Gunnar Emanuelsson är ägare till det nystartade Nääs gårdsbryggeri som ligger i Ydre utanför Tranås. Sedan 2013 i december har Gunnar tillsammans med byggaren Lars Schweitz och medarbetaren Emil Jonsson producerat fram öl och de har redan hunnit få utmärkelse, en bromsmedalj vid Stockholm beer and whisky festival 2013, för sitt smakrika NÄÄS IPA öl.
Gunnar och Lars lärde känna varandra via bekanta och det var Gunnar som frågade Lars om han ville vara med och starta bryggeriet. Eftersom Lars har en lång erfarenhet inom ölbryggeribranschen. Lars har tidigare drivit Bredarydsvärdshus i Värnamo och arbetat på Spendrups. Dessutom var Lars under 1994 först i Sverige med ett värdshusbryggeri.
På landsbygden utanför Tranås vid gården Näs finns ölbryggeriet i en före detta ladugård. På gården bor Gunnar i ett hus och hans svärfar med fru bor i ett hus i närheten. Tidigare har Gunnars släkt drivit lantbruk med djur på gården. Gunnar ville satsa på ett ölbryggeri eftersom han ville att ladugården kom till användning och för att han är intresserad av öltillverkning.
Bästa råvarorna och stor omsorg
Nääs gårdsbryggeri gör ett hantverksmässigt öl med de allra bästa råvarorna och stor omsorg. Deras bryggares recept bygger på många års kunnande och känsla.
– Ölet är ofiltrerat och opastöriserat. Det främjar smak och karaktär. Vi har tid att vänta ut ölen till perfekt jäsning och mogen smak. Vi har sex olika öl som vi tillverkar. Ölen heter NÄÄS Stout, NÄÄS Mörk lager, NÄÄS IPA, NÄÄS lager,
NÄÄS Engelsk Bitter Ale och NÄÄS Lager 33, berättar Gunnar Emanuelsson, Lars Schweitz och Emil Jonsson.
Ölbryggeriet i en före detta ladugård
De tre arbetsmyrorna ser tillsammans till att ta fram det närproducerade ölet. Här på landsbygden är det fridfullt och innan man går in i ladugården kan man inte ana att det är ett ölbryggeri som finns där inne. Lars, Gunnar och Emil visar
maskinerna och hela ölprocessen från början till att ölet är färdig tappat på flaska. Gunnar berättar att ölbryggeriet rullar på bra och under jul och nyår kom de upp i 10 000 ölflaskor.
Modern bryggeriutrustning
På gården möts det gamla brygghuset från 1823 med modern bryggeriutrustning. För att brygga öl krävs förutom kunskap,
erfarenhet och ett genuint intresse, som tydligt visar sig vid vårt besök även att rätt råvaror i form av malt, humle och vatten används. En bra och gedigen bryggutrustning är också nödvändig.
Väl kontrollerad process
Bryggeriprocessen sker i flera olika väl kontrollerade steg i en imponerande anläggning. I den första delen av processen sker bland annat bearbetning under uppvärmning av mäsk i ett stort rostfritt kokkärl för att därefter silas i silkärlet.
– Restprodukten i silkärlet är skalprodukter från malten som tas tillvara som kreatursfoder. Efter silning och kokning tillsammans med humle är det dags för jäsningen som pågår under en vecka och lagring av ölet i cirka fyra veckor innan det är dags att tappa upp ölet på fint etiketterade Nääs flaskor i buteljeringsmaskinen, berättar Gunnar.
Ett Nääs öl för varje tillfälle
Buteljeringsmaskinen är bryggeriets senaste investering och dyraste utrustning.
– Under hela processen är det viktigt med kontroller, att rätt åtgärder vidtas och att det är rätt temperaturer. Det finns ett Nääs öl för varje tillfälle och kombination av öl för olika maträtter är stort. Öl ska serveras vid en temperatur mellan ungefär 11 till 16 grader Celsius beroende på öl sort, säger Emil och Lars.
Etiketter designade i London
Etiketterna på flaskorna har de fått hjälp med av en designer i London och märket ska symbolisera deras öl.
– Namnet som är Nääs gårdsbryggeri blev det för att gården heter Näs. Vi tyckte att Nääs med två ä lät bra och också gamla stavningen av orten därför bestämde vi oss för det namnet. Den röda och blåa etiketten står för ett ljusare öl och etiketten som är svart och guldigt står för ett mörkare öl, förklarar Gunnar.
