Den 16 september var CSR Småland med och arrangerade Sveriges största digiloga hållbarhets- och framtidskonferens ”A Sustainable Tomorrow ” med utgångspunkt i Helsingborg och livesändning hos många hubbar runt om i Sverige. En av hubbarna var Nuvab som bjöd in företag till Saga Biografen i Vetlanda där de inbjudna kunde följa A Sustainable Tomorrows digiloga hållbarhets- och framtidskonferens. Dessutom arrangerade Nuvab på eftermiddagen ett eget program kopplat till hållbarhet, där företagen hade möjlighet att fördjupa sina kunskaper, ta del av goda exempel från andra företag samt diskutera och nätverka analogt.
Anna Carendi som är initiativtagare och ordförande för CSR Småland berättar att CSR Småland har tillsammans med de lokala hubbarna Jönköpings kommuns näringslivsavdelning, Nuvab (Vetlanda Näringsliv) samt Värnamo Näringsliv ingått ett samarbete med A Sustainable Tomorrow för att stärka och utveckla hållbarhetsbetet i Jönköpings län. I Vetlanda var Anna Carendi också moderator och hon hälsade alla välkomna till konferensen och berättade om CSR Smålands omfattande arbete med hållbarhet.
Vinnare av årets A Sustainable Prize presenterades
Sveriges största hållbarhets- och framtidskonferens ”A Sustainable Tomorrow ” 2021 var den åttonde upplagan men första gången som den var digilog med olika hubbar runt om i Sverige. Den startades igång av Catarina Rolfsdotter-Jansson som är moderator och innehållsansvarig för A Sustainable Tomorrow, Bo Nilsson som är grundare för A Sustainable Tomorrow, Anamaria Vargas, co-moderator och Staffan Hansén som är VD på SPP, samt de utvalda hubbarna. Vinnare av årets A Sustainable Prize presenterades och tilldelades Pella Thiel som är ekolog och som arbetar mot storskalig miljöförstöring (ekocid) och att göra det till ett internationellt brott.
Länder och företag måste agera mer hållbart
Inledningstal hölls av Cecilia Ekholm som är ny ambassadör för hållbart företagande på utrikesdepartementet. Cecilias ansvarsområden inkluderar att driva regeringens arbete för internationellt hållbart företagande i dialog med relevanta aktörer och att företräda Sverige i internationella organisationer såsom OECD och FN. Därefter hölls det föredrag som bland annat handlade om hur natur och djur har påverkats av människornas föroreningar i världen samt hur viktigt det är att länder och företag behöver och måste agera med ökat hållbarhetsarbete.
Organisationsutveckling, klimatpolicy och naturens intelligens
Laura Storm föreläste på engelska om ”The business case for regeneration”, affärsnytta för förnyelse. Laura har dedikerat sin karriär åt hållbarhet, organisationsutveckling, klimatpolicy och naturens intelligens. Hon är en av de globala pionjärerna och en ”thought leader” inom det högaktuella området ”Regenerative Business”. För sitt arbete har Laura utsetts till Worldchanger av Greenbiz och rankats som en av de ledande 30 kvinnorna inom hållbarhet och regeneration av Sustainable Brands. Laura är aktuell med boken ”Regenerative Leadership”.
Vivobarefoot företaget som revolutionerar tidigare affärsmodeller
Galahad Clark som är VD för Vivobarefoot föreläste på engelska om ”Regenerative business”, regenerativt företagande. Galahad har fått stor internationell uppmärksamhet för att ha byggt ett företag som revolutionerar tidigare affärsmodeller och skapar framgång med ett regenerativt perspektiv. Vivobarefoot utmanar sko-, mode- och outdoorindustrin med nya affärsbeteenden och målgrupper. De tar hållbarhetsstrategier och genomförandet ett steg längre. Clark har bland annat grundat initiativet ”Worn Again” tillsammans med H&M för att återanvända material inom modebranschen.
