Aktuella Nyheter i Veckan
Eksjö
Detaljerad prognos
  • Ettan
  • Nyheter
  • Kultur & Nöje
  • Näringsliv
  • Hälsa
  • Tipsa oss
  • Annonsera

Claes Johansson VD på Nässjö Näringsliv AB sammanfattar år 2020

1/8/2021

0 Kommentarer

 
Näringslivet i Nässjö kommun har påverkats av corona-pandemin och många företag har drabbats mer eller mindre. Claes Johansson som är VD på Nässjö Näringsliv AB berättar att Nässjö Näringsliv ser fortfarande en styrka i många branschsegment, samtidigt som flera aktörer har det tufft. Väldigt många företagare kämpar extra hårt nu och tillsammans kan vi klara det här. Många företagare tänker nytt, det vill säga att företag har bland annat börjat med nya distributionskanaler, nya arbetssätt, bearbetning av nya kundgrupper för att göra affärer.
 
Hoppas att vaccinet nu biter ordentligt
Claes berättar vidare att Nässjö Näringsliv hoppas att vaccinet nu biter ordentligt och att det blir en stabilisering.
-Vår förhoppning är att vi även kan se många av våra nya entreprenörer ta nya spännande steg framåt. Det var rekord för vår del i 45 nya entreprenörer som startade och som vi nu får fortsätta coacha vidare 2021, säger Claes Johansson.
 
Företagsklimatet rankats högre i Nässjö kommun 
Johansson förklarar att under år 2020 har företagsklimatet rankats högre i Nässjö kommun och i skrivande stund har Nässjö Näringsliv haft färre konkurser i år än 2019 och 2018 trots corona-pandemin. Dessutom har flera företag sett fördelarna med Nässjö och valt att satsa. Under året beslutade Region Jönköping län att bygga en ny tåg depå för 722 miljoner kronor i Nässjö. I en intervju med Marcus Eskdahl (S) som är regionråd och ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö, kommenterade han satsningen på följande sätt.
 
 "Detta är den enskilt största investeringen som regionen gör under den här mandatperioden"
 
Flera nybyggda huvudkontor
Vidare förklarar Claes att Lagerservice valde att bygga en ny fastighet på cirka 30 000 kvadratmeter vid Södergårdens Industriområde. Samtidigt slöt Jysk avtal med Lagerservice om att förvärva deras befintliga fastighet. Reinholds Buss och Byggkompaniet flyttade båda in i sina nybyggda huvudkontor vid Sörängsrondellen.
 
Satsningar med nya butiker och restauranger
Claes berättar att Pelly Group och Malmstolen flyttade sina produktioner från Hillerstorp respektive Hunnebostrand till Nässjö.
- Go´ Berts Konfektyr i Skövde, som delvis ägs av Sam & Son Grossist AB, flyttade tillsammans med Privab in i nyrenoverade lokaler i Norrboda. Fideli Omsorg öppnade daglig verksamhet och Vattenfall etablerade en ny enhet. Höglandets Padelcenter byggde ut sin padelhall med två banor.
I våras fick vi tre nya restauranger i stadskärnan: Pinch of Spice, Bastard Burgers och De Rada Pizzeria. Dessutom fick vi två nya butiker: Byggmax samt Nässjö Skog och Trädgård. Under hösten tog även Stadium Outlet beslutet att etablera sig i Nässjö. Detta är bara exempel på de många företag som har satsat under 2020, säger Claes.
 
Befintliga företag växer
Trots coronapandemin kan Nässjö Näringsliv konstatera att näringslivet i Nässjö har haft ett år med flera fantastiska investeringar och det är otroligt glädjande att se att flera befintliga företag växer och att Nässjö fortsätter locka till sig nya företag även i dessa tider.
-Samtidigt som vi tillsammans fortsätter att driva på utvecklingen i Nässjö, har vi på Nässjö Näringsliv investerat mycket tid hos företag som haft det tufft i år, berättar Johansson.
 
Erbjudit coachning och rådgivning
Under år 2020 har Nässjö Näringsliv ökat sina resurser för att kunna stötta de företag som önskat hjälp. 
- Vi har erbjudit coachning och rådgivning tillsammans med advokater, jurister, ekonomer och HR-experter. Vi har matchat företag som behövt minska sin personal med företag som behövt öka sin personal. Vi har också matchat företag som fått ett överskott på lokaler med företag som behövt lokaler. Vi har hjälpt företag att hitta rätt typ av stöd och förmedlat kontakter. Vi har skickat förslag på åtgärder till regeringen. Vi har genomfört marknadsföring om att handla lokalt och tillsammans med Nässjö Citysamverkan har vi smyckat ut stadskärnan, till exempel sommarens sittytor på Stortorget och julmys, säger Claes.
 
Fortsatt aktivt samarbete för att utveckla näringslivet
Totalt har Nässjö Näringsliv gjort över 1700 avstämningar och över 1600 konkreta insatser åt företagen år 2020.
-Vi har även haft förmånen att hjälpa över 45 personer att starta företag, vilket för oss är en rekordstor siffra. Det är tack vare ett aktivt samarbete mellan kommun och näringsliv och engagemang från våra intressenter som vi kan fortsätta utveckla näringslivet i Nässjö. Så ett stort tack till er och god fortsättning inför 2021 önskar vi på Nässjö Näringsliv AB, avslutar Claes.
 
FAKTA
 
Företagsklimatet i Nässjö kommun
 
I omdömet enligt Svenskt Näringsliv om företagsklimatet får Nässjö kommun höga betyg och klättrar även inom fler områden, bland annat:
 
  • Tillgång på relevant kompetens
  • Kommunens service och bemötande
  • Tillgång till mobilnät och bredband
 
Källa: Svenskt Näringsliv och Nässjö Näringsliv.

Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

Hur summerar man ett år som detta… av Anna Gillek Regionchef Svenskt Näringsliv Jönköping

12/23/2020

0 Kommentarer

 
När 2020 började var det många företag som sa att efter nedgången under sommaren och hösten 2019 hade det vänt upp igen och man arbetade återigen för fullt. Men sen blev det, om inte kolsvart, så väldigt mörkt för många. Det finns nog de som skulle säga att det har varit ett uselt år, ett bortkastat, hopplöst och nedbrytande år. Men jag vill ändå lyfta några ljuspunkter från året som gått.
 
Företags innovationskraft. Det är många företag som har ställt om sin verksamhet och hittat nya vägar att nå ut till sina kunder, som har anpassat sig efter oerhört tuffa marknadsförändringar och ändå lyckats hitta nya produkter och tjänster som behövs och efterfrågas. Många har utvecklats inom e-handel och hemleveranser, andra inom exempelvis trygghet och hälsa. Förmågan att snabbfotat möta utmaningar med kreativitet och flexibilitet.
 
