Delikatessbutiken Rekohörnan på Nygatan i Jönköping har bytt ägare och öppnade den 22 augusti. Det är familjen Odén som har tagit över. Rekohörnan säljer ekologiska matvaror från Sverige och Europa som exempelvis ostar, charkuterier, olivoljor, pesto, pasta, kryddor, choklad och färska grönsaker.
Petter Odén och Christina Odén berättar att de ville ta över Rekohörnan för att kunna erbjuda kunderna ett brett utbud av ekologiska matvaror, genom att utgå efter vad de själva gillar för mat. Christina menar att i större mataffärer får man leta efter ekologiska matvaror men på Rekohörnan är allt ekologiskt.
Smakar på allt själva som finns att köpa
Förutom lokala och svenska matvaror har de matvaror från olika europeiska länder.
– Vi har matvaror från exempelvis Italien, Grekland, Skottland, Litauen och Belgien.
Bland annat har vi väldigt god olivolja från Grekland. Vi försöker också att smaka på allt som finns att köpa i butiken. Vi har helt enkelt valt sådant som vi och våra barn tycker är gott och som vi mår bra av. Mat som är okomplicerad och smidigt att laga till, säger Christina Odén.
En familj med passion för mat
Christina är kostekonom i grunden och jobbar förutom i butiken som verksamhetsutvecklare på Vätterhem i Jönköping, och hon gillar att hitta bra matvaror eftersom hon ha den kunskapen om mat sedan innan.
– Vi är en familj med passion för mat och vi hoppas att vi ska förmedla det även till våra kunder. Att handla på Rekohörnan ska underlätta för kunderna och vi kommer gärna med tips på recept och hur man kan kombinera våra produkter, berättar Christina.
Även glutenfria varor
Petter har tidigare också arbetat som ekonom men nu kommer han att arbeta enbart på Rekohörnan. Det är mestadels Petter som kunderna kommer möta i butiken och Christina kommer vara där ibland.
– Vi kommer att anpassa meny och utbud efter årstid och tillgång på råvaror. Det kommer också finnas en hel del glutenfria varor. Förutom att köpa med varor att laga till hemma så finns det även möjlighet att äta lunch, som till exempel olika smörgåsar och sallader, förklarar Petter Odén.
Har målat om och statt upp nya hyllor
Lokalen var fräsch när de tog över den och hade används till delikatesser och charkuterier även innan, och de nuvarande ägarna Odén har målat om och statt upp nya hyllor.
– Namnet Rekohörnan valde vi att behålla för det var ett bra namn, det finns utvecklingspotential framöver och det får vi se vad det blir. Just nu är det roligt att ha öppnat och kunna erbjuda matvaror vi är ensamma om i Jönköping, bland det populäraste hittills är ost och charkuterier samt oliver, säger Petter.
Tar emot beställningar
Rekohörnan kommer också att ta emot beställningar på allt från ordinarie lunchmeny och ekologiskt delikatessfika, till presenter för olika sammanhang.
– En gyllene möjlighet för det företag som vill unna sina kunder och medarbetare det lilla extra, eller kanske bara ta in lite ekologisk catering för att kröna andra miljösatsningar, berättar Petter.
Petter Odén och Christina Odén berättar att de ville ta över Rekohörnan för att kunna erbjuda kunderna ett brett utbud av ekologiska matvaror, genom att utgå efter vad de själva gillar för mat. Christina menar att i större mataffärer får man leta efter ekologiska matvaror men på Rekohörnan är allt ekologiskt.
Smakar på allt själva som finns att köpa
Förutom lokala och svenska matvaror har de matvaror från olika europeiska länder.
– Vi har matvaror från exempelvis Italien, Grekland, Skottland, Litauen och Belgien.
Bland annat har vi väldigt god olivolja från Grekland. Vi försöker också att smaka på allt som finns att köpa i butiken. Vi har helt enkelt valt sådant som vi och våra barn tycker är gott och som vi mår bra av. Mat som är okomplicerad och smidigt att laga till, säger Christina Odén.
En familj med passion för mat
Christina är kostekonom i grunden och jobbar förutom i butiken som verksamhetsutvecklare på Vätterhem i Jönköping, och hon gillar att hitta bra matvaror eftersom hon ha den kunskapen om mat sedan innan.
– Vi är en familj med passion för mat och vi hoppas att vi ska förmedla det även till våra kunder. Att handla på Rekohörnan ska underlätta för kunderna och vi kommer gärna med tips på recept och hur man kan kombinera våra produkter, berättar Christina.
Även glutenfria varor
Petter har tidigare också arbetat som ekonom men nu kommer han att arbeta enbart på Rekohörnan. Det är mestadels Petter som kunderna kommer möta i butiken och Christina kommer vara där ibland.
– Vi kommer att anpassa meny och utbud efter årstid och tillgång på råvaror. Det kommer också finnas en hel del glutenfria varor. Förutom att köpa med varor att laga till hemma så finns det även möjlighet att äta lunch, som till exempel olika smörgåsar och sallader, förklarar Petter Odén.
Har målat om och statt upp nya hyllor
Lokalen var fräsch när de tog över den och hade används till delikatesser och charkuterier även innan, och de nuvarande ägarna Odén har målat om och statt upp nya hyllor.
– Namnet Rekohörnan valde vi att behålla för det var ett bra namn, det finns utvecklingspotential framöver och det får vi se vad det blir. Just nu är det roligt att ha öppnat och kunna erbjuda matvaror vi är ensamma om i Jönköping, bland det populäraste hittills är ost och charkuterier samt oliver, säger Petter.
Tar emot beställningar
Rekohörnan kommer också att ta emot beställningar på allt från ordinarie lunchmeny och ekologiskt delikatessfika, till presenter för olika sammanhang.
– En gyllene möjlighet för det företag som vill unna sina kunder och medarbetare det lilla extra, eller kanske bara ta in lite ekologisk catering för att kröna andra miljösatsningar, berättar Petter.