Aktuella Nyheter i Veckan
Eksjö
Detaljerad prognos
  • Ettan
  • Nyheter
  • Kultur & Nöje
  • Näringsliv
  • Hälsa & träning
  • Tipsa
  • Annons

Länsstyrelsen brände skog för att rädda växt- och djurliv

5/20/2016

0 Comments

 
Den 12 maj brände Länsstyrelsen skog vid Hökensås naturreservat en kilometer sydväst om Falks grav i Habo kommun, för att rädda växt- och djurliv. Jens Mattsson som är informatör på Länsstyrelsen i Jönköpings län berättar att, ibland måste skogen brinna för att arter inte ska försvinna. Därför genomför Länsstyrelsen med jämna mellanrum naturvårdsbränningar i skyddade områden.
 
Jens förklarar att det finns ett stort antal växter, svampar och insekter som är mer eller mindre beroende av bränd skog. Även träd som riskerar att trängas undan av alltför mycket gran kan gynnas av den kontrollerade naturvårdsbranden. Målet med att elda i de här områdena är att skapa fler och bättre anpassade livsmiljöer för vissa arter.
 
Bränningen omfattar fyra hektar
Länsstyrelsen i Jönköpings län har tillsammans med Hökensås Häradsallmänning att genomfört en bränning inom Hökensås naturreservat.
– Bränningen pågick från den 12 maj torsdagen fram till söndagen den 15 maj. Bränningen omfattar fyra hektar och ligger cirka en kilometer sydväst om Falks grav. Effekten av att grenomföra bränderna resulterar i att fler hotade djur och växtarter kan överleva. Det är flera andra län runt om i landet som också genomför detta för växt och djurlivet, berättar Jens Mattsson.
 
Säkerheten är extremt viktig
Under bränningen och dagarna efteråt kan rök och röklukt kännas i området Gustav Adolf-Fagerhult-Baskarp-Rödån.
– Säkerheten är naturligtvis extremt viktig. Bränningen sker alltid under kontrollerade former och i samråd med räddningstjänsten, säger Johan Rova som är reservatförvaltare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.
 
Naturliga bränderna har minskat
Sedan urminnes tider har blixten tänt eld på skogar och hedar. Men de naturliga bränderna i skog och mark har minskat sedan 1700-talet.
– Därför är många brandgynnade arter och naturmiljöer idag hotade. Genom väl planerade och noga kontrollerade naturvårdsbränningar finns det fortfarande möjlighet att rädda de sista spillrorna av brandberoende flora och fauna. I länsstyrelsernas naturvårdsuppdrag ingår att skydda och bevara arter och miljöer, varav flera är anpassade till återkommande bränder för sin överlevnad, säger Jens.
 
Skogen behöver brinna för flera växt- och djurarters överlevnad
Från Naturvårdsverkets och EU:s sida finns det därför önskemål om att vissa naturreservat ska skötas med brand.
– Artdatabanken listar de svenska arter som riskerar att dö ut utifrån olika hotkategorier, den så kallade rödlistan. Det finns flera olika anledningar till att svenska skogsarter är rödlistade men en anledning är frånvaron av brand. Skogen måste alltså brinna om inte arter ska försvinna. Naturvårdsbränning sker kontrollerat och av utbildad personal, förklarar Jens.
 
 Text: Anna Svensson
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Eksjö
    Detaljerad prognos
    Annons

    Annons

    Annons

    Annons
    Picture

    RSS-flöde

KONTAKT

Ansvarig utgivare: Arnold Svensson
arnold@aktuellanyheteriveckan.se
​

Redaktionschef: Anna Svensson
anna@aktuellanyheteriveckan.se

OM NYHETSSAJTEN

​Startades
År 2013


Fokus på
Hållbarhet, Innovation, Utveckling, Dåtid, Nutid och Framtid inom Nyheter, Näringsliv, Kultur & Nöje, Hälsa & Träning.

TIPSA  &  ANNONSERA

Maila för att tipsa
tips@aktuellaheteriveckan.se


Maila för att annonsera
annons@aktuellanyheteriveckan.se

​Telefon 
​070 314 67 49
SOCIALA MEDIER