Södra Vätterbygdens Konstrunda arrangerades den 4 till 5 september med 120 konstnärer. Utställningarna lockar en stor publik och många besökare. Södra Vätterbygden består av kommunerna Jönköping, Habo och Mullsjös kommun. Det är inom detta geografiska område som deltagarna bjuds in att ställa ut och visa upp sin konst.
Aktuella nyheter i veckan träffade tre av konstnärerna som visade sina konstverk i Tändsticksområdet i Jönköping. Dessa konstnärer ställde ut sina konstverk i olika lokaler där besökare kunde se och träffa konstnärerna. Tändsticksområdet med trevliga lokaler som passar bra för konstutställningar.
Lloyd Tabing från USA har etablerats sig i Sverige
Lloyd Tabing som är konstnär berättar att han har varit konstnär i 20 år och att han flyttade från USA i Kansas till Sverige. Lloyd har bott i Jönköping och Sverige i 5 år.
- På Södra Vätterbygdens Konstrunda visade jag cirka 20 tavlor och av dem var några nyare konstverk. Det blir den fjärde gången som jag visar min konst på konstrundan. Jag arbetar med olika serier när jag skapar min konst. Jag har öppnat ett Galleri i Jönköping. Jag representerar fortfarande gallerier i USA och jag reser och visar min konst bland annat i Skandinavien och i Europa. Mina kunder är över hela världen. Mest får jag inspiration från naturens färger och målar abstrakt och det passar mig bra. Naturens färger i USA jämfört med naturens färger i Sveriges är annorlunda och jag får inspiration från båda ländernas naturfärger, säger Lloyd Tabing.
Det börjar bli mer omtyckt i Sverige med abstraktkonst
Framöver kommer jag fokusera på att visa min konst mer i Europa och fortsätta skapa och fortsätta utveckla den typen av konst jag gör.
- En målsättning för mig är att jag känner mig bekväm när jag skapar min konst. I USA var det lite lättare att lyckas nå ut med min konst till besökare jämfört med Sverige, eftersom jag började skapa min konst i USA så är jag mer igenkänd där än här i Sverige. Jag märker att här i Sverige vill publiken ha en lite annan stil än abstraktkonst. Samtidigt börjar det bli mer omtyckt i Sverige med abstraktkonst. Det är roligt att jag håller på att bli mer populär i Sverige som konstnär. Konstverken kan ta dager eller månader att göra. Här i Jönköping märker jag att besökare på konstrundan lägger märke till konstnärerna på ett positivt sätt som jag gillar. Viktigt som konstnär är att visa i sina konstverk vad man som konstnär står för. Att arbetet jag gjort med ett konstverk syns. Jag tror att i framtiden kommer sociala medier fortsätta användas av konstnärer ännu mer, berättar Lloyd.
Sofia Romedahl skapar figurativt abstrakta konstverk
Sofia Romedahl som är konstnär, grafisk designer och pedagog visade sin konst för första gången på Södra Vätterbyggdens Konstrunda.
- Det var fantastiskt roligt att ställa ut min konst. Det härligaste av allt var alla fina samtal med nya människor och att höra deras intryck av mina konstverk. Jag visade ungefär 12 av mina tavlor som hör ihop med min inre resa på konstens stig. Inspiration till mina konstverk hittar jag i naturen, mindfulness, yoga och även mitt livs erfarenheter. Jag önskar att andra kan känna lugn och harmoni när de tittar på mina tavlor. Jag älskar färg och utgår ofta ifrån min känsla när jag väljer färger till mina motiv. Jag börjar ofta med färgen och gör bakgrunderna levande i olika skiftningar, sedan får motivet växa fram allt eftersom. Detta resulterar i figurativt abstrakta konstverk, där jag utelämnar lite åt fantasin. Jag har sällan en idé från början utan jag får inspiration ur färgen under tiden jag målar, säger Sofia Romedahl.
