NyföretagarCentrum Sverige har utsett Maria Svensson Wiklander till Årets Mentor 2023. Mentorn Maria Svensson Wiklander och adepterna Alexzandra Edström och Maria Huczkowsky har ingått i NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalens mentorprogram. Adepterna har fått en stabilare grund och tryggare start med deras företag tack vare mentorn, säger Therese Käck programansvarig för mentorprogrammet på NyföretagarCentrum Sverige.
Therese berättar att Maria Svensson Wiklander är en av grundarna och delägare till Gomorron Östersund och The Remote Lab. Adepterna Alexzandra Edström och Maria Huczkowsky driver Ungdomsstöd i Jämtland AB. Den 6 december 2023 presenterades Året Mentor av NyföretagarCentrum Sverige i Stockholm med mentor och adept deltagande via länk från Östersund där de firades. Årets Mentor 2023 tilldelas diplom, blommor och ett glasfat som är specialtillverkat för Årets Mentor av Ebba von Wachenfeldt, Skeppsta Hytta.
Mentorn som brinner för att utveckla människor
- Maria Svensson Wiklander är relativt ny som mentor hos NyföretagarCentrum, och hon har precis startat tredje året som mentor åt nyföretagare. Maria och adepterna är hemmahörande i Östersund Maria är serieentreprenör som idag driver Gomorron Östersund och kallas för The Remote Lab. Hon har lång och bred erfarenhet inom näringsliv och företagande. Idag är Maria även exempelvis styrelsemedlem hos Destination Östersund. Maria som person brinner för att utveckla människor, organisationer men också samhället och bygden, säger Therese Käck.
Adepter med gedigna bakgrunder
Therese berättar vidare att Maria Huczkowsky och Alexzandra Edström har gedigen erfarenhet av att arbeta med ungdomar.
- Alexzandra Edström har flera års erfarenhet som grupp/enhetsschef, som biträdande verksamhetschef inom SoL och som ungdomsstödjare, föreståndare för boendestöd. Har även utbildning och kunskap inom de hälsofrämjande arbetet med att förebygga psykisk ohälsa. Detta både i personal och ungdomssyfte. Utbildad undersköterska och behandlingspedagog, utbildning inom arbetsmiljöfrågor, ledarskap, MI, ACT, KBT och lågaffektivt bemötande. Maria Huczkowsky har många års erfarenhet som verksamhet/enhetschef inom både SoL och LSS verksamheter. Föreståndare för stödboende. Kunskap inom kvalitet, ekonomi och arbetsmiljöområdet. Flera ledarskapsutbildningar. Maria är även legitimerad Arbetsterapeut och utbildad i Socialt Arbete samt har utbildning inom MI, KBT, Lågaffektivt bemötande och att möta människor med psykisk ohälsa, säger Therese.
Närheten till naturen i den fysiska aktiviteten
Therese förklarar att adepternas företag Ungdomsstöd i Jämtland AB startades 2022. De har främst verksamheten i Östersund.
- Maria Huczkowsky & Alexzandra Edström arbetar med ungdomar i en kombination med samtal och diskussioner. De försöker få in naturen och rörelsen för att det finns mycket gott som kommer från närheten till naturen och i den fysiska aktiviteten. De arbetar tillsammans med socialtjänst, regionen, skola och privatpersoner. De arbetar med exempelvis öppenvårdsinsatser, kontaktmannaskap, boendelösningar, öppenvård och boendepaket samt arbete med hemmasittande skolungdomar. Målgruppen är främst 16 år till 21 år i de uppdrag som genomförs bland annat i samarbetet med kommun och region. Företaget startades då de såg ett behov och en efterfrågan av stöd till unga. De hade en omsättning på cirka 2,5 miljoner kronor under första årets sju månader. Med tanke på samhället runt omkring oss lär behovet av deras tjänster knappast minska, säger Therese.
Konkreta verktyg har skapat en stark grund
Therese fortsätter förklara att när det gäller betydelse med en mentor. Mycket handlar i grunden om att utveckla personerna och företagarna.
