Aktuella Nyheter i Veckan
Eksjö
Detaljerad prognos
  • Ettan
  • Nyheter
  • Kultur & Nöje
  • Näringsliv
  • Hälsa & träning
  • Tipsa
  • Annons

Positivt med ny kartläggning för ökat bostadsbyggande

1/27/2023

0 Kommentarer

 
Anna Broman som är bostadspolitisk expert på Byggföretagen berättar att regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att redovisa vilka åtgärder de genomfört tillsammans med kommunerna för att främja bostadsbyggande. Bostadsbyggandet faller nu snabbt. Tid är pengar och pengar har blivit dyrare på grund av inflation och stigande räntor. Då blir det än viktigare att vidta åtgärder för en effektiv samhällsbyggnadsprocess.
 
Anna berättar vidare att regeringen har i sitt regleringsbrev till länsstyrelserna gett dem i uppdrag att redovisa vilka åtgärder de genomfört tillsammans med kommunerna för att främja ett ökat bostadsbyggande. Regleringsbrevet beslutades den 22 december 2022.
 
Underskottet på bostäder kommer att öka
Broman förklarar att i Boverkets bostadsmarknadsenkät anger 204 av landets 290 kommuner att det råder underskott på bostäder på den lokala bostadsmarknaden, vilket motsvarar 72 procent av de kommuner som besvarat på enkäten.
- Antalet kommuner med underskott på bostäder har minskat sedan 2017 då byggandet legat på en nivå ganska nära Boverkets behovsprognos. Enligt Byggföretagens prognos för bostadsbyggandet kommer bostadsbyggandet dock att minska kraftigt mellan toppåret 2021 och 2023. Antalet påbörjade bostäder väntas under innevarande år att bli betydligt färre, vilket kommer att medföra att underskottet på bostäder kommer att öka, säger Anna Broman.
 
Effektiva processer är avgörande
Anna fortsätter förklara att myndigheternas handläggningstider i planprocessen har de senaste åren blivit alltmer utdragna och mer oförutsägbara.
- Att vi har effektiva processer är avgörande för att konkurrensen i byggsektorn ska fungera. När det drar ut på tiden krävs mer eget kapital och villighet att ta risker, vilket höjer tröskeln för den som vill bygga. Att det tar betydligt längre tid utan att kvaliteten för den skull kan sägas ha blivit bättre är slöseri mer resurser. Projekt som drar ut på tiden innebär att vi får ett onödigt dyrt bostadsbyggande och därmed stigande byggkostnader, säger Broman.
 
Bostadsbristen störst i starka arbetsmarknadsregioner
Broman anser att i slutändan leder ineffektiva processer till att färre kan köpa eller hyra, priserna går upp och fler hushåll får svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.
- Det slår också mot arbetsmarknaden, bostadsbristen är som störst i starka arbetsmarknadsregioner. Om man kommit långt i planprocessen och länsstyrelsen i ett sent skede när man är nära att komma i mål kommer med nya krav på utredningar, eller att göra om redan genomförda utredningar, förlänger det ledtiderna. Om länsstyrelsen tydligare prioriterar bostadsbyggandet kan mer hänsyn tas till detta, säger Anna.
 
Det behövs mer byggbar mark
Broman berättar att bostadsbristen beror på en kombination av att det byggts för lite och att rörligheten på bostadsmarknaden inte är tillräcklig.
- Det behövs regelförenklingar som kan bidra till att minska kostnaden för byggandet, det behövs mer byggbar mark där människor vill bo och leva och vi behöver stärka efterfrågan hos hushållen för att fler ska ha råd att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Anna.

​Text: Anna Svensson 
0 Kommentarer

Ny vindkraft anläggs i Mellansverige

1/20/2023

0 Kommentarer

 
AF Gruppens dotterbolag Kanonaden Entreprenad har fått uppdraget att anlägga en större vindpark i södra Dalarna. Uppdragsgivare är SR Energy. Projektet Älgkullen genomförs som en totalentreprenad och omfattar projektering och byggnation av vägar, kranytor, fundament och vindparkens interna el- och kommunikationsnät. Denna park kommer att bestå av 15 vindkraftverk lokaliserade i Smedjebackens kommun. Totalhöjden på verken är 200 meter. Projektering påbörjades 2021 och byggstart sker februari 2023. Parken ska stå klar december 2024, säger Peter Ek som är vd för Kanonaden Entreprenad Mälardalen.
 
Peter berättar att vindparken Älgkullen kommer att ge förnybar energi motsvarande årsförbrukningen av hushållsel för cirka 54 000 villor. I den vindbruksplan som Smedjebackens kommun tagit fram framgår att området där parken kommer att uppföras anses som väldigt lämplig. Vindkraften producerade totalt under år 2021 27,4 TWh el, vilket motsvarar cirka 17 procent av Sveriges totala elproduktion så vindkraften har blivit allt viktigare.
 