Vedic Art metoden handlar om att hitta skaparglädjen
Konsten är en stor passion för Sofia och hon har alltid haft konst som ett stort intresse. Hon har målat i hela sitt liv, men känner att hon först nu har hittat sin konstnärliga stil genom att använda sig av intuitivt måleri.
- Samtidigt tycker jag om att utvecklas, lära mig nytt och lära mig nya metoder. Jag kan tänka mig att min konst kommer att utvecklas framöver. Dessutom är jag pedagog och för några år sedan kom jag i kontakt med Vedic Art, en målerimetod som bygger på vedafilosofi, samma filosofi som mindfulness och yoga. Vedic Art handlar om att hitta skaparglädjen och våga uttrycka sig fritt på målarduken, frigöra sig ifrån spärrar och prestation. I Vedic Art finns inga rätt eller fel, det är processen i skapandet man fokuserar på och inte resultatet. Därför utvecklas man mycket i sitt måleri, men också i livet när man deltar i en Vedic Art kurs. Målar metoden Vedic Art har betytt väldigt mycket för mig, och jag kände från första stund att jag gärna vill dela med mig, så att andra också får uppleva den fantastiska metoden. Därför är jag nu utbildad Vedic Art-lärare och håller i egna kurser. Jag är dessutom projektledare och grafisk designer. I mitt företag hjälper jag andra företag med deras grafiska profiler, samtidigt som jag håller i webbkurser inom grafisk design i samarbete med Moderskeppet. Att måla hjälper mig att hålla kreativiteten vid liv, och blir en bra balans till mina andra uppgifter där jag har strikta regler att hålla mig till, berättar Sofia.
Silvana Jankovic har varit med från starten av konstrundan
Konstnären Silvana Jankovic berättar att det var femte gången som hon var med på Konstrundan och hon var med när den arrangerades för första gången 2016.
- Jag har endast missat en utställning, år 2018 (en syskonresa till Japan prioriterades i detta fall!!!!). Gällande antal besökare så finns det självfallet fördelar med vart man har sin utställningsplats och om man är fler konstnärer i samma lokal på så sätt drar man åt varandra och besökaren har möjlighet att se mycket konst på samma plats. Dessutom måste man vara aktiv inför en utställning och bjuda in folk till Konstrundan via olika kanaler sprida budskapet. I år ställde jag ut på Galleri Tegel som jag anser vara det bästa Galleriet och platsen att visa sin konst på som ligger i anslutning till samlingsutställningen på Tändsticksområdet och det är ju klart en fördel då det rör sig många i området. Jag har haft riktigt många besökare i år, vilket gjort att jag verkligen har kunnat få visa upp min konst till en blandad publik, ett bra varumärkestillfälle, att träffa besökare på plats och få prata om min konst. Likaså att få introducera min design för besökare och berätta om min resa Art meets Fashion, säger Silvana Jankovic.
Abstrakta serie där färger klingar väl
Silvana berättar vidare att på årets Konstrunda visade hon tio stycken alster i min ”kvinno serie” – verk.
- Där jag vill dyka in i mina besökares känslor när de tittar på mina tavlor av kvinnor från 20-talet, ett glättigt yttre med ett inre av vemod som uttrycker sig i blicken. Jag vill beröra mina betraktare och lämna avtryck med dessa motiv som jag målar på ett annat sätt än övriga alster, min konst är som jag, ytterligheter. Utöver det visade jag nio stycken större alster av min abstrakta serie där färger klingar väl. Flertal av tavlorna var målade just inför denna utställning. Det gäller att bygga upp och hänga tavlorna så det blir en helhet och balans på väggen. För min del är det färger eller motiven jag koncentrerar mig på i dessa sammanhang, berättar Jankovic
Det kan målas över och målas om men det är ett flow
Jankovic förklarar att när hon målar sina abstrakta verk är det penseldragen som styr och det går snabbt och mycket färg går det åt då målardukarna är lite större och det passar hennes personlighet.