- Tack vare mentorn Maria Svensson Wiklander har Alexzandra Edström och Maria Huczkowsky fått ett bättre självförtroende och självkänsla. De tvivlar inte på sin förmåga utan känner i högre grad efter mentorskapet att de är kompetenta nog på alla sätt att driva sitt företag. De har också utvecklat konkreta kunskaper inom företagande likväl som de utvecklat sitt ledarskap. Något som kommer vara till stor nytta både i arbetet med ungdomarna och i arbetet som arbetsgivare. Mycket konkreta verktyg har skapat en stark grund för företaget. De har arbetat med att först visualisera syfte och sedan konkretiserat mål och delmål som de ska uppnå. De har även gjort tidsplanering på vad som behöver göras. Mentorn Maria har även gett adepterna verktyg att sätta fokus på rätt saker och inte fastna i negativitet. Stöd och kunskap i att hantera situationer och material som de kan använda för att utveckla sig själva och företaget. Alexzandra Edström och Maria Huczkowsky har en affärsidé där kunderna är både offentliga och privata och här har generositet med kontakter och nätverk varit en viktig del att utveckla sitt nätverkande och öka sina kontaktytor, säger Therese.
Jobbat mycket med vilken inställning man ska ha
Therese berättar att mentorn Maria har verkligen funnits där för sina adepter. Hon har fått dem att känna att hon är tillgänglig och intresserad.
- De har inte behövt känna sig oroliga för att hon inte har tid för dem utan hon har alltid varit där när det behöver det, oavsett om det är fysiskt, via telefon eller via mejl. Hon har varit enormt generös med kunskaper och erfarenheter och det har inneburit att de vuxit både som individer och som företagare, något som kommer att påverka företaget i en positiv riktning. Bara hur man ser på utmaningar. De har jobbat mycket med vilken inställning man ska ha, att se möjligheterna och lösningarna. Hon framhåller själv att tack vare att de är i olika branscher har det blivit konstruktiva spännande dialoger där båda parter utvecklats. Det som Alexzandra och Maria arbetar med i sitt företag är något som berör oss alla och viktigt för att vi ska få ett mer hållbart samhälle med individer som mår bättre och kan utvecklas, säger Therese.
Mentorskapet och adeptens utveckling
- När det gäller mentorprogrammet består det av tolv månaders samarbete mellan adept och mentor, baserat på adeptens behov. Nätverkande är en viktig del av mentorprogrammet som nyföretagarna behöver. Vi har en metodik som är evidensbaserad som programmet följer och den strukturen är samma i hela landet. Det finns frihet inom ramarna exempelvis hur man genomför nätverksträffar. Vi utgår från det fysiska mötet - varför? Mentorskapet och adeptens utveckling bygger på att man får en relation som innehåller förtroende och tillit. Något som uppnås väsentligt enklare i det fysiska mötet. Det är också mycket som sägs "mellan raderna", i kroppsspråk, tonfall, blickar som blir mycket enklare att läsa in om man är på samma plats, säger Therese.
Det fysiska mötet är viktigt
- Mentorprogrammet utvecklas och finslipas hela tiden. Även om vi vet att det är ett program med metodik och struktur som levererar hög kvalitet kan man alltid bli bättre. Pandemin innebar att det fysiska mötet för en tid blev digitalt för många ganska många månader. Här har det framför allt hos adepterna blivit lite av en vana att effektivisera och bränna av möten digitalt. Därför ser vi att en del försöker få mer av de digitala mötena än de fysiska. Något som jag och många av de som arbetar med programmet ser påverkar utfallet av deras arbete tillsammans. Samtidigt som vi vet betydelsen av de fysiska mötena och att de kan kompletteras av de digitala framför allt när relationen är i gång, förklarar Therese.
Juryarbetet är en process
Therese berättar att när det gäller juryarbetet är det en process fram till Årets Mentor är korad.
- Jag som är programansvarig nationellt startar med att via mejl bjuda in adepterna från det pågående och det nyss avslutade programmet att nominera sina mentorer. Först utses regionala vinnare och bland dessa utses den nationella vinnaren. De senaste åren består juryn av en blandning av oss ansvariga för mentorprogrammet nationellt men också partners, nu senast Özge Ozenzink, SEB, Lejla Babajic Löfgren som medverkar från Tillväxtverkets sida som uppdragsgivare samt Caxton Njuki som själv både varit adept och mentor. Dessutom blev både han och hans själva Årets Mentor i Sverige, Caxton även internationellt 2022.