Den uppfinningsrika planeten och om biomimikry
Fredrik Moberg som driver organisationen Albaeco och även är verksam som forskare vid Stockholm Resilience Centre. Han föreläste om den uppfinningsrika planeten och om biomimikry, det vill säga hur biologer samarbetar med arkitekter, ingenjörer och designers för att efterlikna naturens bästa lösningar och skynda på omställningen till ett hållbart samhälle. Fredrik är aktuell med boken ”Den uppfinningsrika planeten – Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar”.
Fokus på hållbarhet, långsiktig utveckling av industriföretag
Jenny Lindén Urnes som är ägare och styrelseordförande för Lindéngruppen föreläste med Jakob Trollbäck som är grundare av kommunikationsbyrån The New Division och en av skaparna bakom det visuella kommunikationssystemet för FN:s Globala mål. Lindéngruppen är ett familjeföretag med fokus på hållbarhet, långsiktig utveckling av industriföretag. Jenny och Jakob berättade om hur de tänker när de arbetar med hållbarhetsarbete.
Cirkulärt och regenerativt företagande i många år
Eva Karlsson som är grundare av Houdini Sportswear föreläste om hur Houdini Sportswear har arbetat med cirkulärt och regenerativt företagande i många år och blivit en inspirationskälla för andra bolag. Inspirationen hämtas från naturen och målet är att ha 100 procent cirkulära produkter redan 2022. Houdini arbetar enligt devisen ”reimagine everything” och strävar efter ett systemskifte till ett regenerativt sätt att leva och verka. Dessutom visade Eva en tragisk video under sin föreläsning som handlade om hur fåglar har dött efter att de har ätit föremål av plast som har hamnat i naturen.
De fattiga länderna behöver också engagera sig i hållbarhetsarbetet
Fredrik Reinfeldt föreläste engagerat om global omvärldsbevakning. Det är den rika delen av världen som får stå för hållbarhetsarbetet men han ville även att de fattiga länderna också ska engagera sig i hållbarhetsarbetet och att vi behöver få med oss länder som Kina, Indien och Brasilien i omställningen till en fossilfri värld. Dessutom berättade han om hur viktigt valet av Joe Biden var med avseende på utvecklingen inom miljö och hållbarhetsområdet globalt.
Olika perspektiv belystes
Ytterligare föreläsare var Nils Phillips från Mötesplats Social Innovation Röstånga Utveckling som föreläste om kommunperspektivet. Henrik Linder som är nordisk hållbarhetschef från Resurs Bank föreläste om näringslivsperspektivet. Karin Heri som är ansvarig för samhällsfrågor och hållbarhet hos svenska mästarna Malmö FF föreläste om civilsamhälleperspektivet och Anna Richter Olsson som är ordförande SUSAS – Stockholm University’s Student Association for Sustainability föreläste om akademiperspektivet.
Företagen som kom till Vetlanda fick med sig tips
Anna Carendi berättar att hon tycker att konferensen var mycket givande. Det har varit olika perspektiv på många pågående hållbarhetsarbeten och regenerativt företagande och konkreta lokala exempel.
- Jag hoppas att företagen som kom till hubben i Vetlanda fick med sig tips som de kan använda i sina företag. Det var bland annat intressant att lyssna till Fredrik Moberg hur man kan använda naturens lösningar i sin verksamhet för att till exempel hitta nya material, säger Anna Carendi.
Ett klädesplagg i jorden som man kan odla på
Anna berättar vidare att det var intressant att höra Eva Karlsson som är grundare av Houdini Sportswear berätta om hur man kan driva ett företag inom klädbranschen med stora klimatavtryck och att man till och med ska kunna lägga ett klädesplagg i jorden så att man kan odla på det.
- Jag gillade också Nils Phillips från Mötesplats Social Innovation Röstånga som berättade om hur man kan få en hel by att samverka och blomma upp igen. Det tror jag att många svenska orter och byar kan bli inspirerade av, fortsätter Anna Carendi.