- Det kan målas över och målas om men det är ett flow där jag få uttrycka mig i ett högt tempo. Som komplement varvar jag med att gå in i lugnare penseldrag, mindre tavlor och annan färgskala som passa mina kvinnomotiv. Där råder en annan koncentration och ett lugnare tempo. För mig är det viktigt att känna att jag utvecklar och utmanar mig själv och att jag inte stanna upp och ”kopiera” min konst genom att begränsa mina motiv, färger eller teknik, säger Silvana.
Silvana har ett hållbarhets tänk
- Jag vill att min konst ska ha lång livslängd, när du investerar i en tavla ska den "tala till dig” och vara något du verkligen tycker om. Oftast känner jag att det är rätt hem mina alster hamnar i. Min design ska ha samma livslängd som min konst. Därför jobbar jag med ett fåtal modeller men med fler användningsområden. Slowfashion - tidlösa modeller och mönster som är sprungna ur min konst. Unika produkter i småskalig tillverkning så det inte överproduceras eftersom jag jobbar med hållbarhet. De ska kunna bäras året om och överallt. Design Jönköping, material Italien och tillverkning Borås, Made in Sweden. ”Varför bära plagg som alla andra när du kan bära min konst”, säger Jankovic.
Visade alster på Liljevalchs Vårsalong
Framöver vill Silvana ha möjlighet att nå ut till bredare publik och bli mer etablerad och visa sin konst nationellt.
- 2021 var jag med på Liljevalchs Vårsalong med ett alster som glädjande blev sålt, så vi får se vad som kommer framöver. Hittills har jag varit med på två internationella utställningar och hoppas på fler. Eventuellt har jag någon eller några utställningar på gång vilket jag återkommer med! Likaså kommer jag att lägga mer fokus på att visa mina designprodukter separat i sammanhang där design visas både inom fashion och interiörer. Lite av mål eller visioner är att kunna applicera min konst på möbler eller andra produkter, så jag skulle verkligen välkomna ett samarbete med någon som vill sticka ut och sätta min konst på deras produkter, avslutar Silvana.
Text och foto: Arnold Svensson och Anna Svensson
Aktuella nyheter i veckan träffade tre av konstnärerna som visade sina konstverk i Tändsticksområdet i Jönköping. Dessa konstnärer ställde ut sina konstverk i olika lokaler där besökare kunde se och träffa konstnärerna. Tändsticksområdet med trevliga lokaler som passar bra för konstutställningar.
Lloyd Tabing från USA har etablerats sig i Sverige
Lloyd Tabing som är konstnär berättar att han har varit konstnär i 20 år och att han flyttade från USA i Kansas till Sverige. Lloyd har bott i Jönköping och Sverige i 5 år.
- På Södra Vätterbygdens Konstrunda visade jag cirka 20 tavlor och av dem var några nyare konstverk. Det blir den fjärde gången som jag visar min konst på konstrundan. Jag arbetar med olika serier när jag skapar min konst. Jag har öppnat ett Galleri i Jönköping. Jag representerar fortfarande gallerier i USA och jag reser och visar min konst bland annat i Skandinavien och i Europa. Mina kunder är över hela världen. Mest får jag inspiration från naturens färger och målar abstrakt och det passar mig bra. Naturens färger i USA jämfört med naturens färger i Sveriges är annorlunda och jag får inspiration från båda ländernas naturfärger, säger Lloyd Tabing.
Det börjar bli mer omtyckt i Sverige med abstraktkonst
Framöver kommer jag fokusera på att visa min konst mer i Europa och fortsätta skapa och fortsätta utveckla den typen av konst jag gör.