Tidigare företagsmässa med prisutdelningarna
- Prisutdelningen för Årets Mentor har förändrats något i och med pandemin. Innan pandemin hade vi en stor företagsmässa på Stockholmsmässan i Älvsjö där prisutdelningarna ägde rum inför alla besökare. Dessutom genomförde jag då ett seminarium på plats med den vinnande mentorn. Även adepten/adepterna närvarade. Hela dagen hade fokus på mentorskap och på eftermiddagen kunde besökare under två - tre timmar "låna en mentor". Drygt 8 till 10 av våra mentorer från Stockholmsområdet deltog ideellt och under 20 minuter kunde besökarna testa på att samtala med en av våra mentorer, säger Therese.
Viktigt att arbeta förebyggande
- Inför framtiden tänker jag att de senaste åren med pandemi, Ukrainakrig med efterföljande energikris, inflation och nu också Gazakrisen, det visar vikten av att bli mer agil och flexibel. Internationellt pratar man mycket om VUCA-skills att ha egenskaperna att arbeta och anpassa sig i en omvärld som är volatil, som är osäker och komplex. Det tror jag kommer vara en stor viktig faktor att jobba med. Att i en tid när människors psykiska mående verkar bli allt sämre och där många kanske startar företag mer för att man måste än för att man vill. Därför är det viktigt att arbeta förebyggande samt med människors förmågor och egenskaper. Här är mentorerna en viktig pusselbit eftersom mentorskapet handlar mycket om att utveckla personen och företagaren, berättar Therese.
Rutinerade mentorer
- Kriser är mentorerna ofta rätt rutinerade med. När pandemin kom hade ändå de flesta exempelvis varit med om den ekonomiska krisen 2008 till 2009. Det som blev nytt var att det inte bara var en ekonomisk fara utan även hälsan, egna och andras hamnade i fokus. De kunde dock sätta allt i perspektiv för adepterna på ett bra sätt så att de kunde känna sig lugnare.
Fakta
Juryns motivering för Årets Mentor 2023
Genom ett djupt engagemang, med mycket glädje och stöd, genom att generöst dela med sig av kunskaper, erfarenheter och nätverk, har hon inspirerat till ett mindset som kommer bära adepterna in i framtiden. Med en blandning av utmanande frågor och vägledande råd har adepterna stärkts både som personer och som företagare, och med sitt företag står de rustade att bidra till ett mer hållbart och välmående samhälle. Årets Mentor Nya Företag 2023 är Maria Svensson Wiklander.
Kriterier för Årets Mentor 2023
Om prisutdelningen och mentorprogrammet
Utmärkelsen Året Mentor delas ut av NyföretagarCentrum Sverige som finansieras av Tillväxtverket, driver mentorprogram för blivande och nya företagare. Genom NyföretagarCentrum får en adept under ett år tillgång till en mentor som ställer upp ideellt. Varje år matchas cirka 600 mentorpar i mentorprogrammet runt om i landet. Mentorprogrammet har funnits sedan 2006 i regi av NyföretagarCentrum Sverige, och sedan starten har drygt 9 500 mentorpar startats.
Årets Mentor 2023 Maria Svensson Wiklander
”Det är otroligt givande att vara mentor och att få träffa andra mentorer och adepter i programmet", säger Maria. De kunskaper och erfarenheter man utvecklar i samarbetet är värdefulla insikter man tar med sig in i sitt eget arbete.
Adepterna Alexzandra Edström och Maria Huczkowsky
"Maria har varit ett enormt stöd. Hon är fantastiskt engagerad och genuint intresserad av det vi gör. När vi tvivlat på oss själva så fanns hon alltid där och fick oss att tro på oss själva igen! Med Maria som mentor kunde en stabil grund för framtiden skapas. Vi fick hjälp att visualisera hur mål och delmål leder mot vårt syfte och sedan följdes det upp vid efterföljande möten. Vår start har blivit så mycket tryggare, både för oss som företagare och för företaget, tack vare alla kunskaper och erfarenheter Maria har delat med sig av. Vi vet att det vi gör är viktigt och tack vare stöttningen så ser vi också att vi är bra på det!"
Källa: NyföretagarCentrum Sverige.
Text: Anna Svensson
Therese berättar att Maria Svensson Wiklander är en av grundarna och delägare till Gomorron Östersund och The Remote Lab. Adepterna Alexzandra Edström och Maria Huczkowsky driver Ungdomsstöd i Jämtland AB. Den 6 december 2023 presenterades Året Mentor av NyföretagarCentrum Sverige i Stockholm med mentor och adept deltagande via länk från Östersund där de firades. Årets Mentor 2023 tilldelas diplom, blommor och ett glasfat som är specialtillverkat för Årets Mentor av Ebba von Wachenfeldt, Skeppsta Hytta.
