Den 9 september på Science Park i Jönköping arrangerade Klimatrådet i Jönköpings län, i samverkan med Länsstyrelsen i Jönköping en föreläsningsdag. I samband med Klimatveckan. Samtliga föreläsningar syftade till ”bra mat i offentliga kök”. Det fanns drygt 100 åhörare på plats, som bestod av alla kommuner inom Jönköpings län, med någon från sitt offentliga kök eller från sin upphandlingsenhet.
Klimatveckan pågick från den 6 september till den 13 september i Jönköping. Under Klimatveckan var det bland annat olika typer av seminarium, work-shops, och happenings i Jönköpings centrum. Och det var tredje året som Klimatveckan anordnades i Jönköping. När det gäller föreläsningsdagen den 9 september var den fullspäckad med intressanta föreläsningar, till exempel föreläste Axel Hansson som är marknadsutvecklare för offentlig upphandling på LRF Lantbrukarnas Riksförbund, och han föreläste om upphandlingsguide vid offentlig upphandling.
Lösningar ska göras tillsammans
Fia Gulliksson som är matentreprenör på Food in Action föreläste om framtidens köks utmaningar och möjligheter.
– Jag tycker det är viktigt att veta om att vi står inför en framtid där vi måste lösa många problem, och det behöver vi göra tillsammans och ett första steg i rätt rikting var denna föreläsningsdag, säger Fia Gulliksson.
Det ska skapas god och bra mat
Fia fortsätter berätta att de som närvarande som åhörare har en viktig roll till förändringar, för oavsett vilken bransch de tillhör, behöver de ha i åtanke att det ska skapas god och bra mat.
– Det finns inget försvar till att inte skapa schysta måltider. Äntligen har vi en tydlig upphandlings- strategi som lokala politierna kan luta sig mot. Nu tror jag det kommer vågas ta kliv i rätt riktningar, det gäller att fokusera på lösningarna, förklarar Fia.
Att våga lämna in upphandlingsförslag
Anna Samuelsson som är förtroendevald i styrelsen på LRF Lantbrukarnas Riksförbund, och tillhör Klimatrådets fokusgrupp förnybar energi, jord- och skogsbruk på Länsstyrelsen i Jönköping berättar följande.
– Jag blir glad av att höra föreläsarna. Det är viktigt som Fia säger att vi har tydliga kriterier att luta oss mot, för då får vi som leverantörer incitament på att våga satsa. Föreläsningarna öppnar upp idéer till lösningar som gör att fler vågar lämna in upphandlingsförslag. Jag hoppas åhörarna tar till sig vad föreläsarna har föreläst om, och att de vill göra förändringar utifrån sina olika roller och verksamheter. Vi måste jobba tillsammans för att åstadkomma en, bestående förändring mot mer hållbar mat i hela upphandlingen. Men man måste inte satsa stort, utan börja med små steg. Och gå in med en ambition att lyckas, säger Anna Samuelsson.
Fakta
Övriga föreläsare den 9 september
Källa: Klimatrådet i Jönköpings län.
Text och foto: Anna Svensson
Klimatveckan pågick från den 6 september till den 13 september i Jönköping. Under Klimatveckan var det bland annat olika typer av seminarium, work-shops, och happenings i Jönköpings centrum. Och det var tredje året som Klimatveckan anordnades i Jönköping. När det gäller föreläsningsdagen den 9 september var den fullspäckad med intressanta föreläsningar, till exempel föreläste Axel Hansson som är marknadsutvecklare för offentlig upphandling på LRF Lantbrukarnas Riksförbund, och han föreläste om upphandlingsguide vid offentlig upphandling.
Lösningar ska göras tillsammans
Fia Gulliksson som är matentreprenör på Food in Action föreläste om framtidens köks utmaningar och möjligheter.
– Jag tycker det är viktigt att veta om att vi står inför en framtid där vi måste lösa många problem, och det behöver vi göra tillsammans och ett första steg i rätt rikting var denna föreläsningsdag, säger Fia Gulliksson.
Det ska skapas god och bra mat
Fia fortsätter berätta att de som närvarande som åhörare har en viktig roll till förändringar, för oavsett vilken bransch de tillhör, behöver de ha i åtanke att det ska skapas god och bra mat.
– Det finns inget försvar till att inte skapa schysta måltider. Äntligen har vi en tydlig upphandlings- strategi som lokala politierna kan luta sig mot. Nu tror jag det kommer vågas ta kliv i rätt riktningar, det gäller att fokusera på lösningarna, förklarar Fia.
Att våga lämna in upphandlingsförslag
Anna Samuelsson som är förtroendevald i styrelsen på LRF Lantbrukarnas Riksförbund, och tillhör Klimatrådets fokusgrupp förnybar energi, jord- och skogsbruk på Länsstyrelsen i Jönköping berättar följande.
– Jag blir glad av att höra föreläsarna. Det är viktigt som Fia säger att vi har tydliga kriterier att luta oss mot, för då får vi som leverantörer incitament på att våga satsa. Föreläsningarna öppnar upp idéer till lösningar som gör att fler vågar lämna in upphandlingsförslag. Jag hoppas åhörarna tar till sig vad föreläsarna har föreläst om, och att de vill göra förändringar utifrån sina olika roller och verksamheter. Vi måste jobba tillsammans för att åstadkomma en, bestående förändring mot mer hållbar mat i hela upphandlingen. Men man måste inte satsa stort, utan börja med små steg. Och gå in med en ambition att lyckas, säger Anna Samuelsson.
Fakta
Övriga föreläsare den 9 september
- Monica Sihlén som är sakkunnig för livsmedelsupphandling på Upphandlingsmyndigheten föreläste om, strategiska val, upphandlingskriterier och om att uppföljning är verktyg för hållbar konsumtion.
- Tamara Modric som är upphandlare på Vaggerydskommun och Emma Persson från Häradsköps Gård, de föreläste om livsmedelsupphandlingen för 2015 och om Vaggeryds metod för att nå småföretagen.
- Maria Unell som är verksamhetsledare på Miljö Linné föreläste om mat och miljö som är en hjärtefråga.
- Lena Bergström som är kostchef på Habo kommun, föreläste om var dags mat/som hemma, men ändå inte. Och om hur de gör i Habos stora kök.
- Anica Dahlander som är restaurangchef för Region Jönköpings län och Eva-Lena Eliasson som är kostchef för Region Jönköpings län, de föreläste om vinn på sinn och om att producentöverskott kan vara vinstlott.
Källa: Klimatrådet i Jönköpings län.
Text och foto: Anna Svensson