Grundförutsättningen är vindförhållandena
Ek berättar vidare att lägets placering för vindkraftverk är avgörande för bra kapacitet för vindkraftverk. Det finns många aspekter att ta hänsyn till. En av de viktigaste aspekterna är att etableringen ska ha så liten negativ miljöpåverkan som möjligt.
- Det Innebär att man ska undvika skyddade områden och områden med höga naturvärden. Det ska också ske med stor hänsyn till djurlivet och närboende. Närhet till ett elnät som kan ta emot den producerade elen är också en viktig sak. Den viktigaste grundförutsättningen är dock att vindförhållandena är goda. Helst ska det blåsa mycket och med jämn hastighet, säger Peter Ek.
 
Varje verk levererar mer el
Peter förklarar att de viktigaste förändringarna under de senaste åren har varit att verken har blivit högre och turbinerna därmed blivit mycket större.
- Det har också skett utveckling i material, styr- och reglerteknik. Det här gör att varje verk levererar mer el. Fundamenten för verken har också optimerats för att minska åtgången av både armering och betong. Vi är väldigt glada över att få förnyat förtroende från SR Energy, som vi sedan tidigare har ett mycket gott samarbete med, säger Peter.
 
Byggt flera vindparker tillsammans
Kanonaden och SR Energy har nyligen samarbetat i uppförandet av Vindpark Riskebo, även den i Dalarna, och Vindpark Åby-Alebo i Småland.
- Vi ser fram emot att påbörja bygget av Vindpark Älgkullen, som kommer att bli ett välbehövligt bidrag av förnybar energi i södra Sverige. Samarbetet med Kanonaden garanterar höga ambitioner kring hållbarhet i byggskedet. Vi har byggt flera vindparker tillsammans med Kanonaden, som alltid levererar med hög precision, säger Peter Zachrisson som är vd på SR Energy, tidigare Stena Renewable.
 
Vindkraften bör byggas i hela landet
Peter fortsätter förklara att Sveriges klimatambition är 100 procent förnybar elproduktion till 2040. I denna ambition blir vindkraften såklart en viktig del. Detta då den både har låga kostnader och lägst klimatpåverkan.
- Trots att det sker energieffektiviseringar ökar behovet av elproduktion framöver. Anledningen är främst att fossila bränslen fasas ut inom industri- och transportsektorn och ersätts med el. Vindkraften bör byggas i hela landet, både på land och till havs. Självklart ska parkerna förläggas där de har så liten negativ miljöpåverkan som möjligt. Idag finns det ett elöverskott i norra Sverige, detta tack vare vattenkraften och mindre användning av el. I södra Sverige har vi dock ett underskott av el. Det här innebär att det är ännu viktigare med ytterligare vindkraft i södra Sverige. Vad gäller vindkraftens hållbarhet och klimatpåverkan har vindkraften den allra lägsta påverkan. Detta inkluderat tillverkning, uppbyggnad och nedmontering, säger Peter.
 
Fakta
 
Om Kanonaden Entreprenad
 
  • I linje med strategin att satsa på energi- och kraftområdet, har Kanonaden under senare år uppfört närmare 500 turbinfundament i Syd- och Mellansverige, något som givit ett stort kunnande och möjlighet att identifiera och förebygga risker i uppdragen.
  • Kanonaden Entreprenad utför mark- och anläggningsarbeten med spetskompetens inom energi- och logistikprojekt.
  • Företagsgruppen har tolv kontor i Stockholm, Mälardalen och Mellansverige med 370 medarbetare och en omsättning på 2,2 miljarder SEK (2021). Kanonaden är en del av AF Gruppen Sverige.
 
Källa: Kanonaden Entreprenad.
 
Text: Anna Svensson 
0 Kommentarer

Minskad elförbrukning i december 2022

1/20/2023

0 Kommentarer

 
Svenska kraftnät har gjort en rapport för decembers elförbrukning 2022. Syftet med rapporten är att se förändringar i elkonsumtionen i Sverige och dess fyra ingående elområden under december 2022 jämfört med december 2021. Enligt rapporten är konsumtionsdata så kallade avräknade data vilket är de mest korrekta som finns att tillgå. Rapporten visar att korrigerat för temperatur och kalendereffekter minskade förbrukningen av el i december 2022 med 8,2 procent i Sverige. Störst är minskningen i elområde 4, södra Sverige. Där var minskningen 12,6 procent, säger Erik Ek som är strategisk driftchef på Svenska kraftnät.
 