Mentorn som brinner för att utveckla människor
- Maria Svensson Wiklander är relativt ny som mentor hos NyföretagarCentrum, och hon har precis startat tredje året som mentor åt nyföretagare. Maria och adepterna är hemmahörande i Östersund Maria är serieentreprenör som idag driver Gomorron Östersund och kallas för The Remote Lab. Hon har lång och bred erfarenhet inom näringsliv och företagande. Idag är Maria även exempelvis styrelsemedlem hos Destination Östersund. Maria som person brinner för att utveckla människor, organisationer men också samhället och bygden, säger Therese Käck.
Adepter med gedigna bakgrunder
Therese berättar vidare att Maria Huczkowsky och Alexzandra Edström har gedigen erfarenhet av att arbeta med ungdomar.
- Alexzandra Edström har flera års erfarenhet som grupp/enhetsschef, som biträdande verksamhetschef inom SoL och som ungdomsstödjare, föreståndare för boendestöd. Har även utbildning och kunskap inom de hälsofrämjande arbetet med att förebygga psykisk ohälsa. Detta både i personal och ungdomssyfte. Utbildad undersköterska och behandlingspedagog, utbildning inom arbetsmiljöfrågor, ledarskap, MI, ACT, KBT och lågaffektivt bemötande. Maria Huczkowsky har många års erfarenhet som verksamhet/enhetschef inom både SoL och LSS verksamheter. Föreståndare för stödboende. Kunskap inom kvalitet, ekonomi och arbetsmiljöområdet. Flera ledarskapsutbildningar. Maria är även legitimerad Arbetsterapeut och utbildad i Socialt Arbete samt har utbildning inom MI, KBT, Lågaffektivt bemötande och att möta människor med psykisk ohälsa, säger Therese.
Närheten till naturen i den fysiska aktiviteten
Therese förklarar att adepternas företag Ungdomsstöd i Jämtland AB startades 2022. De har främst verksamheten i Östersund.
- Maria Huczkowsky & Alexzandra Edström arbetar med ungdomar i en kombination med samtal och diskussioner. De försöker få in naturen och rörelsen för att det finns mycket gott som kommer från närheten till naturen och i den fysiska aktiviteten. De arbetar tillsammans med socialtjänst, regionen, skola och privatpersoner. De arbetar med exempelvis öppenvårdsinsatser, kontaktmannaskap, boendelösningar, öppenvård och boendepaket samt arbete med hemmasittande skolungdomar. Målgruppen är främst 16 år till 21 år i de uppdrag som genomförs bland annat i samarbetet med kommun och region. Företaget startades då de såg ett behov och en efterfrågan av stöd till unga. De hade en omsättning på cirka 2,5 miljoner kronor under första årets sju månader. Med tanke på samhället runt omkring oss lär behovet av deras tjänster knappast minska, säger Therese.
Konkreta verktyg har skapat en stark grund
Therese fortsätter förklara att när det gäller betydelse med en mentor. Mycket handlar i grunden om att utveckla personerna och företagarna.
- Tack vare mentorn Maria Svensson Wiklander har Alexzandra Edström och Maria Huczkowsky fått ett bättre självförtroende och självkänsla. De tvivlar inte på sin förmåga utan känner i högre grad efter mentorskapet att de är kompetenta nog på alla sätt att driva sitt företag. De har också utvecklat konkreta kunskaper inom företagande likväl som de utvecklat sitt ledarskap. Något som kommer vara till stor nytta både i arbetet med ungdomarna och i arbetet som arbetsgivare. Mycket konkreta verktyg har skapat en stark grund för företaget. De har arbetat med att först visualisera syfte och sedan konkretiserat mål och delmål som de ska uppnå. De har även gjort tidsplanering på vad som behöver göras. Mentorn Maria har även gett adepterna verktyg att sätta fokus på rätt saker och inte fastna i negativitet. Stöd och kunskap i att hantera situationer och material som de kan använda för att utveckla sig själva och företaget. Alexzandra Edström och Maria Huczkowsky har en affärsidé där kunderna är både offentliga och privata och här har generositet med kontakter och nätverk varit en viktig del att utveckla sitt nätverkande och öka sina kontaktytor, säger Therese.
