Det bästa med julen är maten och alla godsakerna. I år blir det sprängfyllt med julkänsla i Kanal 5 i tv-programmet ”Julbak med dessertjuryn” när Roy Fares, Magnus Johansson och Sebastien Boudet från Dessertmästarnas jury laddar upp inför julen i fyra program med frestande julbak. Det blir dels klassiker som lussebullar, chokladkola och pepparkakshus, men också spännande nya recept på godsaker med julens smaker.
Corinna Björk som är presskontakt på SBS Discovery berättar att tittarna kommer att få många bra tips på olika julbak. Konditorerna Roy, Magnus och Sebasien kommer turas om i köket när de bakar, knådar, kokar och rullar. Vad sägs till exempel om Magnus saffranskola med mandel, Sebastiens tarte tatin med pepparkaksglass och Roys rencupcakes eller riktigt juliga prinsesstårta med pepparkaksbotten, saffran och ingefära.
Den där ultimata julaftonsdesserten
Det gäller att hitta inspiration till de godaste tillbehören till glöggminglet, gör dina egna ätbara julklappar och grandekorationer och hitta den där ultimata julaftonsdesserten, den som man egentligen inte orkar äta men som bara är så där ljuvligt god.
– Sluta I-landsstressa med julklappar och en massa mat som man bara äter för att man alltid har gjort det. Bakningen är ju det bästa med julen, det ger julkänslor hela december och sedan på julafton ska man bara samlas kring bordet och ta dagen som den kommer, berättar Magnus Johansson.
Klassisk svensk julbak
Magnus kommer att bjuda på klassisk svensk julbak som pepparkakshus, kola och det absolut bästa receptet på lussebullar. Sebastien försöker föra in lite av sin barndoms franska jular med nougat och Madeleinetårta men bakar också modernare lussebullar på surdeg. Roy blandar svenskt och amerikanskt för att skapa både enkla, goda och snygga bakverk.
– Den svenska julen är så tråkig, man bara piffar till det man äter hela året som prinskorvar och sill. Jag vill föra in äkta inkråm, lite fransk julsjäl i julen. Julbak behöver inte vara svårt eller dyrt men man ska göra det tillsammans, det ger en äkta julkänsla, säger Sebastien.
Sveriges mest välrenommerade konditorer
De tre är alla några av Sveriges mest välrenommerade konditorer. Roy Fares har vunnit Årets konditor, givit ut flera böcker och är tillsammans med de andra jurymedlem i Dessertmästarna. Magnus Johansson har ansvarat för Nobeldesserterna i över tio år, startat Stockholms chokladfestival samt vunnit OS-guld med kocklandslaget. Han driver nu Magnus Johansson Bageri& Konditori.
Programmet sänds i fyra avsnitt
Sebastien Boudet kommer från Frankrike men har arbetat över hela världen som bagare och konditor. Han är bagarson och brinner för ekologiska råvaror, surdegsbakning och har gett ut flera böcker i ämnet. Julbak med dessertjuryn presenteras av ELK och sänds i fyra avsnitt med premiär onsdag 10 dec klockan 20: 00 i Kanal 5. Avsnitt två till fyra sänds torsdag 11 dec, onsdag 17 december och torsdag 18 december.
Mjuk pepparkaka och små saffransmazariner
I första avsnittet förbereder de ett glöggmingel. Och Roys mjuka pepparkaka och små saffransmazariner blir fantastiska till Sebastiens hemgjorda glögg och hans franska tarte tatin med pepparkaksglass.
– Magnus visar hur man lyckas baka de allra godaste lussebullarna i klassisk stil medan Sebastien gör lussebullar på surdeg med pistagefyllning. På ett mingelkalas är det inte fel att låta gästerna aktivera sig också och Sebastien och Magnus visar hur man grillar kastanjer och gör brända mandlar tillsammans med sina vänner, säger Corinna Björk.
Chokladlollipops och salt mandel- och saffranskola
I andra avsnittet blir det julgodis som kan vara mycket godare att göra själv. Magnus chokladlollipops och salt mandel- och saffranskola klår alla färdigköpta godisar med hästlängder liksom Roys toffeegodis och Sebastiens olika tappningar av fransk nougat. Dessutom bakar de olika ätbara saker att hänga i julgranen.
Det händer i tredje och fjärde avsnitten
I tredje avsnittet blir det pepparkakshusbyggartävling. Magnus gör ett klassiskt svenskt pepparkakshus, Roy gör en amerikansk Hollywoodmansion och Sebastien gör något helt eget. Dessutom marsipanbröd med nougat och salta nötter, ett snabb-bakat vörtbröd och Roys bästa glasyrknep. I fjärde och sista programmet blir det jultårtor och juldesserter är dessertjuryns absolut bästa gren. Roy gör en prinsesstårta med julsmaker och rencupcakes. Magnus slår till med mandarincarpaccio med sherryvinäger och ris á la Malta. Dessutom bakar Sebastien ljuvliga macarons som är perfekta att ge bort i julklapp i smakerna choklad och hallon samt en med citronganache, berättar Corinna.