Utmärkelse för NÄÄS IPA ölet
På Stockholm beer and whisky festival 2013, fick Nääs gårdsbryggeri pris för sitt NÄÄS IPA öl. Det var Lars och Emil som tog emot priset som bestod av en medalj och ett diplom.
– Det var roligt att få denna utmärkelse och vi är mycket stolta. Diplomet och medaljen hänger på väggen inne i Nääs gårdsbryggeriet. NÄÄS IPA ölet är en av våra mest sålda ölsorter även NÄÄS Lager säljer vi mycket av, säger Gunnar, Lars
och Emil.
Ölsorterna är så kallade färsköl
Humle och malten till deras öl importeras från Tyskland och Tjeckien. Det är humle som gör att ölet smakar gott och som avgör ölets beskhet.
– Beroende på hur mycket humle man använder och vid vilken tidpunkt som man lägger i det, kan man variera smakerna i ölet. Sedan får man också prova sig fram när man tar fram nya ölsorter. Våra ölsorter är så kallade färsköl och närproducerade och vi kommer inte använda tillsatser, förklarar Lars.
Ingen konkurrens i närheten
Gunnar, Lars och Emil känner ingen större konkurrens med andra ölbryggeri eftersom det inte finns något mer närproducerat ölbryggeri i trakten.
– Vi vet att folk gillar närproducerat och Lars har under många år arbetat med öl och vet var kunderna efterfrågar. Vårt öl sticker ut jämfört med de stora märken och smakmässigt så ger våra öl en unik smakupplevelse. Det finns planer på att
vi utvecklar verksamheten med att ha en gårdsbutik och sälja öl till besökarna, berättar Gunnar.
Försäljningen går bra
I dags läget är deras kunder systembolag i Tranås, Österbymo och Aneby samt några restauranger. Det går att beställa deras öl på samtliga systembolag. Dessutom har vi samarbetat med vandrarhemmet Solviken. Där de som bor på vandrarhemmet har fått smaka på vårt öl från bryggeriet och fram över vill vi forstsätta med detta samarbete. Nääs bryggeri ser ljust på
framtiden med målsättningen att under 2014 att öka produktionen och även utveckla verksamheten ytterligare.
Text och foto: Anna Svensson
Foto: Nääs gårdsbryggeri
Gunnar och Lars lärde känna varandra via bekanta och det var Gunnar som frågade Lars om han ville vara med och starta bryggeriet. Eftersom Lars har en lång erfarenhet inom ölbryggeribranschen. Lars har tidigare drivit Bredarydsvärdshus i Värnamo och arbetat på Spendrups. Dessutom var Lars under 1994 först i Sverige med ett värdshusbryggeri.
På landsbygden utanför Tranås vid gården Näs finns ölbryggeriet i en före detta ladugård. På gården bor Gunnar i ett hus och hans svärfar med fru bor i ett hus i närheten. Tidigare har Gunnars släkt drivit lantbruk med djur på gården. Gunnar ville satsa på ett ölbryggeri eftersom han ville att ladugården kom till användning och för att han är intresserad av öltillverkning.
Bästa råvarorna och stor omsorg
Nääs gårdsbryggeri gör ett hantverksmässigt öl med de allra bästa råvarorna och stor omsorg. Deras bryggares recept bygger på många års kunnande och känsla.
– Ölet är ofiltrerat och opastöriserat. Det främjar smak och karaktär. Vi har tid att vänta ut ölen till perfekt jäsning och mogen smak. Vi har sex olika öl som vi tillverkar. Ölen heter NÄÄS Stout, NÄÄS Mörk lager, NÄÄS IPA, NÄÄS lager,
NÄÄS Engelsk Bitter Ale och NÄÄS Lager 33, berättar Gunnar Emanuelsson, Lars Schweitz och Emil Jonsson.
Ölbryggeriet i en före detta ladugård
De tre arbetsmyrorna ser tillsammans till att ta fram det närproducerade ölet. Här på landsbygden är det fridfullt och innan man går in i ladugården kan man inte ana att det är ett ölbryggeri som finns där inne. Lars, Gunnar och Emil visar
maskinerna och hela ölprocessen från början till att ölet är färdig tappat på flaska. Gunnar berättar att ölbryggeriet rullar på bra och under jul och nyår kom de upp i 10 000 ölflaskor.
