Glädjebeskedet för dig som vill leva mer hälsosamt år 2018 är att kunna njuta av kaffe. Erica Bertilsson som är marknadschef på Arvid Nordquist berättar att tre till fyra koppar kaffe om dagen är bra för hälsan. Det visar en ny brittisk forskningsrapport. Och så här i början av året är det många som bestämt oss för att leva sundare, och komma igång med träningen samt äta lite nyttigare.
Erica fortsätter berätta att visste du att kaffe kan gynna din hälsa? Det är vad brittiska forskare vid universitetet i Southampton kommit fram till att kaffe är bra för hälsan. De har gått igenom drygt 200 studier kring kaffe och dess effekter på kroppen. Rapporten av forskare publicerades den 22 november år 2017. Syftet var att bättre förstå hälsoeffekterna av kaffe. Bertilsson förklarar att Kaffe innehåller flera hundratals ämnen, men det som troligtvis bidrar mest till de positiva hälsoaspekterna är antioxidanter. Antioxidanter skyddar mot de skadliga effekterna av fria radikaler som kan orsaka skador på celler samt påskynda åderförkalkning.
Fler köper kaffebönor till hemmet och till arbetsplatsen
Det har länge forskats om kaffets hälsoaspekter, men med olika resultat som följd. På senare år har resultaten visat att kaffe har en positiv inverkan på hälsan.
– Försäljningen av kaffe i Sverige är tämligen stabil. Eftersom vi har en ökande befolkning skulle man kunna anta en minskad försäljning per capita. Det syns dock inte ännu i officiella siffror. Men allt fler köper hela bönor både till hemmet och till kaffemaskiner på arbetsplatser. Det är ett ekonomist sätt att konsumera kaffe eftersom man brygger per kopp och då minskar den totala volymen, säger Erica Bertilsson.
Nu kan man experimentera med vilken kaffe smak man gillar bäst
Målgruppen som dricker kaffe i Sverige är väldigt bred. Oftast börjar man dricka kaffe i 18 års ålder och fortsätter livet ut.
– Det dricks kaffe i hela landet, dock på lite olika sätt. Exempelvis är det vanligare med kokkaffe i norr och mer mörkrostat kaffe i söder. Förr sa man att det berodde på vattenkvaliteten. Det kalkrika vattnet i Skåne gjorde att man behövde ett kraftigt rostat kaffe för att få med någon smak, och det fina vattnet i Norrland gjorde att man fick mycket smak från ett mildare rostat kaffe. Numera är det kommunalt vatten nästan överallt vilket gör att vattnets Ph-värde är utjämnat, och man kan experimentera med vilken smak som man tycker passar personligen bäst oberoende av vattnet, berättar Bertilsson.
Kaffe drickandet skapar gemenskap
Sverige är det land i världen som dricker näst mest kaffe per invånare. Det finns inget som tyder på att det kommer förändras.
– Kaffe är en del av vår kultur. Att bjuda och bli bjuden på kaffe är en trevlig och väl förankrad social ritual. Det förenar oss och skapar gemenskap, något som vi ska hålla fast vid. Numera intresserar sig allt fler för hur deras kaffe har framställs, både var det kommer från och arbetsvillkor och miljöhänsyn. Det tycker vi är bra, över 125 miljoner människor är beroende av kaffe för sitt livsuppehälle. Om man bryr sig bara lite extra, genom att köpa kaffe som är certifierat av UTZ, Fiartrade, Rainforest Alliance eller KRAV, är man med och bidrar till bättre förutsättningar för kaffearbetarna och vår miljö, säger Erica.
Kaffedrickare har lägre risk att drabbas av sjukdomar
Susanna Larsson som är docent i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet berättar att baserat på forskningsresultaten.
– Med de uppgifter som finns idag verkar det som att kaffedrickare har lägre risk att drabbas av flera sjukdomar jämfört med icke-konsumenter av kaffe, och de som bara dricker någon enstaka kopp kaffe per dag. I rapporten som är den första att sammanställa all forskning inom området, framgår att kaffedrickande i måttliga mängder kan minska risken för en rad sjukdomar. Kaffe innehåller flera hundratals ämnen men de som finns i störst mängd och som troligen bidrar till kaffets hälsosamma effekter är antioxidanter och eventuellt koffein. Antioxidanter kan skydda mot de skadliga effekterna av fria radikaler som kan orsaka skador på celler samt påskynda åderförkalkning, berättar Susanna Larsson.
Kaffe skyddar mot flera cancerformer, stroke och hjärtinfarkt
Larsson fortsätter berätta att enligt forskarna vid universitetet i Southampton pekar samtliga nuvarande studier på att tre till fyra koppar per dag verkar vara det optimala skyddet mot diabetes typ 2, leversjukdomar, flera cancerformer, stroke och hjärtinfarkt.
– Det finns forskning som tyder på att antioxidanterna i kaffe kan minska inflammation i bland annat levern, och därmed minska risken för sjukdomar och cancer i levern, samt förbättra insulinkänsligheten och sänka blodsockret och således minska risken för typ 2-diabetes. Det behövs dock mer forskning för att bättre förstå exakt hur ämnena i kaffe kan skydda mot sjukdomar, förklarar Susanna.