Erik berättar att Sveriges alla nätägare har rapporterat in december månads elförbrukning. Trenden med fallande elförbrukning håller i sig. Sverige fortsätter att dra ner på elförbrukningen. Korrigerat för kalender- och temperaturskillnader var minskningen 5 procent i september, 6,3 i oktober, 6 procent i november och 8,2 procent i december 2022 i jämförelse med samma månader ett år tidigare. December 2022 blev åter en månad med minskad elförbrukning det beror förstås på att elpriset är högt och att man generellt minskat sin elförbrukning i Sverige, men vi ser också en anpassning till att förbrukningen är högre utanför höglast/högpris-timmarna vilket också betyder att de som kan försöker flytta sin förbrukning. Om det är en förändring i beteendet att fler exempelvis tvättar, diskar, laddar elektronik när priset är lägre så minska det belastningen på systemet på topptimmarna. Det ger en stor nytta för elsystemet, elpriset, miljön, och den egna plånboken.
 
En trend i minskningen och att den håller i sig
Ek berättar vidare att det som förklarades ovan så är det framför allt en konsekvens av det högre elpriset.
- Svenska kraftnät har gått ut med en kampanj att nu ”plana ut kurvan” för att minska risken för effektbrist. Genom att följa upp varje månad hur förbrukningsprofilen ser ut och framför allt på topptimmarna så kan vi också visa på nyttan som en enskild person tillsammans med vad hela samhället bidrar med. Vi har mätt 4 månader inklusive december och vi ser en trend i minskningen och att den håller i sig, säger Erik Ek.
 
Minskningen är störst i södra Sverige
Erik förklarar att elpriset är högre i södra Sverige och det kostar helt enkelt mer att förbruka el i söder och för att minska elräkningen minskar förbrukningen.
- Att minskningen är störst i södra Sverige är rent tekniskt mycket bra. Där är nämligen risken för effektbrist denna vinter störst. Kan vi hålla fast vid denna förbrukningsminskning kommande vintermånader, samtidigt som det förbättrade läget på de europeiska energimarknaderna och högre tillgänglighet i produktionsanläggningarna ligger fast, minskar risken för effektbrist, säger Ek.
 
Elsystemet får balans
Erik fortsätter förklara att rapporten visar att Sverige förbrukar mest el på morgon och kvällstoppen och det är därför också mest kritiskt utifrån effektbristen dessa timmar att elproduktionen och importen inte räcker till precis alla.
- En minskning av förbrukningen på någon procent minskar risken för effektbrist dessa timmar men flera gånger. Det är ju enkelt att förstå genom att om elen räcker till alla utom till exempel 2 procent av elförbrukningen så kommer ingen att behöva kopplas bort om kollektivet bidragit till motsvarande minskningen redan. Elsystemet får balans och ingen kopplas bort, säger Ek.
 
Förskjuta elförbrukning från morgon- och kvällstopparna
Erik berättar att utifrån ett kraftbalansperspektiv, att Sverige under de kallaste dagarna i vinter riskerar effektbrist, är riktningen mycket positiv.
- Om vi kan minska eller förskjuta vår elförbrukning från morgon- och kvällstopparna leder det både till lägre elpris och minskad risk för effektbrist och därmed bortkoppling av el. Det är absolut viktigaste är att minskningen av elförbrukningen sker under morgon- och kvällstopparna. Det är när lasten eller förbrukningen är som högst under dygnets timmar som det är mest kritiskt. Det är mellan klockan 8 till 11 på morgonen och 16 till 19 på kvällen. Siffror visar att minskningen är något större under dagtid och mindre under natten, och särstuderar man morgon- och eftermiddagstoppen är de större än den genomsnittliga minskningen, säger Ek.
 
Mindre risk för effektbrist
Ek förklarar att mindre elförbrukning blir lägre elräkning. Mindre elförbrukning ger lägre elpris på grund av marginalprissättningen på elmarknaden blir också det lägre elräkning.
- Vinsten av att minska topparna är flera. Lägre elräkning för hushåll och företag. Lägre elpris eftersom elpriset bestäms utifrån hur mycket det kostar att producera den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan och mindre risk för effektbrist både i Sverige och våra grannländer. Omräknat i effekt minskade den genomsnittliga förbrukningen under december med 1 602 MW, vilket motsvarar cirka en och halv kärnkraftsreaktor, berättar Erik.
 
Mer väderberoende elproduktion
Inför framtiden hoppas jag det är bestående att vi tänker på detta när vi förbrukar vår el. Om elpriset är högt så är det typiskt fossilelproduktion som producerar el.
- Ser vi hur framtiden ser ut med mer väderberoende elproduktion så hjälper ett beteende både elsystemet och miljön om de som kan flytta/anpassa sin elförbrukning till perioder när fossilelproduktion inte används och omvänt. Att kunna anpassa sin elförbrukning till speciella tidpunkter är det långt ifrån alla som kan men när fler och fler får elbil så borde det vara självklart att inte ladda när elen produceras av fossil kraft, om man kan undvika, säger Erik.
 
Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

Löneväxling – ”en sparform för män”

1/13/2023

0 Kommentarer

 
Trifa Chireh som är pensionsekonom på Länsförsäkringar berättar att i år har 350 000 män och 196 000 kvinnor möjlighet att löneväxla enligt SCB och Länsförsäkringar. Att nästan dubbelt så många män har den möjligheten beror på att de oftare tjänar över 50 000 kronor per månad, vilket är gränsen för när löneväxling är lönsamt. Det ser olika ut i landet. I ett län kan exempelvis 150 procent fler män löneväxla medan det i ett annat län skiljer 20 procent mellan könen. Man skulle kunna kalla löneväxling för ett ”pensionssparande för män” och det är främst tjänstemän som löneväxlar. De län som har flest invånare totalt sett som kan löneväxla är Stockholm, Östergötland, Kronoberg, Skåne, Västra Götaland och Västernorrland enligt SCB och Länsförsäkringar.
 
Trifa berättar vidare att alla som har lön kan utnyttja förmånen att löneväxla om arbetsgivaren går med på det. Det enda som krävs är ett avtal med arbetsgivaren om att byta en del av bruttolönen mot extra avsättningar till tjänstepensionen. Det finns inte heller några formella hinder för hur stor andel av bruttolönen du får byta mot tjänstepension men för att det ska löna sig kan du inte sänka bruttolönen under brytpunkten. I år ökar brytpunkten med 2 200 kronor till knappt 50 000 kronor. Växlar du ut lön så att du hamnar under brytpunkten blir den negativa effekten av minskat underlag för allmän pension och allmänna försäkringar större än vad du tjänar på växlingen. För arbetsgivaren är löneväxling en plusaffär. Det blir i runda slängar 6 procent billigare att som arbetsgivare betala tjänstepension än att betala ut lön. Hur mycket män väljer att löneväxla som tjänar över 50 000 kronor varierar men det är inte helt ovanligt att upp mot 10 000 kronor i månaden som män väljer att spara i löneväxling. Om man byter jobb och får ny arbetsgivare stoppas löneväxlingen men man kan fortsätta med löneväxling om den andra arbetsgivaren har avtal för löneväxling.  
 
Reglerna kring löneväxling kan missgynna kvinnor vid skilsmässa
Trifa förklarar att hur pensioner behandlas vid en skilsmässa och detta innebär då att allmän pension och tjänstepension inte ingår vid bodelning.
- Privat pensionsförsäkring, individuellt pensionssparande (IPS), räknas in i det gemensamma giftorättsgodset och ingår i bodelningen vid en skilsmässa. Detsamma gäller alla andra typer av sparande såsom ISK och kapitalförsäkring vid skilsmässa om det inte är märkt som enskild egendom. Förutom att färre kvinnor än män har möjlighet att pensionsspara genom löneväxling och därmed riskerar att få sämre pension, så kan reglerna kring löneväxling missgynna kvinnor vid en skilsmässa. Sparande som gjorts via löneväxling får nämligen behållas av den som står på sparandet, medan de pengar som ligger i ett investeringssparkonto (ISK) ingår i bodelningen och ska delas lika om paret skiljer sig, säger Trifa Chireh.
 
Löneväxling ökar möjligheten att sluta arbeta tidigare
Trifa fortsätter förklara att löneväxling under de senaste åren har blivit alltmer som en subventionerad höginkomsttagarsparform för män, då de tjänar generellt mer än kvinnor vilket är synd då det är en fantastiskt fin förmån som verkligen kan bygga pensionskapital.
- Du kan tjäna på att löneväxla och kan då få 6 procent extra i pensionsavsättning varje månad. Du placerar en del av bruttolönen i ett pensionssparande och betalar därför ingen skatt på dessa pengar, vilket innebär att skatten som skulle ha dragits på lönen i stället investeras i din framtida pension. Du kan även sänka den framtida skatten om pensionsbeloppet hamnar under brytpunkten för statlig skatt. Du ökar möjligheten att sluta arbeta tidigare då pensionen blir högre. Du kan inte konsumera upp pengarna som är öronmärkta till just din pension, säger Trifa.
 
Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

Skolor får dela på 1 miljon kronor för att satsa på tyska språket

1/3/2023

0 Kommentarer

 
Under läsåret 2022/2023 får 34 skolor runt om i Sverige dela på 1 miljon kronor för att satsa på tyskundervisningen. Dessutom får fyra gymnasieskolor särskilt stöd under en treårsperiod. Totalt har 135 skolor fått dela på cirka 5,3 miljoner kronor sedan språkinitiativet Deutsch – Ditt val lanserades av Tysk-Svenska Handelskammaren 2018. Våren 2023 öppnar en ny ansökningsperiod då skolorna kan ansöka om medel för projekt som ska genomföras läsåret 2023/2024.
 