- En målsättning för mig är att jag känner mig bekväm när jag skapar min konst. I USA var det lite lättare att lyckas nå ut med min konst till besökare jämfört med Sverige, eftersom jag började skapa min konst i USA så är jag mer igenkänd där än här i Sverige. Jag märker att här i Sverige vill publiken ha en lite annan stil än abstraktkonst. Samtidigt börjar det bli mer omtyckt i Sverige med abstraktkonst. Det är roligt att jag håller på att bli mer populär i Sverige som konstnär. Konstverken kan ta dager eller månader att göra. Här i Jönköping märker jag att besökare på konstrundan lägger märke till konstnärerna på ett positivt sätt som jag gillar. Viktigt som konstnär är att visa i sina konstverk vad man som konstnär står för. Att arbetet jag gjort med ett konstverk syns. Jag tror att i framtiden kommer sociala medier fortsätta användas av konstnärer ännu mer, berättar Lloyd.
Sofia Romedahl skapar figurativt abstrakta konstverk
Sofia Romedahl som är konstnär, grafisk designer och pedagog visade sin konst för första gången på Södra Vätterbyggdens Konstrunda.
- Det var fantastiskt roligt att ställa ut min konst. Det härligaste av allt var alla fina samtal med nya människor och att höra deras intryck av mina konstverk. Jag visade ungefär 12 av mina tavlor som hör ihop med min inre resa på konstens stig. Inspiration till mina konstverk hittar jag i naturen, mindfulness, yoga och även mitt livs erfarenheter. Jag önskar att andra kan känna lugn och harmoni när de tittar på mina tavlor. Jag älskar färg och utgår ofta ifrån min känsla när jag väljer färger till mina motiv. Jag börjar ofta med färgen och gör bakgrunderna levande i olika skiftningar, sedan får motivet växa fram allt eftersom. Detta resulterar i figurativt abstrakta konstverk, där jag utelämnar lite åt fantasin. Jag har sällan en idé från början utan jag får inspiration ur färgen under tiden jag målar, säger Sofia Romedahl.
Vedic Art metoden handlar om att hitta skaparglädjen
Konsten är en stor passion för Sofia och hon har alltid haft konst som ett stort intresse. Hon har målat i hela sitt liv, men känner att hon först nu har hittat sin konstnärliga stil genom att använda sig av intuitivt måleri.
- Samtidigt tycker jag om att utvecklas, lära mig nytt och lära mig nya metoder. Jag kan tänka mig att min konst kommer att utvecklas framöver. Dessutom är jag pedagog och för några år sedan kom jag i kontakt med Vedic Art, en målerimetod som bygger på vedafilosofi, samma filosofi som mindfulness och yoga. Vedic Art handlar om att hitta skaparglädjen och våga uttrycka sig fritt på målarduken, frigöra sig ifrån spärrar och prestation. I Vedic Art finns inga rätt eller fel, det är processen i skapandet man fokuserar på och inte resultatet. Därför utvecklas man mycket i sitt måleri, men också i livet när man deltar i en Vedic Art kurs. Målar metoden Vedic Art har betytt väldigt mycket för mig, och jag kände från första stund att jag gärna vill dela med mig, så att andra också får uppleva den fantastiska metoden. Därför är jag nu utbildad Vedic Art-lärare och håller i egna kurser. Jag är dessutom projektledare och grafisk designer. I mitt företag hjälper jag andra företag med deras grafiska profiler, samtidigt som jag håller i webbkurser inom grafisk design i samarbete med Moderskeppet. Att måla hjälper mig att hålla kreativiteten vid liv, och blir en bra balans till mina andra uppgifter där jag har strikta regler att hålla mig till, berättar Sofia.
Silvana Jankovic har varit med från starten av konstrundan
Konstnären Silvana Jankovic berättar att det var femte gången som hon var med på Konstrundan och hon var med när den arrangerades för första gången 2016.