Tillsammans. Det är tillsammans vi har tagit oss igenom problemen och svårigheterna som mött oss under året som gått. Allt från företag som ställt om för att hjälpa till med sjukvårdsmaterial, som politiker och myndigheter som slopat avgifter och gett tillstånd kring saker som tidigare varit otänkbart, exempelvis uteserveringar året om. Vi har sett kampanjer för att stötta det lokala näringslivet och tidigarelagda offentliga investeringar. Alla har inte gjort allt, men de flesta har visat vilja att pröva nya vägar, omvärdera gamla sanningar och överbrygga hinder som slentrianmässigt alltid funnits där. Tänk om vi kunde ta med oss denna inställning och denna samarbetsvilja in i det kommande året.
 
Företagen behövs. När jag ska titta framåt och önska något för 2021 så är det för en ökad insikt om företagens betydelse. För utan lönsamma företag som anställer och betalar löner till sina anställda och de skatteinbetalningar det leder till finns det ingen finansiering för vår välfärd. Inga sjuksköterskor, läkare, eller undersköterskor, inga intensivvårdsplatser, respiratorer eller ambulanser. Jag hoppas att krisen i förlängningen ökar allmänhetens insikt kring hur samhällsekonomin hänger ihop.
 
Ett tydligt exempel som vi nu alla kommer att få ta del av är de vaccin som tagits fram. Om inte läkemedelsföretagen fått göra vinst så hade de i detta läge inte haft några pengar att lägga ned i arbetet med att snabbt och med full kraft få fram ett nytt vaccin. Att tillverka en dos vaccin behöver inte vara så väldigt dyrt, men att forska fram ett fungerande och säkert vaccin är kostsamt och för varje lyckat läkemedel så finns det många projekt som kostat mycket pengar men som inte leder hela vägen fram till en ny medicin. Detsamma gäller också för andra tjänster och varor som vi alla är med och konsumerar i vår vardag.
 
Ljus. Min förhoppning är att vi går ett ljusare år till mötes. Med ett vaccin som i dagarna ska börja delas ut och restriktioner som förhoppningsvis ska kunna tas bort så att vi får ses och umgås igen.
Vid jul är det brukligt att ge varandra paket. Och, ska jag nämna några hårda paket jag har på min önskelista så har jag följande förslag:
 
  • Stöden till företagen ska utökas och betalas ut omgående – företag går i konkurs på grund av utdragna beslutsprocesser, både politiskt och inom myndigheterna.
 
  • Regelförenklingar måste genomföras – något som många regeringar pratat högt och varmt om men som företagen inte sett mycket av.
 
  • Att regeringen och riksdagen säkerställer att LAS-överenskommelsen blir verklighet.
 
Så, när jag summerar ett år som detta blir min slutsats: Vi får inte tappa bort det vi har lärt oss och utvecklat under det gångna året. Jag talar då om entreprenörskap, innovationskraft, samarbetsvilja och en förståelse för att företagen spelar en avgörande roll i vårt samhälles utveckling. Tänk om vi kan ta med oss detta - då går vi i sanning stärkta ur krisen.
 
Text: Anna Gillek Regionchef Svenskt Näringsliv Jönköping.
0 Kommentarer

Frida Boklund Regionchef på Företagarna Jönköping summerar året 2020 och ser fram emot år 2021

12/22/2020

0 Kommentarer

 
Vilket år, de senaste månaderna har verkligen prövat oss många sätt. Inledning på 2020 bjöd på en bra start för många företag, dock kunde vi skönja en begynnande avmattning av konjunkturen. Trots detta var det ändå en hyfsad start av året. Sen kom pandemin. Den sköljde in som en tsunami och lamslog oss under de första månaderna mars-juni.

Allt omkullkastades. Anställda och skolelever skickades hem över en natt. Kontor och studieplatser inrättades i våra hus och lägenheter, och livet som vi känt det bromsades in. Resor, möten och fyllda scheman ersattes med utforskandet av de digitala rummen. Den digitala transformationen var ett faktum. Omställningen var inte smärtfri, men många häpnade över hur snabbt och enkelt den ändå gick att genomföra.

Pandemin har skapat nya beteende, nya konsumtionsmönster och kanske även nya värderingar. Vad kommer det ha för effekter?  Generellt har vi kunnat konstatera att bolag med koll på balansräkning och likviditet som var snabba att agera för att ställa om, skapade sig ett försprång framför andra. Likaså företag som tidigt började analysera omvärldsförändringar för att ställa om sina erbjudanden och affärsmodeller för att möta nya kundgrupper.

Vi ser också att företag som använt permitteringstiden för att kompetensutveckla sin personal står bättre rustade för att möta framtiden. Att kontinuerligt samla in information, utvärdera den och använda den för att skapa goda förutsättningar för den egna verksamheten har aldrig varit lika betydelsefullt. För inte nog med att omvärlden förändras. Beteendemönster har lagts om i grunden och påskyndats av digitaliseringen.

Företagarna har varit mycket engagerade för att påverka att stödsystemen skall bli anpassade för företag och att inte företagen skall anpassa sig efter stöden. Det har varit högsta prioritet att regering och myndigheter underlättar för företagen som skapar jobb och välfärd i vårt samhälle. Det har varit fokus på det, vi är nämligen fullt medvetna om att människors livsverk riskerar att gå upp i rök. Vi jobbar för att det inte skall ske.

Strategiska prioriteringar

• Företagare ska kunna verka på en rättvis och konkurrensneutral marknad. Villkoren för företagande ska vara lika, oavsett företagsform och bransch; oavsett om företaget har kollektivavtal eller inte och oavsett i vilken kommun företaget verkar.

• Den samlade kostnaden för att anställa måste sänkas. Antingen ska detta ske genom sänkta arbetsgivaravgifter eller genom en mer differentierad lönestruktur som speglar kompetens. 

• Ta bort de regler som idag missgynnar ägaredda företag. Företagarna är en organisation för personer som äger och driver företag. Vi kommer argumentera för en översyn av skattesystemet som ger internationellt konkurrenskraft och incitament till företagande, arbete, utbildning och rörlighet.

• Intensifiera den nationella regelförenklingen.  Här finns massor att göra.

• Trygghetssystemen måste vara anpassade för små företag.  Företagare ska ha samma rättigheter som anställda eftersom de betalar in i socialförsäkringssystemen efter samma principer.