Malin Johansson är kommunikationschef på Tysk-Svenska Handelskammaren och berättar att språkinitiativet Deutsch – Ditt val syftar till att få fler elever i svenska skolor att läsa tyska som främmande språk. Tyskan håller franskan bakom sig, men spanskan är det i särklass vanligaste språket bland grundskoleeleverna. Läsåret 2021/2022 är det bland eleverna som har moderna språk som språkval 22 procent som valt tyska, 19 procent som valt franska och 58 procent som valt spanska. Ser man 20 år tillbaka år 2003 var det tvärtom för då valde 28 procent av det totala antalet elever i årskurs 9 tyska och bara 18 procent valde spanska. Den nedåtgående trenden för tyska språket i skolorna verkar ha planat ut, det visar statistik från Skolverket.
 
Tyskland är Sveriges största handelspartner
Malin förklarar att kunna prata tyska har stor betydelse eftersom omkring 100 miljoner européer har tyska som modersmål.
- Tyskland är världens fjärde största ekonomi som Sverige dessutom är granne med och näringsliven matchar varandra. Tyskland är Sveriges största handelspartner och därmed det viktigaste landet för svensk ekonomi. Drygt 10 procent av alla varor som Sverige exporterar varje år går till Tyskland, vilket under 2021 motsvarade ett värde på 171 miljarder kronor. Samtidigt kommer 17 procent av alla importerade varor från den stora ekonomin på andra sidan Östersjön. Importen uppgick till runt 274 miljarder kronor år 2021. Därtill kommer tjänstehandeln, säger Malin Johansson.
 
Inför framtiden behövs det fler som lär sig tyska
Johansson berättar att det finns idag över 1 200 tyskägda företag i Sverige som sysselsätter 80 000 människor, fler än inom bolagen från något annat land i Sverige.
- Omvänt finns det cirka 1 800 svenskägda bolag i Tyskland med cirka 125 000 anställda. Tyskland väntas få ännu större betydelse för Sverige, både politiskt och ekonomiskt på grund av brexit. Tyskland har en hög utbildnings- och forskningsnivå och är ett av de länder i världen där det ansöks om flest patent. Inför framtiden behövs det fler som lär sig tyska, med språket kommer förståelse för den tyska affärskulturen som är så viktigt för att lyckas med affärerna för svenska företag, säger Malin.
 
Sverige har ett gott rykte i Tyskland
Malin lyfter att Tyskland är vårt näst vanligaste semesterland efter Spanien. Tyskland är ett kulturland med ett stort utbud av högklassig litteratur, musik, konst och teater. 
- Tyskarna är också väldigt öppna för kultur från andra länder. Med språket kommer även förståelsen för ett lands kultur. Sverige har mycket att vinna på ett ännu närmare samarbete med Tyskland. Sverige har ett gott rykte i Tyskland. Vi brukar tala om en så kallad ”Schweden-Bonus” som gynnar oss. Tyskarna ligger på plats två i besöksstatistiken i Sverige efter norrmännen, säger Johansson.
 
Aktiviteter med tysk-svenskt utbyte i fokus
Tidigare i år beslutade Tysk-Svenska Handelskammarens styrelse att förlänga språksatsningen med tre år. Ytterligare tre miljoner kronor ska då delas ut till tyskundervisningen vid svenska skolor. Läsåret 2022/2023 får 34 skolor, från Malmö i söder till Kalix i norr, dela på 1 miljon kronor för att satsa på tyskundervisningen. För eleverna väntar en rad aktiviteter med tysk-svenskt utbyte i fokus.  
- Under åren 2020 och 2021 fick aktiviteterna på skolorna anpassas på grund av pandemin men nu är fysiska möten i form av studiebesök, utbyten, Tysklandsresor och en mängd olika specialprojekt lokalt på skolorna igång igen, säger Aino Weber som är projektledare för initiativet Deutsch - Ditt val på Tysk-Svenska Handelskammaren. 
 
Särskilt stöd till fyra gymnasieskolor
Enligt Tysk-Svenska Handelskammaren ska fyra gymnasieskolor under en treårsperiod dessutom få särskilt stöd. Detta fördjupade samarbete ska ge skolorna mer utbyte med handelskammarens medlemsföretag genom bland annat studiebesök i Sverige och Tyskland, praktik, karriärdagar och samarbeten med Ung Företagsamhet.  
- Med denna långsiktiga satsning hoppas vi kunna motivera eleverna att fortsätta läsa tyska på mer avancerade nivåer och se sitt eget engagemang i ett perspektiv som sträcker sig bortom att bara tänka på meritpoängen i slutbetyget. Vi ser att initiativet bär frukt, säger Aino Weber. 
 