- Jag har endast missat en utställning, år 2018 (en syskonresa till Japan prioriterades i detta fall!!!!). Gällande antal besökare så finns det självfallet fördelar med vart man har sin utställningsplats och om man är fler konstnärer i samma lokal på så sätt drar man åt varandra och besökaren har möjlighet att se mycket konst på samma plats. Dessutom måste man vara aktiv inför en utställning och bjuda in folk till Konstrundan via olika kanaler sprida budskapet. I år ställde jag ut på Galleri Tegel som jag anser vara det bästa Galleriet och platsen att visa sin konst på som ligger i anslutning till samlingsutställningen på Tändsticksområdet och det är ju klart en fördel då det rör sig många i området. Jag har haft riktigt många besökare i år, vilket gjort att jag verkligen har kunnat få visa upp min konst till en blandad publik, ett bra varumärkestillfälle, att träffa besökare på plats och få prata om min konst. Likaså att få introducera min design för besökare och berätta om min resa Art meets Fashion, säger Silvana Jankovic.
Abstrakta serie där färger klingar väl
Silvana berättar vidare att på årets Konstrunda visade hon tio stycken alster i min ”kvinno serie” – verk.
- Där jag vill dyka in i mina besökares känslor när de tittar på mina tavlor av kvinnor från 20-talet, ett glättigt yttre med ett inre av vemod som uttrycker sig i blicken. Jag vill beröra mina betraktare och lämna avtryck med dessa motiv som jag målar på ett annat sätt än övriga alster, min konst är som jag, ytterligheter. Utöver det visade jag nio stycken större alster av min abstrakta serie där färger klingar väl. Flertal av tavlorna var målade just inför denna utställning. Det gäller att bygga upp och hänga tavlorna så det blir en helhet och balans på väggen. För min del är det färger eller motiven jag koncentrerar mig på i dessa sammanhang, berättar Jankovic
Det kan målas över och målas om men det är ett flow
Jankovic förklarar att när hon målar sina abstrakta verk är det penseldragen som styr och det går snabbt och mycket färg går det åt då målardukarna är lite större och det passar hennes personlighet.
- Det kan målas över och målas om men det är ett flow där jag få uttrycka mig i ett högt tempo. Som komplement varvar jag med att gå in i lugnare penseldrag, mindre tavlor och annan färgskala som passa mina kvinnomotiv. Där råder en annan koncentration och ett lugnare tempo. För mig är det viktigt att känna att jag utvecklar och utmanar mig själv och att jag inte stanna upp och ”kopiera” min konst genom att begränsa mina motiv, färger eller teknik, säger Silvana.
Silvana har ett hållbarhets tänk
- Jag vill att min konst ska ha lång livslängd, när du investerar i en tavla ska den "tala till dig” och vara något du verkligen tycker om. Oftast känner jag att det är rätt hem mina alster hamnar i. Min design ska ha samma livslängd som min konst. Därför jobbar jag med ett fåtal modeller men med fler användningsområden. Slowfashion - tidlösa modeller och mönster som är sprungna ur min konst. Unika produkter i småskalig tillverkning så det inte överproduceras eftersom jag jobbar med hållbarhet. De ska kunna bäras året om och överallt. Design Jönköping, material Italien och tillverkning Borås, Made in Sweden. ”Varför bära plagg som alla andra när du kan bära min konst”, säger Jankovic.
Visade alster på Liljevalchs Vårsalong
Framöver vill Silvana ha möjlighet att nå ut till bredare publik och bli mer etablerad och visa sin konst nationellt.
- 2021 var jag med på Liljevalchs Vårsalong med ett alster som glädjande blev sålt, så vi får se vad som kommer framöver. Hittills har jag varit med på två internationella utställningar och hoppas på fler. Eventuellt har jag någon eller några utställningar på gång vilket jag återkommer med! Likaså kommer jag att lägga mer fokus på att visa mina designprodukter separat i sammanhang där design visas både inom fashion och interiörer. Lite av mål eller visioner är att kunna applicera min konst på möbler eller andra produkter, så jag skulle verkligen välkomna ett samarbete med någon som vill sticka ut och sätta min konst på deras produkter, avslutar Silvana.
Text och foto: Arnold Svensson och Anna Svensson