Text: Frida Boklund Regionchef på Företagarna Jönköping.
0 Kommentarer

Svenskt Näringslivs rapport visar hur konjunkturläget i Jönköpings län har påverkats av corona-pandemin

12/11/2020

0 Kommentarer

 
Anna Gillek som är regionchef på Svenskt Näringsliv berättar att Svenskt Näringsliv har redovisat rapporten ”Konjunkturläget Jönköpings län 2020”, som består av hur olika branscher och arbetslösheten har påverkats av corona-pandemin. Den på nytt ökande smittspridningen stoppar den uppgång i ekonomin som påbörjades under tredje kvartalet. Krisen slår asymmetriskt och i flera branscher är det fortsatt nattsvart med stor risk för konkurser och uppsägningar. Anna menar att arbetslösheten riskerar att bita sig fast i länet och att det nu är akut att företagsstöden når ut till företagen. Att ansvariga myndigheter också tar ansvar för att företagen får den hjälp de har rätt till och att vi inte ska behöva se företag duka under i väntan på utbetalning av det stöd som de har rätt till.
 
Anna berättar vidare att krisen medförde en mycket snabbt stigande arbetslöshet och var, när den var som högst, i början av augusti uppe på nästan 14 500 arbetssökande inskrivna på Arbetsförmedlingen i Jönköpings län. Därefter har den backat men arbetslösheten är fortfarande 18 procent högre än vad den var för ett år sedan. Krisen förväntas också ge en än högre långtids- och ungdomsarbetslöshet. Arbetslösheten är en riktigt stor utmaning. En problematisk situation med många som har svårt att komma in på arbetsmarknaden förvärras nu ytterligare och det finns en stor risk att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå.
 
Fler företag behöver hjälp för att överleva krisen
Det är viktigt att så många företag som möjligt överlever krisen så att inte ännu fler jobb slås ut.
- Därför bör flera av de statliga stödåtgärderna förlängas och förbättras för att stötta företag som drabbas extra hårt under den andra smittovågen. Stöden måste träffa rätt och det är bråttom. Efter en nedgång i smittspridningen under sommar och tidig höst vände kurvorna åter uppåt. Detta har lett till nya nedstängningar, restriktioner och förändringar i människors beteenden. Det slår hårt mot den återhämtning som inleddes under det tredje kvartalet, säger Anna Gillek.
 
Krisen blir större för handel, service och besöksnäringen
Sett till företagen i Jönköpings län svarar nästan tre av tio i Företagarpanelen att företagets egna kapital har minskat under 2020. Lika många upplever att deras företag har finansierings- eller likviditetsproblem.
- Av dessa svarar hälften att de tror att deras företag kan förbli livskraftigt i max fyra månader om de inte får kapitaltillskott och/eller ytterligare stödåtgärder sätts in. Mycket tyder på att nedgången i ekonomin denna gång slår än mer asymmetriskt än i våras. Industrisektorerna får inte en lika stor smäll men krisen blir större och djupare inom handel, service och besöksnäringen, förklarar Gillek.
 
Ekonomin räddas när vaccinerna kommer
Den tidigare utvecklingen som kunde beskrivas som ett ”V” har nu förbytts till ett ”W”. Tillväxten kommer att falla igen under det fjärde kvartalet.
- Ekonomin räddas av de nära förestående vaccinerna och om de kommer ut snabbt och fungerar kan tillväxten förväntas öka nästa år. Men först en bit in på 2023 beräknas Sverige vara ur lågkonjunkturen. Och återhämtningen är skör, det finns fortsatt stora risker. Trots att V-scenariot förbytts till ett W har Sverige och omvärlden dock ännu så länge kunnat undvika att upprepa de kraftiga BNP-fallen från i våras. Detta beror på en rad omfattande statliga stödprogram. Sveriges statskuld ökar, men från mycket låga nivåer. Det finns utrymme för ytterligare satsningar. säger Anna Gillek.
 
Närmaste framtiden kommer bli fortsatt ansträngd
Som Svenskt Näringsliv har sett på många håll så är det ju besöksnäringen som är den mest drabbade branschen, som i slutet av november tappat 75% (restaurang) respektive 80% (logiintäkter för hotell) i omsättning jämfört med samma vecka förra året.
- Och nu kommer den perioden på året då många restauranger normalt har en stor andel av sina intäkter för året samt att vinterresorna normalt också kommer igång, samtidigt som vi inte ska röra oss ute för mycket, inte umgås utanför familjen och inte resa, så kommer den närmaste framtiden kommer bli fortsatt mycket ansträngd. Även den fysiska handeln, bortsett från dagligvaruhandel och det som har med hem och trädgård att göra om man generaliserar lite, har det tungt just nu när julhandeln inte kommer in i butikerna. Det för de drabbade företagen handlar det om att försöka behålla så mycket av den personal man kan för att ha kvar god kompetens när en mer normal tid återkommer, säger hon.
 
Ansvar behöver tas för utbildningsfrågorna
Tyvärr tror Svenskt Näringsliv att arbetslösheten kommer att fortsätta växa under nästa år.
- Även om vi i Jönköpings län sett en minskande arbetslöshet sedan toppen i augusti. Och innan vi är nere på de nivåer av arbetslöshet som vi var för ett år sedan kommer det att ta flera år.
Vad vi behöver göra för att se till att minimera riskerna för att en högre nivå av långtidsarbetslösa ska bita sig fast är att skapa utbildningar som ligger i samma riktning som företagens utveckling och de behov de kommer att ha på kompetens när de ställer om till en än med digitaliserad verksamhet. Där gäller det att det offentliga och näringslivet pratar med varandra och att kommuner och regionen också tar ett gemensamt ansvar för utbildningsfrågorna. Våra kommuner är generellt för små för att själva kunna tillgodose alla de behov näringslivet, och de offentliga verksamheterna, har på utbildningsinsatser. Vi måste tänka effektivt med våra gemensamma resurser, förklarar Gillek.
 
För tillverkningsindustrin har det gått bra
Anna förklarar vidare att generellt sett så är det tillverkningsindustrin som gått bra och där det finns företag som växt både vad gäller antalet anställda och i omsättning under krisen, men där finns även dem som tappat stora delar av sin omsättning också.
- Inom alla branscher finns det ju väldigt olika företag med väldigt olika verksamheter, vilket gjort att det är omöjligt att kunna generalisera egentligen. Men där rekrytering har skett har vi också sett att det funnits problem med att hitta den eftersökta kompetensen, en ökad arbetslöshet till trots. Och i de fallen har företagen själva i stor uträckning fått stå för utbildningen på plats på företagen, avslutar Anna.
 
Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

David Modig VD för Modig Machine Tool AB har tilldelats utmärkelsen östra Sveriges främsta entreprenör ”EY Entrepreneur Of The Year”

11/19/2020

0 Kommentarer

 
Den 3 november arrangerades en live-sändning av regionfinalen EY Entrepreneur Of The Year i region öst, där vinnarna av EY:s utmärkelse presenterades. David Modig som är VD för Modig Machine Tool AB tilldelades utmärkelsen östra Sveriges främsta entreprenör i ”EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year”. Dessutom utnämndes även Elisabeth Ström från Cleaning Support Sweden AB till ”Årets kvinnliga stjärnskott” och Martin Bondéus från Bondtech AB till ”Årets manliga stjärnskott”. Ramiz Zand från Zandgroup AB tog emot priset för ”Bästa internationella tillväxt”.
 
Företaget Modig Machine Tool har huvudkontor i Kalmar, konstruerar och tillverkar precisionsmaskiner, främst till flyg- och fordonsindustrin. Modig Machine Tool har 32 anställda och omsatte 243 miljoner kronor under år 2019. Maskiner från Modig Machine Tool håller hög kvalitet och kan mycket snabbt och precist bearbeta material. Trots en lång historia fortsätter företaget att utvecklas, just nu genom att vinna mark på elbilsmarknaden.
 
David värdig vinnare och entreprenör
Juryordförande Eva Schlyter berättar att vinnaren David Modig har visat att det inte finns några gränser för hur långt entreprenörsresan kan ta en.
- Många år har gått sedan starten av detta familjeföretag Modig Machine Tool AB. Utmaningar har inte saknats och varken för David som är uppvuxen på golvet i verkstaden eller för Davids far och farfar. David är en mycket värdig vinnare och en entreprenör som visar vägen för regionens företagare, säger Eva Schlyter.
 
Företaget har nått en unik position på en global marknad
Caroline Andersson som är ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i region Öst berättar, att samtliga vinnare får ett fint diplom, blommor samt att de går vidare till en nationell final i Stockholms Stadshus tillsammans med vinnare från de övriga fem regionerna i Sverige.
- Vi har en regional oberoende jury som utser vinnarna efter ett omfattande juryarbete. Deras motivering till David lyder. ”Med passion för teknik har entreprenören via en under stundom äventyrlig resa hittat framgångsreceptet till en högteknologisk tillväxtraket. Årets huvudpristagare charmar både stora världsledande kunder och anställda. Genom en stark och tydlig vision i kombination med hårt slit har företaget nått en unik position på en global marknad”, säger Caroline Andersson.
 
Externa nomineringar har ökat
Alla kan nominera kandidater under nomineringsperioden som vanligtvis brukar vara mellan juni-augusti.
- Majoriteten av nominerade kandidater kommer från EY och våra samarbetspartners. Det är entreprenören som blir nominerad, inte företaget. Det är ungefär 700 nominerade i hela Sverige och vi har intervjuat cirka 15 entreprenörer i region öst. Antalet externa nomineringar ser vi har ökat lite med åren men vi har hunnit nominera ett stort antal entreprenörer genom åren då vi detta år firar 25-årsjubileum för utmärkelsen i Sverige. De som sitter i den regionala juryn för östra är Eva Schlyter, VD Ståhl Invest i Norrköping AB (ordförande), Helen Einarson Lundin, VD Ny Position HR Business Partner AB, Jacob Nilsson, VD Axjo Plastic AB, Mattias Weinhandl, ägare Weinhandl Holding AB, Peter Hellgren, VD Consid AB, Karin Bjärle, VD PS of Sweden och Pär Lidåker, Senior Advisor och ägare, Gamelgård Invest AB, berättar Caroline.
 
Utmärkelser inom olika kategorier
Förutom huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year så delas det ut kategoripriserna ”Årets kvinnliga stjärnskott”, ”Årets manliga stjärnskott” där det gärna ska vara en ung entreprenör eller en entreprenör med ett ungt företag.
- Dessutom delades även priset ”Bästa Internationella tillväxt” ut. Utöver dessa så har vi också två hedersutmärkelser under nationella finalen som heter Årets Sociala Entreprenör, där priset går till en entreprenör där företaget gynnar samhället, samt ” Family Enterprise”. Utmärkelsen ”Årets kvinnliga stjärnskott” tilldelades Elisabeth Ström från Cleaning Support Sweden AB som erbjuder både utbildning, hemstäd, företagsstäd och byggstäd. Martin Bondéus tilldelades ”Årets manliga stjärnskott” och hans bolag Bondtech AB som tillverkar matare och andra produkter för 3D-printing. SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” tilldelades Ramiz Zand från Zandgroup AB som säljer reservdelar till smartphones, surfplattor och datorer till såväl företag som privatpersoner, säger Andersson.
 
Stora Sverigefinalen arrangeras i Stockholm
Regionfinalen i Öst var den första av totalt sex finaler som genomförs i Sverige under november.
- Samtliga vinnare från region Öst kommer att ställas mot vinnarna från de övriga fem regionfinalerna när den stora Sverigefinalen arrangeras i Stockholms stadshus den 29 januari år 2021. Den nationella vinnaren av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year representerar sedan Sverige i världsfinalen i juni, där entreprenörer från cirka 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör. Det var ett starkt startfält i år och jag vet att juryn hade långa överläggningar för att utse årets vinnare, men det är fyra fantastiska entreprenörsbolag som går vidare till den nationella finalen i Stockholms stadshus. Vi önskar dem alla ett varmt lycka till, avslutar Caroline.
 
 
FAKTA
 
Kriterierna för utmärkelserna

  • Kriterierna: Entreprenörsanda: Entreprenören har starka tillväxtambitioner, högt ställda mål och ser möjligheter där andra ser hinder.
 
  • Ekonomisk utveckling: Entreprenören skapar bestående ekonomiska resultat med eget finansiellt engagemang och risktagande.
 
  • Strategisk inriktning: Entreprenören omsätter visioner och mål till verklighet tack vare en stark drivkraft, särskiljer sig från sina konkurrenter och utvecklar nya produkter och tjänster.
 
  • Inverkan på omvärlden: Entreprenörens inverkan på sin omvärld kan mätas i form av intäkter, nya arbetstillfällen, inflytande på närmiljö eller närvaro på marknader utanför Sverige.
 
  • Innovation: Entreprenören kännetecknas av nyskapande kreativitet och strävar ständigt efter att förbättra och förnya sin verksamhet.
 