Alla måste vara med för att de globala målen ska nås
Anna lyfter fram att klimatförändringarna är en realitet, det handlar inte längre om en dyster framtid i länder långt bort. Nyheterna visar att krisen redan är ett faktum i Sverige, Europa och i resten av världen. FN:s klimatpanel IPCC:s nya rapport är otvetydig. Anna hoppas att företag och verksamheter har fått inspiration och blivit motiverade att antingen komma igång eller att vässa sitt hållbarhetsarbete.
- Jag hoppas att alla känner att det är bråttom men också att det är möjligt och att alla måste vara med och bidra för att vi ska nå de globala målen och våra klimatmål.
Ytterligare möten för att växla upp hållbarhetsarbetet
- Den 8 oktober 2021 kommer CSR Småland att anordna ett digitalt frukostmöte. Då kommer vi att prata vad man kan göra för att växla upp sitt hållbarhetsarbete, vilka verktyg och initiativ som företag och verksamheterna behöver för att arbeta med hållbarhet. Den 27 oktober anordnar vi även ett event med Almi som kommer att handla om vilka bidrag företag och verksamheter kan söka för att kunna sätta igång med hållbarhetsarbetet. Det kommer också att lyftas fram andra konkreta exempel på hållbarhetsarbete som företag redan gör, förklarar Anna.
Företag från Vetlanda med fokus på hållbarhetsarbete
Tre av Vetlandas företagare som har kommit långt i hållbarhetsarbetet och som var med i en panel under konferensen i Vetlanda var Jonas Hernborg från Elitfönster, Marcus Ahlstedt från
T-emballage Bygg och Anna Svensson från OBOS. Alla tre företagen har fokuserat på hållbarhetsarbete för klimatet. De gav några tips till andra företag som vill börja arbeta hållbartsarbete, bland annat att företag ska ha bra omvärldskoll, att först ta reda på hur ens företags nuläge ser ut när det gäller hållbarhetsarbetet för att veta vilka områden som är viktigast att fokusera på och att se till att avsätta tillräckligt med resurser för hållbarhetsarbetet.
Många fördelar med att bygga med trä
Anna tyckte dessutom att det var intressant att lyssna på arkitekt Johan Wegbrant som föreläste i Vetlanda om hållbart byggande i trä. Anna menar att det finns flera fördelar med att bygga med trä; att det är klimatsmart och ger bättre inomhusklimat. Johan ville förmedla att omställningen till ett hållbart byggande börjar nu och att det är möjligt att även bygga höghus i trä. Johan menar att vi inte ska fråga oss om vi kan bygga i trä utan varför vi inte ska bygga i trä.
Ett hållbart byggande måste styra allt
Johan berättade att byggbranschen idag står för cirka 20 procent av koldioxidutsläppen och 30 procent av allt avfall i Sverige. Det svenska klimatmålet som riksdagen antagit innebär att år 2045 ska Sverige inte längre ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Omställningen mot ett hållbart byggande måste styra allt vi gör idag och i morgon.
- Vi har kunskapen som krävs, vi förstår problemen och vet vad som orsakar dem. Positiva pionjärprojekt byggs runt om i världen. Nu är det dags att kavla upp armarna och sätta spaden i marken tillsammans, avslutade Johan sin föreläsning.
Projektägare för att stärka sociala hållbarhetsarbete
Mariana Morosanu som är grundaren för Circular Centre föreläste om sin egen integrationsresa och hur den har inspirerat henne till att skapa Circular Centre. Hon berättade om samverkan med länets näringsliv där bland annat IKEA är en utav Circular Centres samarbetspartners. Circular Centre är projektägare för ett internationellt projekt med syftet att ta fram verktyg ska hjälpa företag i fem EU-länder att stärka deras sociala hållbarhetsarbete. Projektledare är Hanna Lundgren och Sofia Ellström, som under konferensen visade deltagarna hur de kan arbeta med integration och mångfald på sina arbetsplatser. Deltagarna fick också svara på en nulägesanalys för hur de arbetar med frågorna idag.