Stipendiepengarna från projektet Deutsch – Ditt Val
De fyra utvalda skolorna är Falu Frigymnasium i Falun, Voxnadalens Gymnasium i Edsbyn, Karlfeldtgymnasiet i Avesta samt Knut Hahn Gymnasium i Ronneby.  
- Tack vare stipendiepengarna från projektet Deutsch – Ditt Val och det fantastiska stödet från Tysk-Svenska Handelskammaren kan elever på Gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby erbjudas en utbytesresa till Tyskland 2023. På plats i Hamburg kan eleverna fördjupa sig i språk och kultur och med hjälp av handelskammarens kontaktnätverk knyta band till näringslivet. För mig som lärare erbjuder språkinitiativet en enastående möjlighet att göra min undervisning i tyska och entreprenörskap mer verklighetsrelaterad och relevant. För mina elever innebär projektet en investering för framtiden, säger Beate Tutschku som är lärare i tyska och företagsekonomi på Gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby. 
 
Fakta
 
Alla skolor som deltar i Deutsch – Ditt val läsåret 2022/2023

Skolans namn och ort
 
af Chapmangymnasiet i Karlskrona
Baldersskolan i Staffanstorp
Blombackaskolan i Södertälje
Bäckängsgymnasiet i Borås
Dammfriskolan i Malmö
Falu Frigymnasium i Falun
Frödingskolan i Karlstad
Furutorpskolan i Vinslöv
Fäladsgården i Lund
Gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby
Hvitfeldtska Gymnasiet i Göteborg
Höjaskolan i Malmö
Internationella Engelska Skolan i Bromma
Internationella Engelska Skolan i Örebro
Karlfeldtgymnasiet i Avesta
Linnéskolan i Hässleholm
Malgomajskolan i Vilhelmina
Manhemsskolan i Kalix
Marks Gymnasieskola i Skene
Misterhult skola i Misterhult
Morkarlbyhöjdens skola i Mora
Nya Munken i Linköping
Nösnäsgymnasiet i Stenungssund
Pilängskolan i Lomma
Rinmangymnasiet i Eskilstuna
Rudbeck i Sollentuna
Svenstaviks Skola i Svenstavik
Thorén Framtid Växjö i Växjö
Vasaskolan i Gävle
Victoriaskolan i Göteborg
Voxnadalens Gymnasium i Edsbyn
Västra Skolan i Falun
Växjö Katedralskola i Växjö
 
Källa: Tysk-Svenska Handelskammaren.
 
Text: Anna Svensson 
0 Kommentarer

Alkoholen oviktig i jul för 2 av 3 svenskar

12/21/2022

0 Kommentarer

 
Försäljningen av alkohol ökar kring jul och nyår, men att dricka alkohol på julen är inte viktigt för de flesta och 4 av 5 tror på ett minst lika bra eller bättre firande om det dracks mindre alkohol. Det visar IQs senaste julundersökning. Vi ser en generell trend i samhället med minskad alkoholkonsumtion. Även på en traditionsbunden högtid som julen verkar alkoholen spela en underordnad roll. Det är en myt att alla tycker att alkohol är viktigt vid julfirandet. Man ska inte bara ta gamla vanor för givna. Det är allas vårt ansvar att utmana dem, säger Mojtaba Ghodsi som är VD på IQ.
 
Mojtaba berättar att Kantar Sifo genomförde den riksrepresentativa undersökningen på uppdrag av IQ under perioden den 29 till den 30 november 2022. Det är 1 022 personer som svarade på undersökningen, det var 517 män och 505 var kvinnor, från 18 år och uppåt via en webbpanel. Antal i respektive ålderskategori 18 till 29 år var 223 personer, 30 till 49 år var 354 personer, 50 till 64 år var 233 personer och 65 till 79 år var 212 personer.
 
Viktigt eller inte med alkohol på julen
Mojtaba förklarar att IQs julundersökning visar att drygt 2 av 3 (68 procent) svenskar tycker att det är oviktigt att det serveras alkohol i samband med julfirandet.
- Minst viktig är den för kvinnor. 14 procent av svenskarna tycker till och med att julfirandet skulle bli bättre om det dracks mindre. Men bilden är splittrad, eftersom var tredje man (33 procent) tycker att det är viktigt att det serveras alkohol på julen, säger Mojtaba Ghodsi.
 