  • Personlig integritet och inflytande: Entreprenören lever efter sina värderingar och har utvecklat en verksamhet där socialt ansvarstagande spelar en viktig roll.
 
Juryns motiveringar
 
Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year – David Modig, Modig Machine Tool AB
Med passion för teknik har entreprenören via en under stundom äventyrlig resa hittat framgångsreceptet till en högteknologisk tillväxtraket. Årets huvudpristagare charmar både stora världsledande kunder och anställda. Genom en stark och tydlig vision i kombination med hårt slit har företaget nått en unik position på en global marknad.
 
Årets kvinnliga stjärnskott – Elisabeth Ström, Cleaning Support Sweden AB
Med medvetet och starkt fokus på kvalitet, hållbarhet och integration, har årets pristagare vänt motgång till framgång. Med en stark värdegrund sprungen ur tydlig analys och tanke sätter denna relationsbyggare personalen och leveransen i centrum. Att känna stolthet i jobbet, inte tumma på kvalitén samt kontinuerligt bygga sina team genom utbildning är viktiga beståndsdelar i hennes ledarskap och bolagets fortsatta expansion.
 
Årets manliga stjärnskott – Martin Bondéus, Bondtech AB
Med ett entreprenörskap präglat av innovativa lösningar och kvalité har årets pristagare nått stora framgångar. Genom sitt brinnande intresse för teknikutveckling har entreprenören skapat ett världsledande företag med ett starkt varumärke. Årets manliga stjärnskott kombinerar kontinuerlig produktutveckling med hög kundnöjdhet vilket gör att vi bara har sett början på en spännande entreprenörsresa.
 
Bästa internationella tillväxt – Ramiz Zand, Zandgroup AB
Med en affärsidé som tar vid där andra aktörer slutar har årets pristagare hittat nyckeln till framgång. Genom ett imponerande kunnande inom området har kompetens och kvalité alltid varit starka ledord och bolaget har vuxit flera hundra procent på kort tid. Entreprenören har kombinerat stort mod med att våga ta risker och han ser möjligheter istället för hinder. Årets pristagare sätter sin personal främst och är noga med att fira teamets framgångar.

Om EY Entrepreneur Of The Year

  • EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag.
 
  • Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i drygt 140 städer i fler än 60 länder. En extern oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande.
 
  • Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott, samt SEB:s pris Bästa internationella tillväxt.
 
Om EY

  • EY är ett världsledande företag inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och affärsrådgivning.
 
  • Våra tjänster och insikter hjälper till att skapa förtroende och hållbar tillväxt på finansmarknader och i ekonomier världen över.
 
  • För att hålla våra löften till våra intressenter utvecklar vi ledare och medarbetare som arbetar i team över gränserna.
 
  • Vi vill att allt vi gör ska bidra till att affärsvärlden och arbetslivet fungerar bättre – för våra medarbetare, våra kunder och de samhällen vi verkar i.
 
Källa: EY Entrepreneur Of The Year.

Text: Anna Svensson 
0 Kommentarer

”Årets Nyföretagare” har tilldelats Christian Friis av NyföretagarCentrum i Jönköping

10/19/2020

0 Kommentarer

 
Christian Friis som är en av ägarna till företaget Wettersol tilldelades den 16 oktober NyföretagarCentrum Jönköpings pris för ”Årets Nyföretagare” i ”Morgonsoffan” i Jönköping som arrangeras av Jönköpings Kommuns Näringslivsavdelning. Christian och hans delägare startade Wettersol för att de såg ett stort behov av solceller, batteri som laddar solenergi samt laddstationer för elbil och hybridbilar.

Christian berättar vidare att företaget Wettersol startades för ungefär två år sedan. Intresset för solenergi är på uppgång i Sverige och idag har Wettersol full agenda. På två år har Wettersol vuxit ordentligt och har nu cirka 16 anställda.
 
Wettersol ett lokalt företag i Jönköpings län
Christian tycker att utmärkelsen ”Årets Nyföretagare” är uppmuntrande och har en stor betydelse för alla medarbetare på Wettersol.
- Vi såg en växande bransch som vi vill vara en del av. Vi är ett lokalt företag i Jönköpings län och vill vara nära våra kunder. I framtiden vill vi fortsätta att utvecklas lokalt. Det finns mycket mer att satsa på inom vår bransch och vi får se vad vi mer vill rikta in oss på, säger Christian Friis.

Fler laddstationer behövs
Han förklarar att exempel på produkter Wettersol erbjuder är elbilsladdare, batterilagring, solcellscarport och energistyrning utifrån kundens solelsproduktion.
- För varje elbil eller hybridbil som säljs behövs flera laddstationer. De behövs hemma, på arbetsplatsen och i offentliga miljöer, avslutar Christian.

Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

Jan-Philipp Arps och Karolina Malmlöv tilldelas utmärkelsen ”103 unga idéer” i Jönköpings län

10/4/2020

0 Kommentarer

 
För femte året i rad har Almi och Företagarna utsett en topplista på ”103 unga idéer” i Sverige. På Almi i Jönköping den andra oktober tilldelades två unga entreprenörer Jan-Philipp Arps som är ägare till företaget Employchain/Blockchain X AB och Karolina Malmlöv som är ägare till företaget Sellamigo AB, utmärkelsen för Jönköpings län 103 unga idéer 2020.
 
Frida Boklund som är regionchef Företagarna i Jönköpings län och Henrik Laurelli som är affärschef på Almi berättar att syftet med topplista på ”103 unga idéer” är att lyfta fram förebilder som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling och mångfald. Viktigt är att det kommer nya idéer av unga entreprenörer som bidrar till att nya företag etableras inför framtiden. Under åren har det varit olika typer av idéer.
 
Unga nominerade entreprenörer ökar
Frida och Henrik berättar vidare att denna utmärkelse handlar om att lyfta fram unga fräscha affärsidéer som kanske inte kommit så långt med sitt företag men som kan utveckla sitt företag.
-Under åren har det kommit in ännu flera unga nominerade entreprenörer, därför blir det svårare varje år för de unga att sticka ut med sitt företag. Inom hela Sverige skickas det in nomineringar och sedan ska en jury från Almi och Företagarna utse de bästa. Några av kriterierna för att bli nominerad är att det de unga har en företagsidé som inte tidigare finns men som går att arbeta med, samt att de unga kan vara upp till 30 år, säger Frida Boklund och Henrik Laurelli.
 