Jobbat mycket med vilken inställning man ska ha
Therese berättar att mentorn Maria har verkligen funnits där för sina adepter. Hon har fått dem att känna att hon är tillgänglig och intresserad.
- De har inte behövt känna sig oroliga för att hon inte har tid för dem utan hon har alltid varit där när det behöver det, oavsett om det är fysiskt, via telefon eller via mejl. Hon har varit enormt generös med kunskaper och erfarenheter och det har inneburit att de vuxit både som individer och som företagare, något som kommer att påverka företaget i en positiv riktning. Bara hur man ser på utmaningar. De har jobbat mycket med vilken inställning man ska ha, att se möjligheterna och lösningarna. Hon framhåller själv att tack vare att de är i olika branscher har det blivit konstruktiva spännande dialoger där båda parter utvecklats. Det som Alexzandra och Maria arbetar med i sitt företag är något som berör oss alla och viktigt för att vi ska få ett mer hållbart samhälle med individer som mår bättre och kan utvecklas, säger Therese.
Mentorskapet och adeptens utveckling
- När det gäller mentorprogrammet består det av tolv månaders samarbete mellan adept och mentor, baserat på adeptens behov. Nätverkande är en viktig del av mentorprogrammet som nyföretagarna behöver. Vi har en metodik som är evidensbaserad som programmet följer och den strukturen är samma i hela landet. Det finns frihet inom ramarna exempelvis hur man genomför nätverksträffar. Vi utgår från det fysiska mötet - varför? Mentorskapet och adeptens utveckling bygger på att man får en relation som innehåller förtroende och tillit. Något som uppnås väsentligt enklare i det fysiska mötet. Det är också mycket som sägs "mellan raderna", i kroppsspråk, tonfall, blickar som blir mycket enklare att läsa in om man är på samma plats, säger Therese.
Det fysiska mötet är viktigt
- Mentorprogrammet utvecklas och finslipas hela tiden. Även om vi vet att det är ett program med metodik och struktur som levererar hög kvalitet kan man alltid bli bättre. Pandemin innebar att det fysiska mötet för en tid blev digitalt för många ganska många månader. Här har det framför allt hos adepterna blivit lite av en vana att effektivisera och bränna av möten digitalt. Därför ser vi att en del försöker få mer av de digitala mötena än de fysiska. Något som jag och många av de som arbetar med programmet ser påverkar utfallet av deras arbete tillsammans. Samtidigt som vi vet betydelsen av de fysiska mötena och att de kan kompletteras av de digitala framför allt när relationen är i gång, förklarar Therese.
Juryarbetet är en process
Therese berättar att när det gäller juryarbetet är det en process fram till Årets Mentor är korad.
- Jag som är programansvarig nationellt startar med att via mejl bjuda in adepterna från det pågående och det nyss avslutade programmet att nominera sina mentorer. Först utses regionala vinnare och bland dessa utses den nationella vinnaren. De senaste åren består juryn av en blandning av oss ansvariga för mentorprogrammet nationellt men också partners, nu senast Özge Ozenzink, SEB, Lejla Babajic Löfgren som medverkar från Tillväxtverkets sida som uppdragsgivare samt Caxton Njuki som själv både varit adept och mentor. Dessutom blev både han och hans själva Årets Mentor i Sverige, Caxton även internationellt 2022.
Tidigare företagsmässa med prisutdelningarna
- Prisutdelningen för Årets Mentor har förändrats något i och med pandemin. Innan pandemin hade vi en stor företagsmässa på Stockholmsmässan i Älvsjö där prisutdelningarna ägde rum inför alla besökare. Dessutom genomförde jag då ett seminarium på plats med den vinnande mentorn. Även adepten/adepterna närvarade. Hela dagen hade fokus på mentorskap och på eftermiddagen kunde besökare under två - tre timmar "låna en mentor". Drygt 8 till 10 av våra mentorer från Stockholmsområdet deltog ideellt och under 20 minuter kunde besökarna testa på att samtala med en av våra mentorer, säger Therese.