Modern bryggeriutrustning
På gården möts det gamla brygghuset från 1823 med modern bryggeriutrustning. För att brygga öl krävs förutom kunskap,
erfarenhet och ett genuint intresse, som tydligt visar sig vid vårt besök även att rätt råvaror i form av malt, humle och vatten används. En bra och gedigen bryggutrustning är också nödvändig.
Väl kontrollerad process
Bryggeriprocessen sker i flera olika väl kontrollerade steg i en imponerande anläggning. I den första delen av processen sker bland annat bearbetning under uppvärmning av mäsk i ett stort rostfritt kokkärl för att därefter silas i silkärlet.
– Restprodukten i silkärlet är skalprodukter från malten som tas tillvara som kreatursfoder. Efter silning och kokning tillsammans med humle är det dags för jäsningen som pågår under en vecka och lagring av ölet i cirka fyra veckor innan det är dags att tappa upp ölet på fint etiketterade Nääs flaskor i buteljeringsmaskinen, berättar Gunnar.
Ett Nääs öl för varje tillfälle
Buteljeringsmaskinen är bryggeriets senaste investering och dyraste utrustning.
– Under hela processen är det viktigt med kontroller, att rätt åtgärder vidtas och att det är rätt temperaturer. Det finns ett Nääs öl för varje tillfälle och kombination av öl för olika maträtter är stort. Öl ska serveras vid en temperatur mellan ungefär 11 till 16 grader Celsius beroende på öl sort, säger Emil och Lars.
Etiketter designade i London
Etiketterna på flaskorna har de fått hjälp med av en designer i London och märket ska symbolisera deras öl.
– Namnet som är Nääs gårdsbryggeri blev det för att gården heter Näs. Vi tyckte att Nääs med två ä lät bra och också gamla stavningen av orten därför bestämde vi oss för det namnet. Den röda och blåa etiketten står för ett ljusare öl och etiketten som är svart och guldigt står för ett mörkare öl, förklarar Gunnar.
Utmärkelse för NÄÄS IPA ölet
På Stockholm beer and whisky festival 2013, fick Nääs gårdsbryggeri pris för sitt NÄÄS IPA öl. Det var Lars och Emil som tog emot priset som bestod av en medalj och ett diplom.
– Det var roligt att få denna utmärkelse och vi är mycket stolta. Diplomet och medaljen hänger på väggen inne i Nääs gårdsbryggeriet. NÄÄS IPA ölet är en av våra mest sålda ölsorter även NÄÄS Lager säljer vi mycket av, säger Gunnar, Lars
och Emil.
Ölsorterna är så kallade färsköl
Humle och malten till deras öl importeras från Tyskland och Tjeckien. Det är humle som gör att ölet smakar gott och som avgör ölets beskhet.
– Beroende på hur mycket humle man använder och vid vilken tidpunkt som man lägger i det, kan man variera smakerna i ölet. Sedan får man också prova sig fram när man tar fram nya ölsorter. Våra ölsorter är så kallade färsköl och närproducerade och vi kommer inte använda tillsatser, förklarar Lars.
Ingen konkurrens i närheten
Gunnar, Lars och Emil känner ingen större konkurrens med andra ölbryggeri eftersom det inte finns något mer närproducerat ölbryggeri i trakten.
– Vi vet att folk gillar närproducerat och Lars har under många år arbetat med öl och vet var kunderna efterfrågar. Vårt öl sticker ut jämfört med de stora märken och smakmässigt så ger våra öl en unik smakupplevelse. Det finns planer på att
vi utvecklar verksamheten med att ha en gårdsbutik och sälja öl till besökarna, berättar Gunnar.
Försäljningen går bra
I dags läget är deras kunder systembolag i Tranås, Österbymo och Aneby samt några restauranger. Det går att beställa deras öl på samtliga systembolag. Dessutom har vi samarbetat med vandrarhemmet Solviken. Där de som bor på vandrarhemmet har fått smaka på vårt öl från bryggeriet och fram över vill vi forstsätta med detta samarbete. Nääs bryggeri ser ljust på
framtiden med målsättningen att under 2014 att öka produktionen och även utveckla verksamheten ytterligare.
Text och foto: Anna Svensson
Foto: Nääs gårdsbryggeri