Viktigt med modiga hållbarhetsmål
Anna avslutade dagen med att uppmana alla deltagare att ta med sig den nya kunskapen de fått under dagen till sina respektive verksamheter, sätta modiga hållbarhetsmål och ta fram en handlingsplan för hur de ska bidra till de globala målen för hållbar utveckling.
Text och foto: Arnold Svensson och Anna Svensson
Anna Carendi som är initiativtagare och ordförande för CSR Småland berättar att CSR Småland har tillsammans med de lokala hubbarna Jönköpings kommuns näringslivsavdelning, Nuvab (Vetlanda Näringsliv) samt Värnamo Näringsliv ingått ett samarbete med A Sustainable Tomorrow för att stärka och utveckla hållbarhetsbetet i Jönköpings län. I Vetlanda var Anna Carendi också moderator och hon hälsade alla välkomna till konferensen och berättade om CSR Smålands omfattande arbete med hållbarhet.
Vinnare av årets A Sustainable Prize presenterades
Sveriges största hållbarhets- och framtidskonferens ”A Sustainable Tomorrow ” 2021 var den åttonde upplagan men första gången som den var digilog med olika hubbar runt om i Sverige. Den startades igång av Catarina Rolfsdotter-Jansson som är moderator och innehållsansvarig för A Sustainable Tomorrow, Bo Nilsson som är grundare för A Sustainable Tomorrow, Anamaria Vargas, co-moderator och Staffan Hansén som är VD på SPP, samt de utvalda hubbarna. Vinnare av årets A Sustainable Prize presenterades och tilldelades Pella Thiel som är ekolog och som arbetar mot storskalig miljöförstöring (ekocid) och att göra det till ett internationellt brott.
Länder och företag måste agera mer hållbart
Inledningstal hölls av Cecilia Ekholm som är ny ambassadör för hållbart företagande på utrikesdepartementet. Cecilias ansvarsområden inkluderar att driva regeringens arbete för internationellt hållbart företagande i dialog med relevanta aktörer och att företräda Sverige i internationella organisationer såsom OECD och FN. Därefter hölls det föredrag som bland annat handlade om hur natur och djur har påverkats av människornas föroreningar i världen samt hur viktigt det är att länder och företag behöver och måste agera med ökat hållbarhetsarbete.
Organisationsutveckling, klimatpolicy och naturens intelligens
Laura Storm föreläste på engelska om ”The business case for regeneration”, affärsnytta för förnyelse. Laura har dedikerat sin karriär åt hållbarhet, organisationsutveckling, klimatpolicy och naturens intelligens. Hon är en av de globala pionjärerna och en ”thought leader” inom det högaktuella området ”Regenerative Business”. För sitt arbete har Laura utsetts till Worldchanger av Greenbiz och rankats som en av de ledande 30 kvinnorna inom hållbarhet och regeneration av Sustainable Brands. Laura är aktuell med boken ”Regenerative Leadership”.
Vivobarefoot företaget som revolutionerar tidigare affärsmodeller
Galahad Clark som är VD för Vivobarefoot föreläste på engelska om ”Regenerative business”, regenerativt företagande. Galahad har fått stor internationell uppmärksamhet för att ha byggt ett företag som revolutionerar tidigare affärsmodeller och skapar framgång med ett regenerativt perspektiv. Vivobarefoot utmanar sko-, mode- och outdoorindustrin med nya affärsbeteenden och målgrupper. De tar hållbarhetsstrategier och genomförandet ett steg längre. Clark har bland annat grundat initiativet ”Worn Again” tillsammans med H&M för att återanvända material inom modebranschen.
Den uppfinningsrika planeten och om biomimikry
Fredrik Moberg som driver organisationen Albaeco och även är verksam som forskare vid Stockholm Resilience Centre. Han föreläste om den uppfinningsrika planeten och om biomimikry, det vill säga hur biologer samarbetar med arkitekter, ingenjörer och designers för att efterlikna naturens bästa lösningar och skynda på omställningen till ett hållbart samhälle. Fredrik är aktuell med boken ”Den uppfinningsrika planeten – Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar”.