Employchain/Blockchain X AB har skapat en mobilapp
Jan-Philipp Arps berättar att utmärkelsen ”103 unga idéer” blev en stor överraskning för honom och samtidigt positivt att få ta emot denna utmärkelse.
-Förra året startade jag företaget Employchain/Blockchain X AB där vi har utvecklat en mobilapp för studenter. Appen gör det lättare för studenter att söka jobb hos företag och verksamheter. På appen kan studenterna skapa en egen profil med sina kompetenser. Jag kom på idén med appen då jag själv har märkt hur svårt det är att söka jobb via andra sätt. Framöver vill vi skapa en digital arbetsmarknad för hela Sverige, förklarar Jan-Philipp Arps.
 
Sellamigo AB motverkar stölder av hästsadlar
Karolina Malmlöv berättar att utmärkelsen har en stor betydelse och hon vågar nu tro på sig själv ännu mer.
- Att uppmärksammas är alltid positivt. För två och ett halvt år sedan startade jag företaget Sellamigo AB som jobbar med system som motverkar stölder av hästsadlar. Det är en global tjänst som jag kom på när jag sålde hästsadlar. Jag vill utveckla detta vidare så att det blir en mer global självklarhet för alla hästägare. Jag vill framtidsmässigt titta på andra branscher som kan använda samma metoder för stöldbegärliga produkter, förklarar Karolina Malmlöv.
 
Text och foto: Anna Svensson
0 Kommentarer

Den proaktive IT-partnern INVID Gruppen AB (INVID) fortsätter att satsa offensivt trots rådande pandemi

9/3/2020

0 Kommentarer

 
INVID fortsätter sin strategiska satsning som lokalt förankrad IT-leverantör, nu i GGVV-regionen samtidigt som INVID fyller 25 år och firar detta med fortsatt expansion via nyanställningar och öppnande av nytt kontor.
 
André Prien som är VD på INVID berättar att man fortsätter detta arbete via sin uttalade mission om att förse marknaden med moderna effektiva IT-lösningar inom fem övergripande fokusområdena Affärssystem och beslutsstöd, Datacenter, Drift och moln, Paketerade applikationer och Produktförsörjning. Ett exempel på detta är platsoberoende distanslösningar, lösningar som verkligen ligger i tiden och som har medfört att deras kunders digitala resor har kunnat utvecklats i en allt raskare takt.
 
INVID ser positivt på framtiden
INVID fortsätter sin planerade och strategiska satsning som lokalt förankrad IT-leverantör, denna gång med fokus på den småländska GGVV-regionen.
-Det sker genom att vi rekryterar fem nya medarbetare och som en direkt följd av detta tar vi över TietoEVRYs tidigare kontor på Brostigen 4 i Anderstorp. Samtidigt finns det planer om att utöka vår personalstyrka ytterligare framöver. Vi på INVID ser positivt på framtiden. Att vi under första halvåret av år 2020 lyckats utvecklas vår verksamhet som överstiger det vi kunde uppvisa vid samma tid förra året stärker oss ytterligare, förklarar André Prien.
 
INVID fyller 25 år
Just i år fyller INVID 25 år och André tycker att det känns fantastiskt kul att kunna fira detta med att stärka INVIDss ställning i GGVV-regionen.
-I och med att jag själv har mina rötter i Gnosjö kommun så ligger dessa trakter mig lite extra varmt om hjärtat. Jag tror att vår strategiska satsning kommer att mottas positivt bland näringsidkare i det aktuella upptagningsområdet. Exempelvis bör vårt populära Smart Industri-koncept ha stora förutsättningar till att passa som hand i handske i dessa industritäta trakter, säger Prien.
 
IT-lösningar ska de vara enkla att använda
INVID brinner verkligen för att förenkla och effektivisera på ett proaktivt sätt och med det vill André poängtera följande.
-Hur avancerade IT-lösningar än må vara, så ska de vara enkla att använda. Annars gör de ingen nytta. Tjänster och produkter som är svåra att använda, tenderar att användas fel eller inte alls.
Vår devis ”Gör IT enkelt” är såväl en uppmaning till oss själva som till resten som till omvärlden.
I och med det nyöppnade kontoret så finns INVID Gruppen nu representerade på totalt sju orter. Utöver huvudkontoret i Jönköping även i Stockholm, Göteborg, Nässjö, Vetlanda, Värnamo och Anderstorp, avlutar André.
 
Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

Företagarna och Svenskt Näringsliv anordnade ett seminarium ”Halvtids- och Återstarta Jönköpings läns-möte”

9/3/2020

0 Kommentarer

 
Företagarna och Svenskt Näringsliv anordnade ett seminarium ”Halvtids- och Återstarta Jönköpings läns-möte” den 1 september på restaurang Neo i Jönköping. Konferencier var Frida Boklund som är regionchef för Företagarna i Jönköpings län och Anna Gillek som är regionchef för Svenskt Näringsliv i Jönköpings län. Frågorna som lyftes handlade om att nu har halvtid i mandatperioden gått, vad här hänt och hur har det påverkat företagen i länet? Hur läget ser ut på grund av coronas påverkan på näringslivet och samhället?
 
Det fanns ett stort behov för politiker och företagare att mötas och resonera kring dessa frågor, för att säkerställa skatteintäkter och arbetstillfällen. Fokusfrågor var ”framtiden”, ”omstart” och ”förenkla”. Svarade på frågor gjorde politikerna Acko Ankarberg Johansson Kristdemokraterna, Angelica Lundberg Sverigedemokraterna, Diana Laitinen Carlsson Socialdemokraterna, Göran Lindell Centerpartiet, Helena Bouveng Moderaterna, Johanna Haraldsson Socialdemokraterna, Mats Green Moderaterna och Emma Hult Miljöpartiet.
 
Förenkla regler för företag
Frida berättar att det är viktigt är att politiker och företagare möts och pratar om det som varit jobbigt, vad som kan förbättras och vad som varit bra.
-Det som kommer behöva göras framöver, det handla om att förenkla regler och normer så att det blir enkelt för företag att förstå och enkelt för företagen att följa. Inga större skillnader kommer ske bland företag i framtiden hur de kommer driva företagen, för att driva företag är en persons ansvar, däremot har företag olika affärsmodeller. Bland de som talade under seminariet förutom politiker, var från olika branscher så som tjänstenäringen, enmansföretagare, stora företagare, industrier, byggbranschen och besöksnäringen, säger Frida Boklund.
 