Text: Anna Svensson
Erica fortsätter berätta att visste du att kaffe kan gynna din hälsa? Det är vad brittiska forskare vid universitetet i Southampton kommit fram till att kaffe är bra för hälsan. De har gått igenom drygt 200 studier kring kaffe och dess effekter på kroppen. Rapporten av forskare publicerades den 22 november år 2017. Syftet var att bättre förstå hälsoeffekterna av kaffe. Bertilsson förklarar att Kaffe innehåller flera hundratals ämnen, men det som troligtvis bidrar mest till de positiva hälsoaspekterna är antioxidanter. Antioxidanter skyddar mot de skadliga effekterna av fria radikaler som kan orsaka skador på celler samt påskynda åderförkalkning.
Fler köper kaffebönor till hemmet och till arbetsplatsen
Det har länge forskats om kaffets hälsoaspekter, men med olika resultat som följd. På senare år har resultaten visat att kaffe har en positiv inverkan på hälsan.
– Försäljningen av kaffe i Sverige är tämligen stabil. Eftersom vi har en ökande befolkning skulle man kunna anta en minskad försäljning per capita. Det syns dock inte ännu i officiella siffror. Men allt fler köper hela bönor både till hemmet och till kaffemaskiner på arbetsplatser. Det är ett ekonomist sätt att konsumera kaffe eftersom man brygger per kopp och då minskar den totala volymen, säger Erica Bertilsson.
Nu kan man experimentera med vilken kaffe smak man gillar bäst
Målgruppen som dricker kaffe i Sverige är väldigt bred. Oftast börjar man dricka kaffe i 18 års ålder och fortsätter livet ut.
– Det dricks kaffe i hela landet, dock på lite olika sätt. Exempelvis är det vanligare med kokkaffe i norr och mer mörkrostat kaffe i söder. Förr sa man att det berodde på vattenkvaliteten. Det kalkrika vattnet i Skåne gjorde att man behövde ett kraftigt rostat kaffe för att få med någon smak, och det fina vattnet i Norrland gjorde att man fick mycket smak från ett mildare rostat kaffe. Numera är det kommunalt vatten nästan överallt vilket gör att vattnets Ph-värde är utjämnat, och man kan experimentera med vilken smak som man tycker passar personligen bäst oberoende av vattnet, berättar Bertilsson.
Kaffe drickandet skapar gemenskap
Sverige är det land i världen som dricker näst mest kaffe per invånare. Det finns inget som tyder på att det kommer förändras.
– Kaffe är en del av vår kultur. Att bjuda och bli bjuden på kaffe är en trevlig och väl förankrad social ritual. Det förenar oss och skapar gemenskap, något som vi ska hålla fast vid. Numera intresserar sig allt fler för hur deras kaffe har framställs, både var det kommer från och arbetsvillkor och miljöhänsyn. Det tycker vi är bra, över 125 miljoner människor är beroende av kaffe för sitt livsuppehälle. Om man bryr sig bara lite extra, genom att köpa kaffe som är certifierat av UTZ, Fiartrade, Rainforest Alliance eller KRAV, är man med och bidrar till bättre förutsättningar för kaffearbetarna och vår miljö, säger Erica.
Kaffedrickare har lägre risk att drabbas av sjukdomar
Susanna Larsson som är docent i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet berättar att baserat på forskningsresultaten.
– Med de uppgifter som finns idag verkar det som att kaffedrickare har lägre risk att drabbas av flera sjukdomar jämfört med icke-konsumenter av kaffe, och de som bara dricker någon enstaka kopp kaffe per dag. I rapporten som är den första att sammanställa all forskning inom området, framgår att kaffedrickande i måttliga mängder kan minska risken för en rad sjukdomar. Kaffe innehåller flera hundratals ämnen men de som finns i störst mängd och som troligen bidrar till kaffets hälsosamma effekter är antioxidanter och eventuellt koffein. Antioxidanter kan skydda mot de skadliga effekterna av fria radikaler som kan orsaka skador på celler samt påskynda åderförkalkning, berättar Susanna Larsson.
Kaffe skyddar mot flera cancerformer, stroke och hjärtinfarkt
Larsson fortsätter berätta att enligt forskarna vid universitetet i Southampton pekar samtliga nuvarande studier på att tre till fyra koppar per dag verkar vara det optimala skyddet mot diabetes typ 2, leversjukdomar, flera cancerformer, stroke och hjärtinfarkt.
– Det finns forskning som tyder på att antioxidanterna i kaffe kan minska inflammation i bland annat levern, och därmed minska risken för sjukdomar och cancer i levern, samt förbättra insulinkänsligheten och sänka blodsockret och således minska risken för typ 2-diabetes. Det behövs dock mer forskning för att bättre förstå exakt hur ämnena i kaffe kan skydda mot sjukdomar, förklarar Susanna.
Text: Anna Svensson