet i Jönköping att stanna i Jönköpings län. Pendlingsmöjligheterna till och från Habo är bra. Företagen i Habo mår bra. Habo har haft en fantastisk utveckling. Vi kommer att jobba för att få tillbaka första placeringen inom Jönköpings län, säger Monika Raske.
Viktigt att företagens behov tillgodoses av Mullsjö kommun
Pernilla Bernhardsson som är näringslivsansvarig på Mullsjö kommun är stolt och glad att Mullsjö kommun är på tredje plats i Jönköpings län.
- Vi har ökat i placeringar och är på plats 22 i Sverige när det gäller företagsklimatet. Det är bra. Att vi har gått framåt beror till stor del på förbättrade förutsättningar för företagen i Mullsjö. Kommunledningen visar att näringslivet är viktigt. Vi hoppas att det goda samarbetet mellan Mullsjö kommun och näringslivet är vägen fram mot att knipa förstaplatsen i företagsklimatet i länet till nästa år. En förutsättning är att Mullsjö kommun och företag fortsätter samarbeta stabilt tillsammans. Vi jobbar i dagsläget med att få fram bra industrimark och att det ska finnas bra lokaler för att bedriva verksamhet. Det är viktigt att företagens behov tillgodoses av Mullsjö kommun. Kompetensbristen för företag är även ett faktum för Mullsjö. Färdigutbildade från högskolan och universitetet i Jönköping och högskolan i Skövde är betydelsefullt för företagens rekryteringar. Näringslivet i Mullsjö har stor nytta av de som pendlar från Falköping, Tidaholm och Ulricehamn till Mullsjö. Vi har många företag i Mullsjö som växer och det kommer flera nya etableringar, säger Pernilla Bernhardsson.
Text: Anna Svensson
Foto: Arnold Svensson