Druckits för mycket alkohol på julfirande
Mojtaba fortsätter förklara att Alkohol i samband med julfirandet är och har alltid varit, ett naturligt inslag.
- IQs återkommande julundersökning visar att närmare varannan svensk (48 procent) har varit på ett julfirande där det druckits för mycket alkohol. Därtill känner var sjätte (17 procent) en oro för att andra ska dricka för mycket. Störst är oron bland unga, 18 till 29 år, där drygt var fjärde (28 procent) har en oro inför kommande jul- och nyårshelger, säger Ghodsi.
 
Utmaningen är att sätta gränsen
Ghodsi anser att julfirandet behöver givetvis inte vara helt utan alkohol. Alkohol är en symbol för glädje, fest och en del av mångas traditioner.
- Men den kan även förknippas med baksidor som ångest och ensamhet. Utmaningen är att sätta gränsen för hur mycket alkohol man bör dricka, och framför allt är det viktigt att reflektera över alkoholens roll, särskilt när barn är med. Bidrar alkoholen till att göra det trevligare för alla? säger Mojtaba.
 
Alkoholfritt finns och flera vågar att stå emot
Mojtaba berättar att IQ har under de senaste åren märkt via julundersökningen att flera kan tänka sig att dricka alkoholfritt under julen.
- Eftersom det numera finns ett bra utbud av alkoholfridrycker att välja på. Fortfarande finns det de personer som vill påverka andra till att dricka alkohol, men det är även flera som vågar att stå emot. När det gäller ungdomar som dricker alkohol, så förekommer det att föräldrar hellre vill ge sina ungdomar alkoholdrycker än att deras ungdomar köper alkohol från någon okänd person, säger Mojtaba.
 
Fakta
 
IQs tips inför jul- och nyårsfirandet

  • Fundera över ditt eget drickande. Tänk på hur din egen alkoholkonsumtion påverkar andra. Bidrar den verkligen till att det blir trevligare för alla? Vill du vara den som andra oroar sig över? Alkoholtjata inte. Respektera om någon inte vill dricka alkohol, eller inte vill dricka så mycket. Tjata inte, utan låt var och en bestämma själva.
 
  • Ifrågasätt gamla vanor. Om du inte tycker att ni ska dricka alkohol, säg det. Idag finns det många alkoholfria drycker som passar minst lika bra. Är du värd, erbjud fler intressanta alkoholfria alternativ och presentera dem lika naturligt som de alkoholhaltiga.
 
  • Tänk ett extra varv när det finns barn med: Barn märker att vuxna förändras redan efter en liten mängd alkohol vilket kan påverka deras trygghet. Därför är det extra viktigt att tänka på alkoholintaget när det finns barn med i bilden. 
 
Källa: IQ.
 
Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

Var rädd om dig i jul- och nyårstrafiken

12/20/2022

0 Kommentarer

 
Julhelgen är en av de mest trafikintensiva helgerna då många är ute i vägtrafiken. Det är en olycksdrabbad helg och för att minska riskerna handlar det om att planera sin färd vid både julhelgen och nyårshelgen. I genomsnitt omkommer 13 till 14 personer årligen enligt Transportstyrelsens statistik under julhelgen och nyårshelgen eftersom det då är miljoner fordon på vägarna i Sverige, säger Bengt Olsson som är Trafikverkets presschef.
  

Bengt berättar att hur trafikläget blir i år är till stor del beroende på vädret, om det är mycket snö eller halt. Eftersom det är första året utan restriktioner i resandet och framför allt att juldagarna är koncentrerade till en helg, så kan trafiken bli mer intensiv. Viktigt är att vara uppdaterad med aktuell trafikinformation om trafikläget, vägväder, rastplatser, information om färjor finns på Trafikverkets webbplats på startsidan under Trafikinformation, väg. Där finns även information om vilka vägarbeten som pågår eller som ska starta inom fem dagar. Informationen uppdateras löpande.
 
Håll avstånd och anpassa hastigheten
Olsson berättar vidare att det som har störst betydelse och som gör störst skillnad är att anpassa hastigheten. 
- Med rätt hastighet ökar trafiksäkerheten och om en olycka trots allt inträffar blir konsekvenserna inte lika allvarliga. Om alla sänker hastigheten med 1 km/h skulle cirka 50 liv räddas varje år. Restiden påverkas mindre än många tror om man kör lite långsammare. Ska man ut i trafiken, håll avstånd och anpassa hastigheten efter väglaget. Men kör aldrig fortare än gällande hastighetsbegränsning. Stressa inte upp dig om du hamnar i en kö utan följ trafikrytmen. Låt resan bli en del av ledigheten, säger Bengt Olsson. 
 