Text: Anna Svensson
Corinna Björk som är presskontakt på SBS Discovery berättar att tittarna kommer att få många bra tips på olika julbak. Konditorerna Roy, Magnus och Sebasien kommer turas om i köket när de bakar, knådar, kokar och rullar. Vad sägs till exempel om Magnus saffranskola med mandel, Sebastiens tarte tatin med pepparkaksglass och Roys rencupcakes eller riktigt juliga prinsesstårta med pepparkaksbotten, saffran och ingefära.
Den där ultimata julaftonsdesserten
Det gäller att hitta inspiration till de godaste tillbehören till glöggminglet, gör dina egna ätbara julklappar och grandekorationer och hitta den där ultimata julaftonsdesserten, den som man egentligen inte orkar äta men som bara är så där ljuvligt god.
– Sluta I-landsstressa med julklappar och en massa mat som man bara äter för att man alltid har gjort det. Bakningen är ju det bästa med julen, det ger julkänslor hela december och sedan på julafton ska man bara samlas kring bordet och ta dagen som den kommer, berättar Magnus Johansson.
Klassisk svensk julbak
Magnus kommer att bjuda på klassisk svensk julbak som pepparkakshus, kola och det absolut bästa receptet på lussebullar. Sebastien försöker föra in lite av sin barndoms franska jular med nougat och Madeleinetårta men bakar också modernare lussebullar på surdeg. Roy blandar svenskt och amerikanskt för att skapa både enkla, goda och snygga bakverk.
– Den svenska julen är så tråkig, man bara piffar till det man äter hela året som prinskorvar och sill. Jag vill föra in äkta inkråm, lite fransk julsjäl i julen. Julbak behöver inte vara svårt eller dyrt men man ska göra det tillsammans, det ger en äkta julkänsla, säger Sebastien.
Sveriges mest välrenommerade konditorer
De tre är alla några av Sveriges mest välrenommerade konditorer. Roy Fares har vunnit Årets konditor, givit ut flera böcker och är tillsammans med de andra jurymedlem i Dessertmästarna. Magnus Johansson har ansvarat för Nobeldesserterna i över tio år, startat Stockholms chokladfestival samt vunnit OS-guld med kocklandslaget. Han driver nu Magnus Johansson Bageri& Konditori.
Programmet sänds i fyra avsnitt
Sebastien Boudet kommer från Frankrike men har arbetat över hela världen som bagare och konditor. Han är bagarson och brinner för ekologiska råvaror, surdegsbakning och har gett ut flera böcker i ämnet. Julbak med dessertjuryn presenteras av ELK och sänds i fyra avsnitt med premiär onsdag 10 dec klockan 20: 00 i Kanal 5. Avsnitt två till fyra sänds torsdag 11 dec, onsdag 17 december och torsdag 18 december.
Mjuk pepparkaka och små saffransmazariner
I första avsnittet förbereder de ett glöggmingel. Och Roys mjuka pepparkaka och små saffransmazariner blir fantastiska till Sebastiens hemgjorda glögg och hans franska tarte tatin med pepparkaksglass.
– Magnus visar hur man lyckas baka de allra godaste lussebullarna i klassisk stil medan Sebastien gör lussebullar på surdeg med pistagefyllning. På ett mingelkalas är det inte fel att låta gästerna aktivera sig också och Sebastien och Magnus visar hur man grillar kastanjer och gör brända mandlar tillsammans med sina vänner, säger Corinna Björk.
Chokladlollipops och salt mandel- och saffranskola
I andra avsnittet blir det julgodis som kan vara mycket godare att göra själv. Magnus chokladlollipops och salt mandel- och saffranskola klår alla färdigköpta godisar med hästlängder liksom Roys toffeegodis och Sebastiens olika tappningar av fransk nougat. Dessutom bakar de olika ätbara saker att hänga i julgranen.
Det händer i tredje och fjärde avsnitten
I tredje avsnittet blir det pepparkakshusbyggartävling. Magnus gör ett klassiskt svenskt pepparkakshus, Roy gör en amerikansk Hollywoodmansion och Sebastien gör något helt eget. Dessutom marsipanbröd med nougat och salta nötter, ett snabb-bakat vörtbröd och Roys bästa glasyrknep. I fjärde och sista programmet blir det jultårtor och juldesserter är dessertjuryns absolut bästa gren. Roy gör en prinsesstårta med julsmaker och rencupcakes. Magnus slår till med mandarincarpaccio med sherryvinäger och ris á la Malta. Dessutom bakar Sebastien ljuvliga macarons som är perfekta att ge bort i julklapp i smakerna choklad och hallon samt en med citronganache, berättar Corinna.
Text: Anna Svensson