Politiken behöver förstå företagen
Anna förklarar att det är viktigt att politiken öga mot öga får lyssna på företagen, för att få höra vad företagen har för behov.
-Eftersom företag inom samma bransch har olika förutsättningar beroende på hur stort eller litet företaget är och på vilken plats de finns. Politiken behöver förstå komplexiteten i hur näringslivet ser ut. Det gäller att hitta lösningar som gör att företag ska må bra. En av politikerna pratade om att under en kris kommer det att ske att vissa företag går i konkurs och samtidigt kommer nya företag att skapas. Men det måste finnas en förståelse hos politiken, hur företags vardag kan se ut och det tror jag vi lyckades med under detta seminarium, berättar Anna Gillek.
 
Många företag är rädda för att göra fel
Anna förklarar vidare att förbättringar kommer att ske i takt med att politiken kommer med ett regelverk som är enkelt för företagen att följa.
-Det har varit mycket krispaket åt företagen. Det finns många företag som är rädda för att göra fel. Om rädslan hos förtagare att göra fel är större än att agera och göra något. Då är det något som är fel i regelverket. För straffet få inte vara så stort för att göra fel. För det måste finns en större förståelse för att företag kan göra fel och att det går att åtgärda felen i efterhand och göra så att det blir rätt, säger Gillek.
 
Kommer att dröja innan evenemang kommer igång
Anna berättar att vissa stöd behöver förlängas för företag. När det gäller besöksnäringen så kommer det framöver inte vara större konferenser.
-Det kommer inte vara några mässor, inga konserter vilket gör att det kommer vara färre hotellövernattningar. Det kommer att dröja innan olika evenemang kommer igång igen. Framöver tror jag att det kommer vara fler möten där politiker och företagare samtalar. Politikerna som talade under detta seminarium har förståelse, är kloka och ser vad som behöver göras, avslutar Anna.

​Text och foto: Anna Svensson

FAKTA

Tillsammans kan vi återstarta Sverige

 
”Vi ska sikta högre än att bara ta oss tillbaka dit vi var innan pandemin bröt ut.” Det är budskapet från våra medlemsföretag.
 
Pandemin har visat på styrkan i regionens näringsliv. Omställningen till nya förhållanden har gått fort. Medarbetare och företagare har gjort ovärderliga insatser som räddat verksamheter för framtiden.
 
Coronakrisen har slagit hårt mot företag och jobb i hela landet. I Jönköpings län är just nu 13 350 personer arbetslösa. Att återstarta Sverige kommer att kräva ett näringsliv som vågar investera och anställa. Det måste vara utgångspunkten för vårt läns riksdagsledamöter i sitt arbete nu och framåt. Inte bara för att återhämtningen kommer kräva mer, utan för att Sveriges företagsklimat och konkurrenskraft redan innan krisen var under svår press.
 
Det är viktigt att åtgärder som hjälper sunda verksamheter att övervintra fortsätter och förlängs så länge de behövs. Samtidigt finns det anledning att känna optimism. Det finns en kraft i det svenska samhället och i näringslivet som inte bara tar oss genom den akuta krisen, utan som också pekar mot framtiden.
 
Nu gäller det att förändra till det bättre för framtiden:
 
1. Bekämpa arbetslösheten och stärk kompetensförsörjningen

Drivkrafterna för arbete och stimulanser för att anställa behöver stärkas. Färsk statistik visar att faktiskt arbetade timmar har rasat sedan mars månad. Förutom en ökad arbetslöshet, finns det permitterade som än så länge har jobbet kvar. Möjligheter för dessa att återgå i jobb är helt avgörande för samhällsekonomin.
 
Den höga kostnaden att anställa är ett av skälen till att sysselsättningen inte ökar tillräckligt bland gruppen utrikes födda och personer med låg utbildningsbakgrund. Vår förhoppning är att förhandlingarna mellan parterna når ett konkurrenskraftigt avtal för alla former av företagande.
 
De viktigaste investeringarna för framtiden behövs i utbildningssektorn. Utanförskapet kan bara brytas om vi har en fungerande skola. Och Sveriges konkurrenskraft kan bara säkras om vår högre utbildning och forskning håller högsta internationella klass.
 
2. Inför ett skattestopp
Skatternas nivåer och skattesystemets utformning är en av de viktigaste frågorna för landets företagare. Regeringen bör i samband med höstbudgeten göra en principdeklaration om att skatterna på arbete och företagande inte kommer att höjas varken denna eller nästa mandatperiod. Den utfästelsen behöver även oppositionen ansluta sig till.
Att försämra villkoren för företagande och investeringar skulle slå direkt mot jobbskapande och därmed mot förutsättningarna att minska arbetslöshet och utanförskap.
Skattesystemet måste präglas av förutsägbarhet, enkelhet, internationell konkurrenskraft och vara tillväxtgynnande.
 
3. Öka öppenheten och handeln med omvärlden

Pandemin får inte bli en ursäkt för att försämra konkurrensen eller öka protektionismen. Det gäller i Sverige och det gäller internationellt. Sverige har en viktig roll att spela för öppenhet både inom EU och gentemot omvärlden.
 
Företagen både kan och vill vara motorn för att ta oss ur krisen. Men det förutsätter en klok och uthållig politik. Låt därför höstbudgeten bli startpunkten där det kortsiktiga krisarbetet växlas över i ett långsiktigt återhämtnings- och förändringsarbete till det bättre. Möjligheterna finns. Låt oss ta vara på dem.
 
Det är tillsammans som vi kan återstarta Sverige.

Källa: Anna Gillek, Regionchef Svenskt Näringsliv Jönköpings län och Frida Boklund, Regionchef Företagarna Jönköpings län.
0 Kommentarer

Filip Hjelmland på Filip Hjelmland racing AB tilldelades Årets Unga Företagare i Jönköpings län och Peter Hellgren på Consid tilldelades priset Årets Företagare i Jönköpings län

8/27/2020

0 Kommentarer

 
Den 26 augusti delade Johan Löwenadler Davidsson som är länsråd på Länsstyrelsen i Jönköpings län och Frida Boklund som är regionchef för Företagarna ut priset Årets Företagare i Jönköpings län och Årets Unga Företagare i Jönköpings län på Spira. Priset Årets Företagare i Jönköpings län tilldelades Peter Hellgren som är VD på Consid och priset Årets Unga Företagare tilldelades Filip Hjelmland som driver Filip Hjelmland racing AB i Eksjö. Vinnarna går nu direkt till den stora nationella finalen i Stockholm den 11 oktober och tävlar om Årets Företagare Sverige 2020.
 
Johan förmedlade att kreativitet och förmågan till förnyelse förenar årets finalister. Framgångsrika och innovativa företag är en förutsättning för att Sverige och Jönköpings län ska fortsätta utvecklas. Frida höll tal om att årets pristagare är utmärkta förebilder för företagandet i Jönköpings län. Pristagarna hjälper verkligen till att sätta Jönköpings län på kartan. Peter och Consid har visat att ett stort företag kan fortsätta vara småländskt och nära. Filip är en god förebild för att sport och företagande verkligen hör ihop. Vi tycker att vi har två mycket värdiga vinnare i år.
 