Fokus på hållbarhet, långsiktig utveckling av industriföretag
Jenny Lindén Urnes som är ägare och styrelseordförande för Lindéngruppen föreläste med Jakob Trollbäck som är grundare av kommunikationsbyrån The New Division och en av skaparna bakom det visuella kommunikationssystemet för FN:s Globala mål. Lindéngruppen är ett familjeföretag med fokus på hållbarhet, långsiktig utveckling av industriföretag. Jenny och Jakob berättade om hur de tänker när de arbetar med hållbarhetsarbete.
Cirkulärt och regenerativt företagande i många år
Eva Karlsson som är grundare av Houdini Sportswear föreläste om hur Houdini Sportswear har arbetat med cirkulärt och regenerativt företagande i många år och blivit en inspirationskälla för andra bolag. Inspirationen hämtas från naturen och målet är att ha 100 procent cirkulära produkter redan 2022. Houdini arbetar enligt devisen ”reimagine everything” och strävar efter ett systemskifte till ett regenerativt sätt att leva och verka. Dessutom visade Eva en tragisk video under sin föreläsning som handlade om hur fåglar har dött efter att de har ätit föremål av plast som har hamnat i naturen.
De fattiga länderna behöver också engagera sig i hållbarhetsarbetet
Fredrik Reinfeldt föreläste engagerat om global omvärldsbevakning. Det är den rika delen av världen som får stå för hållbarhetsarbetet men han ville även att de fattiga länderna också ska engagera sig i hållbarhetsarbetet och att vi behöver få med oss länder som Kina, Indien och Brasilien i omställningen till en fossilfri värld. Dessutom berättade han om hur viktigt valet av Joe Biden var med avseende på utvecklingen inom miljö och hållbarhetsområdet globalt.
Olika perspektiv belystes
Ytterligare föreläsare var Nils Phillips från Mötesplats Social Innovation Röstånga Utveckling som föreläste om kommunperspektivet. Henrik Linder som är nordisk hållbarhetschef från Resurs Bank föreläste om näringslivsperspektivet. Karin Heri som är ansvarig för samhällsfrågor och hållbarhet hos svenska mästarna Malmö FF föreläste om civilsamhälleperspektivet och Anna Richter Olsson som är ordförande SUSAS – Stockholm University’s Student Association for Sustainability föreläste om akademiperspektivet.
Företagen som kom till Vetlanda fick med sig tips
Anna Carendi berättar att hon tycker att konferensen var mycket givande. Det har varit olika perspektiv på många pågående hållbarhetsarbeten och regenerativt företagande och konkreta lokala exempel.
- Jag hoppas att företagen som kom till hubben i Vetlanda fick med sig tips som de kan använda i sina företag. Det var bland annat intressant att lyssna till Fredrik Moberg hur man kan använda naturens lösningar i sin verksamhet för att till exempel hitta nya material, säger Anna Carendi.
Ett klädesplagg i jorden som man kan odla på
Anna berättar vidare att det var intressant att höra Eva Karlsson som är grundare av Houdini Sportswear berätta om hur man kan driva ett företag inom klädbranschen med stora klimatavtryck och att man till och med ska kunna lägga ett klädesplagg i jorden så att man kan odla på det.
- Jag gillade också Nils Phillips från Mötesplats Social Innovation Röstånga som berättade om hur man kan få en hel by att samverka och blomma upp igen. Det tror jag att många svenska orter och byar kan bli inspirerade av, fortsätter Anna Carendi.
Alla måste vara med för att de globala målen ska nås
Anna lyfter fram att klimatförändringarna är en realitet, det handlar inte längre om en dyster framtid i länder långt bort. Nyheterna visar att krisen redan är ett faktum i Sverige, Europa och i resten av världen. FN:s klimatpanel IPCC:s nya rapport är otvetydig. Anna hoppas att företag och verksamheter har fått inspiration och blivit motiverade att antingen komma igång eller att vässa sitt hållbarhetsarbete.
