Thimons konditori som drivs av Markus och Linda Ekelund, är ett av fem företag som har nominerats till Årets Företag i bageribranschen. Det är Sveriges bagare & konditorer SBK som delar ut priset bland sina ungefär 500 företag. Markus berättar att det känns som en vinst bara att bara ha blivit nominerade bland så många duktiga finalister.
Under nära 20 år har Markus Ekelund hittills varit konditor, och tillsammans med hustrun Linda tog han över Thimons år 2008. Då fanns konditori i Aneby och Nässjö, som sammanlagt omsatte sju miljoner kronor. Idag finns även ett konditori i Eksjö och företaget omsätter över 23 miljoner kronor.
Framgången beror delvis på läget vid stationen i Nässjö
Bara på Thimons i Nässjö är omsättningen på 15 miljoner kronor, vilket är ovanligt för en enskild bageributik.
– Vår framgång beror delvis på att vi har ett bra läge vid stationen i Nässjö. Och vi har hela tiden haft en medveten satsning på kvalitet, både i hantverket och i råvarorna. Vi har variation bland våra bakverk och det smakar gott. Dessutom säljer vi bra av olika bakverk. Även servicen och bemötandet jobbar vi mycket med och fikamiljön, säger Markus Ekelund.
Flera resenärer stannar gärna till och fikar
På Thimons uppdaterar de regelbundet inredningen, för att förbli moderna men också för att möblerna slits av den stora tillströmningen av kunder.
– Många stamkunder har de, men även bland dem som bara byter tåg i Nässjö är stora kunder. Flera som pendlar mycket stannar gärna till och fikar innan de ska åka med tågen vidare. Framför allt Stockholmare uppskattar prisnivån här. Det är Stockholmskvalitet till Nässjöpris, säger Markus.
En stor ära för Thimons om de vann
Att vinna priset vore en stor ära menar Markus. Och han berättar att vinnaren kommer få ta emot ett stipendium på 50 000 kronor.
– Det kommer både vara stipendium och kurser som kommer att delas ut. Vinner vi så vet vi inte ännu vad vi kommer att göra med stipendiet. Men något vi har planer på att göra, är gällande Thimons i Aneby, där vi funderar på att hitta en ny lokal samt att fräscha upp inredningen, säger han.
Företagare i bageribranschen som gjort något utöver det vanliga vinner
Lördagen den 9 april avgörs det vilka som är Årets Företagare i bageribranschen.
– Enligt SBK vill man ”premiera den företagare i bageribranschen som gjort något utöver det vanliga och som kan fungera som ett inspirerande exempel för övriga branschen”, förklarar han.
Fakta
Fem finalister bland de nominerade
Joel och Fia Christenson, Kringelgården, Saltsjöbaden
Markus och Linda Ekelund, Thimons, Nässjö
Christian Jörgensen, Dahls Bageri, Göteborg
Ted Johansson & Conrad Tyrsén, Dessert & Choklad, Stockholm
Kristoffer Delselius, Delselius Konditori, Gustavsberg.
Källa: Nässjö Näringsliv.
Text: Anna Svensson
Under nära 20 år har Markus Ekelund hittills varit konditor, och tillsammans med hustrun Linda tog han över Thimons år 2008. Då fanns konditori i Aneby och Nässjö, som sammanlagt omsatte sju miljoner kronor. Idag finns även ett konditori i Eksjö och företaget omsätter över 23 miljoner kronor.
Framgången beror delvis på läget vid stationen i Nässjö
Bara på Thimons i Nässjö är omsättningen på 15 miljoner kronor, vilket är ovanligt för en enskild bageributik.
– Vår framgång beror delvis på att vi har ett bra läge vid stationen i Nässjö. Och vi har hela tiden haft en medveten satsning på kvalitet, både i hantverket och i råvarorna. Vi har variation bland våra bakverk och det smakar gott. Dessutom säljer vi bra av olika bakverk. Även servicen och bemötandet jobbar vi mycket med och fikamiljön, säger Markus Ekelund.
Flera resenärer stannar gärna till och fikar
På Thimons uppdaterar de regelbundet inredningen, för att förbli moderna men också för att möblerna slits av den stora tillströmningen av kunder.
– Många stamkunder har de, men även bland dem som bara byter tåg i Nässjö är stora kunder. Flera som pendlar mycket stannar gärna till och fikar innan de ska åka med tågen vidare. Framför allt Stockholmare uppskattar prisnivån här. Det är Stockholmskvalitet till Nässjöpris, säger Markus.
En stor ära för Thimons om de vann
Att vinna priset vore en stor ära menar Markus. Och han berättar att vinnaren kommer få ta emot ett stipendium på 50 000 kronor.
– Det kommer både vara stipendium och kurser som kommer att delas ut. Vinner vi så vet vi inte ännu vad vi kommer att göra med stipendiet. Men något vi har planer på att göra, är gällande Thimons i Aneby, där vi funderar på att hitta en ny lokal samt att fräscha upp inredningen, säger han.
Företagare i bageribranschen som gjort något utöver det vanliga vinner
Lördagen den 9 april avgörs det vilka som är Årets Företagare i bageribranschen.
– Enligt SBK vill man ”premiera den företagare i bageribranschen som gjort något utöver det vanliga och som kan fungera som ett inspirerande exempel för övriga branschen”, förklarar han.
Fakta
Fem finalister bland de nominerade
Joel och Fia Christenson, Kringelgården, Saltsjöbaden
Markus och Linda Ekelund, Thimons, Nässjö
Christian Jörgensen, Dahls Bageri, Göteborg
Ted Johansson & Conrad Tyrsén, Dessert & Choklad, Stockholm
Kristoffer Delselius, Delselius Konditori, Gustavsberg.
Källa: Nässjö Näringsliv.
Text: Anna Svensson