Viktigt att arbeta förebyggande
- Inför framtiden tänker jag att de senaste åren med pandemi, Ukrainakrig med efterföljande energikris, inflation och nu också Gazakrisen, det visar vikten av att bli mer agil och flexibel. Internationellt pratar man mycket om VUCA-skills att ha egenskaperna att arbeta och anpassa sig i en omvärld som är volatil, som är osäker och komplex. Det tror jag kommer vara en stor viktig faktor att jobba med. Att i en tid när människors psykiska mående verkar bli allt sämre och där många kanske startar företag mer för att man måste än för att man vill. Därför är det viktigt att arbeta förebyggande samt med människors förmågor och egenskaper. Här är mentorerna en viktig pusselbit eftersom mentorskapet handlar mycket om att utveckla personen och företagaren, berättar Therese.
Rutinerade mentorer
- Kriser är mentorerna ofta rätt rutinerade med. När pandemin kom hade ändå de flesta exempelvis varit med om den ekonomiska krisen 2008 till 2009. Det som blev nytt var att det inte bara var en ekonomisk fara utan även hälsan, egna och andras hamnade i fokus. De kunde dock sätta allt i perspektiv för adepterna på ett bra sätt så att de kunde känna sig lugnare.
Fakta
Juryns motivering för Årets Mentor 2023
Genom ett djupt engagemang, med mycket glädje och stöd, genom att generöst dela med sig av kunskaper, erfarenheter och nätverk, har hon inspirerat till ett mindset som kommer bära adepterna in i framtiden. Med en blandning av utmanande frågor och vägledande råd har adepterna stärkts både som personer och som företagare, och med sitt företag står de rustade att bidra till ett mer hållbart och välmående samhälle. Årets Mentor Nya Företag 2023 är Maria Svensson Wiklander.
Kriterier för Årets Mentor 2023
- Att visa engagemang att utveckla egenskaper och beteenden hos adepten som främjar hens företagande och ledarskap.
- Hjälper hen utveckla effektivitet, att arbeta målinriktat besitter egenskaper och kompetenser som hjälper adepten att öka sin kompetens och förmåga och bli mer "professionella" som företagare (lyssnare, social kompetens, "läsa mellan raderna", inspirera, föredöme osv) de ska vara nåbara, vägleda/ dela med sig, stöd och motivation men också utmana.
- Dela med sig av nätverk vad har mentorn bytt till för adepten och hens företag. Utmärkande egenskaper i mentorskapet.
- Hur hen varit en positiv förebild.
- En mentor som är dedikerad och engagerad i att hjälpa andra att växa och utvecklas.
- Visar genuint intresse i adepten som person och som företagare. Vill dela med sig av sina erfarenheter, kunskap och nätverk.
- Kan främja en relation med förtroende, tillit och uppriktighet. Kan ge ärlig, objektiv konstruktiv feedback. Som kan sätta sig in i adeptens bild och tankar och ha förståelse för detta OCH INTE vara dömande.
Om prisutdelningen och mentorprogrammet
Utmärkelsen Året Mentor delas ut av NyföretagarCentrum Sverige som finansieras av Tillväxtverket, driver mentorprogram för blivande och nya företagare. Genom NyföretagarCentrum får en adept under ett år tillgång till en mentor som ställer upp ideellt. Varje år matchas cirka 600 mentorpar i mentorprogrammet runt om i landet. Mentorprogrammet har funnits sedan 2006 i regi av NyföretagarCentrum Sverige, och sedan starten har drygt 9 500 mentorpar startats.
Årets Mentor 2023 Maria Svensson Wiklander
”Det är otroligt givande att vara mentor och att få träffa andra mentorer och adepter i programmet", säger Maria. De kunskaper och erfarenheter man utvecklar i samarbetet är värdefulla insikter man tar med sig in i sitt eget arbete.
Adepterna Alexzandra Edström och Maria Huczkowsky
"Maria har varit ett enormt stöd. Hon är fantastiskt engagerad och genuint intresserad av det vi gör. När vi tvivlat på oss själva så fanns hon alltid där och fick oss att tro på oss själva igen! Med Maria som mentor kunde en stabil grund för framtiden skapas. Vi fick hjälp att visualisera hur mål och delmål leder mot vårt syfte och sedan följdes det upp vid efterföljande möten. Vår start har blivit så mycket tryggare, både för oss som företagare och för företaget, tack vare alla kunskaper och erfarenheter Maria har delat med sig av. Vi vet att det vi gör är viktigt och tack vare stöttningen så ser vi också att vi är bra på det!"
Källa: NyföretagarCentrum Sverige.
Text: Anna Svensson