- Jag hoppas att alla känner att det är bråttom men också att det är möjligt och att alla måste vara med och bidra för att vi ska nå de globala målen och våra klimatmål.
Ytterligare möten för att växla upp hållbarhetsarbetet
- Den 8 oktober 2021 kommer CSR Småland att anordna ett digitalt frukostmöte. Då kommer vi att prata vad man kan göra för att växla upp sitt hållbarhetsarbete, vilka verktyg och initiativ som företag och verksamheterna behöver för att arbeta med hållbarhet. Den 27 oktober anordnar vi även ett event med Almi som kommer att handla om vilka bidrag företag och verksamheter kan söka för att kunna sätta igång med hållbarhetsarbetet. Det kommer också att lyftas fram andra konkreta exempel på hållbarhetsarbete som företag redan gör, förklarar Anna.
Företag från Vetlanda med fokus på hållbarhetsarbete
Tre av Vetlandas företagare som har kommit långt i hållbarhetsarbetet och som var med i en panel under konferensen i Vetlanda var Jonas Hernborg från Elitfönster, Marcus Ahlstedt från
T-emballage Bygg och Anna Svensson från OBOS. Alla tre företagen har fokuserat på hållbarhetsarbete för klimatet. De gav några tips till andra företag som vill börja arbeta hållbartsarbete, bland annat att företag ska ha bra omvärldskoll, att först ta reda på hur ens företags nuläge ser ut när det gäller hållbarhetsarbetet för att veta vilka områden som är viktigast att fokusera på och att se till att avsätta tillräckligt med resurser för hållbarhetsarbetet.
Många fördelar med att bygga med trä
Anna tyckte dessutom att det var intressant att lyssna på arkitekt Johan Wegbrant som föreläste i Vetlanda om hållbart byggande i trä. Anna menar att det finns flera fördelar med att bygga med trä; att det är klimatsmart och ger bättre inomhusklimat. Johan ville förmedla att omställningen till ett hållbart byggande börjar nu och att det är möjligt att även bygga höghus i trä. Johan menar att vi inte ska fråga oss om vi kan bygga i trä utan varför vi inte ska bygga i trä.
Ett hållbart byggande måste styra allt
Johan berättade att byggbranschen idag står för cirka 20 procent av koldioxidutsläppen och 30 procent av allt avfall i Sverige. Det svenska klimatmålet som riksdagen antagit innebär att år 2045 ska Sverige inte längre ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Omställningen mot ett hållbart byggande måste styra allt vi gör idag och i morgon.
- Vi har kunskapen som krävs, vi förstår problemen och vet vad som orsakar dem. Positiva pionjärprojekt byggs runt om i världen. Nu är det dags att kavla upp armarna och sätta spaden i marken tillsammans, avslutade Johan sin föreläsning.
Projektägare för att stärka sociala hållbarhetsarbete
Mariana Morosanu som är grundaren för Circular Centre föreläste om sin egen integrationsresa och hur den har inspirerat henne till att skapa Circular Centre. Hon berättade om samverkan med länets näringsliv där bland annat IKEA är en utav Circular Centres samarbetspartners. Circular Centre är projektägare för ett internationellt projekt med syftet att ta fram verktyg ska hjälpa företag i fem EU-länder att stärka deras sociala hållbarhetsarbete. Projektledare är Hanna Lundgren och Sofia Ellström, som under konferensen visade deltagarna hur de kan arbeta med integration och mångfald på sina arbetsplatser. Deltagarna fick också svara på en nulägesanalys för hur de arbetar med frågorna idag.
Viktigt med modiga hållbarhetsmål
Anna avslutade dagen med att uppmana alla deltagare att ta med sig den nya kunskapen de fått under dagen till sina respektive verksamheter, sätta modiga hållbarhetsmål och ta fram en handlingsplan för hur de ska bidra till de globala målen för hållbar utveckling.
Text och foto: Arnold Svensson och Anna Svensson