Svårt för juryn att utse vinnare
Frida berättar att det är mycket roligt att få dela ut dessa priser och uppmärksamma personerna bakom dessa två företag.
-Det har varit svårt för juryn att utse vinnarna, eftersom de nominerade företagen är olika men det är personerna som driver företagen som vi jämför. Det är spännande och kul att det är två olika företag som prisades Filip Hjelmland racing AB och Consid. Det var några färre nominerade företag i år på grund av att vissa kommuner valde att inte dela ut utmärkelserna i kommunerna på grund av corona-pandemin. Både Åretsföretagare i Jönköping län och Årets Unga Företagare Jönköpings län kommer fortsättas att delas ut framöver, säger Frida Boklund.
 
Filip Hjelmland racing AB är ett racing- och eventbolag
Filip Hjelmland berättar att han tycker att det är jättekul att få utmärkelsen som också är ett bevis på uppskattning.
-Jag försöker utveckla sporten racing som jag brinner för och det är ett hårt arbete som görs. Utmärkelsen är ett glädjande besked som bidrar till ett fokus att etablera sig ännu mer. Filip Hjelmland racing AB är ett racing- och eventbolag som jag driver och min far har en stor delaktighet. Vi arbetar med kunder och leverantörer, utvecklar hojar för att få yngre att börja med sporten, arrangerar event i samband med tävlingar, arrangerar svensexor och arrangerar även olika aktiviteter utanför planen, förklarar Filip Hjelmland.
 
Fokus på prototyper för motorcyklar
Filip berättar vidare att nu är det tredje året som Filip Hjelmland racing AB har funnits.
-Tidigare har förtaget varit en enskildfirma som sedan blev det ett aktiebolag. Jag kan nu göra mer investeringar som är viktigt för sporten. Framtida satsningar är att just nu fokusera på att ta fram prototyper för motorcyklar som ska ut i test. Så vi får se till hösten hur mycket vi ska producera, det blir en rolig höst, säger Filip.
 
Consid ett tjänstebaserat bolag
Peter Hellgren berättar att utmärkelsen betyder mycket och att få prisas för företaget Consid som är enormt roligt att driva är fantastiskt.
-Det är tjänstebaserat bolag och personalen är balansräkningen, vårt stora värde är vår personal och detta pris är till all vår personal. Jag är ödmjukt tacksam över att få utmärkelsen. Consid har haft en positiv utveckling och tittar man på de senaste tolv åren så har vi haft en snitt tillväxt på nästan 30 procent och i år landar vi strax över 20 procent, förklarar Peter Hellgren.
 
Vill satsa på internationell expansion
Peter berättar vidare att Consid ser väldigt positivt på framtiden och mycket kopplat till att pandemin för med sig mycket negativt men även en del positivt.
-Eftersom många företag är snabba på att ställa om vilket är glädjande. För att företag hittar nya intäktskanaler och utnyttjar det digitala på ett annat sätt. Vi kommer att se en ny framtid. Vi har tagit lead frogs under det sista kvartalet som vi kommer att ta med oss. När det gäller målsättningar så kanske vi inte når en tillväxt på 30 procent i år utan drygt 20 procent men ett mål är att vara tillbaks på samma tillväxtkurva framöver. För vi ser en internationell expansion som var planlagd precis innan pandemin slog till. För vi vill fortsätta bygga Sveriges bästa arbetsgivare, säger Peter.
 
FAKTA
 
Årets Företagare
Årets Företagare har delats ut i drygt 20 år på lokal och regional nivå. Sedan 2007 koras även Årets Företagare i Sverige. Priset ges till en företagare som visat prov på att vara extra kreativ och företagsam och som fungerar som en inspirationskälla och förebild för andra företagare.
 
Juryns motivering till Årets Företagare som är Peter Hellgren på Consid
Strategi, kloka förvärv, en småländsk företagskultur och en evig satsning på sina anställda och deras trivsel har gett ett snabbt växande företag i miljardklass. Otålig, otålig och otålig är egenskapen hos vår vinnare. Egenskaper som ger oss i Jönköpings län en sann entreprenör, förebild och inspirationskälla.
 
Juryns motivering till Årets Unga Företagare som är Filip Hjelmland på Filip Hjelmland racing AB
Han är inte bitter! Med perfektion och en noga avvägd balans mellan full gas och strategiarbete i företaget skapar han konkurrensfördelar i varje detalj - i allt från teknik till mental träning. Han bygger sitt eget varumärke samtidigt som han framgångsrikt vårdar såväl teamet som sponsorerna och nästa generation inom sin sport.
 
De nominerade
 
Staffan Sandsetdt
Staffans industri o lageruthyrning AB
Mullsjö

Peter Hellgren
Consid
Jönköping

Jörgen Johansson
El-agenten
Vaggeryd

Linda Fransson
Solwig Fransson
Olle Fransson
Anna Sandberg
Gnosjö Automatsvarvning AB
Gnosjö

Arne Klang
Klang Bygg AB
Gislaved

Fredrik Lingeskog
Svenska Lager slab AB
Värnamo

Filip Hjelmland
Filip Hjelmland racing AB
Eksjö

Örjan Wagnström
Tomas Hansson
Linderås Lantteknik AB
Tranås

Patrick Pettersson
Höglandets Automatiska Gräsklippare AB     
Aneby

Anna Arlbrandt
Niclas Hulterskog
Tommy Björnlund
Tobias Klaesson
Byggkompaniet Nässjö AB
Nässjö

Stefan Lundin
Teknik Kompaniet
Vetlanda

Källa: Företagarna.

Text och foto: Anna Svensson
0 Kommentarer
<<Föregående
    Eksjö
    Detaljerad prognos
    Annons
    Picture

    RSS-flöde

Aktuella nyheter i veckan

Ansvarig utgivare: Arnold Svensson
arnold@aktuellanyheteriveckan.se
Redaktionschef: Anna Svensson
anna@aktuellanyheteriveckan.se

Annonsera  på Aktuella nyheter i veckan

Aktuella nyheter i veckan har alltid en plats för er annons. Är Ni intresserad av att veta mer om annonsering kontakta oss på telefonnummer 070-314 67 49

Tipsa Aktuella nyheter i veckan

Om du har en nyhet så kontakta oss på telefonnummer: 070-314 67 49 eller maila tips@aktuellanyheteriveckan.se