Vinterrusta bilen och vara förberedd
Bengt förklarar att planera din resa för en säkrare färd på vägarna. För att minska risken för olyckor är det viktigt att vara förberedd och ta sig tid, för att undvika att bli stressad i trafiken.
- Vinterrusta bilen med snöborste, isskrapa, snöskyffel, startkablar och bogserlina, ficklampa, reflexväst, varma kläder, filtar och laddad mobiltelefon. Undvik de mest trafikintensiva tiderna om du kan. Välj helst vägar med mitträcke eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare. Starta resan i god tid, var utvilad, håll avstånd och kör aldrig påverkad.
​Ta regelbundna raster, säger Bengt.
 
Viktigt att vara uppmärksam för vilt
Olsson fortsätter förklara att plogat och saltat på vägar skapar bra förutsättningar för fordon i trafiken men det är samtidigt viktigt att förarna följer trafikreglerna och tänker på sin och andras säkerhet. 
- I Småland har viltolyckorna ökat. Under gryning och skymning gäller det att vara beredd och uppmärksam på att vilt kan komma på vägarna. Även om det finns viltstängsel vid vissa vägar så kan det förekomma att vilt hittar andra utgångar till trafikerade vägar. Varningstriangel ska alltid finnas med i fordonet ifall den behöver användas. Dessutom är det viktigt att ta sig ur och bort från bilen vid ett motorstopp innan man ringer efter hjälp, säger Bengt.

​Text: Anna Svensson 
0 Kommentarer

Så långt räcker våtmarksåtgärderna

12/15/2022

0 Kommentarer

 
Heta somrar med vattenbrist och torka kommer att bli vanligare i framtiden i Sverige. Låga grundvattennivåer kan då ställa till stora problem. Att återställa våtmarker är ett sätt att bevara vatten i landskapet.
En ny forskningssammanställning från Formas har undersökt hur våtmarksåtgärder påverkar grundvattennivån. Projektet för forskningssammanställningen från Formas startades 2020 och blev klart 2022, säger Arvid Bring som är analytiker på Formas. 

 
Arvid berättar att det huvudsakliga målet med projektet var att sammanställa all tillgänglig forskning som studerat effekter av restaurering, anläggning och dränering på grundvattenmagasinering såväl i som i nära anslutning till våtmarker. Avnämarna var särskilt intresserade av eventuella effekter utanför själva våtmarksområdet, men i brist på sådana studier undersöktes hur långt grundvatteneffekten når inom våtmarken, och hur stor den är.
 
Ge ett vetenskapligt grundat beslutsunderlag
Bring förklarar att detta delmål tillkom under projektets gång eftersom det föreföll finnas begränsat med studier som undersökt effekter utanför våtmarksområdet.
- Ytterligare delmål var att om möjligt undersöka vilka faktorer som påverkar effektens storlek. Syftet var att ge SGU Sveriges geologiska undersökning, Naturvårdsverket och Länsstyrelserna ett vetenskapligt grundat beslutsunderlag som kan användas för att uppskatta våtmarksåtgärders förväntade effekt på grundvattenmagasineringen, och därmed också för att göra mer välgrundade val mellan olika potentiella restaureringsprojekt, säger Arvid Bring.
 
Problem med låga grundvattennivåer
Arvid fortsätter att förklara att förr torrlades många våtmarker för att skapa bättre avkastning i jordbruk och skogsbruk.
-Man dikade ur för att få mer åker eller bättre tillväxt i skogen. I och med klimatförändringarna, med snöfattiga vintrar och allt torrare somrar, har behoven förändrats. I framför allt södra Sverige upplever allt fler problem med låga grundvattennivåer. Bristen på grundvatten kan bli akut under delar av året. Både på Öland och i Skåne har kommunen behövt hämta vatten i tankbilar. Istället för att dika ur och torrlägga mark, ökar idag värdet på våtmarker. Och förmågan att lagra vatten är bara en av flera nyttor. Våtmarker är också viktiga för klimatet och bidrar till den biologiska mångfalden, säger Bring.
 
Granskat all publicerad forskning  
Bring berättar att återställda våtmarker höjer nivån på grundvatten. Formas nya forskningssammanställning visar på vilket sätt, och hur mycket, det är möjligt att höja grundvattennivåer genom att återställa våtmarker. 
- Vi har granskat all publicerad forskning, fler än 11 000 vetenskapliga artiklar, om hur grundvattennivåerna påverkas vid dränering och restaurering av våtmarker. De studier som undersökt restaurering visar att grundvattennivån i genomsnitt höjs med 16 till 28 centimeter nära våtmarkens diken. De studier som undersökt dränering visar att grundvattennivån i genomsnitt sänks med 10 till 27 centimeter. Ytterligare forskning behövs för att kunna se vilka åtgärder för markarbete som behövs i Sverige när det gäller våtmarker, förklarar Arvid.
 
Våtmarker förbättrar biologisk mångfald
Arvid förklarar att effekten på grundvattennivån varierar mycket mellan olika våtmarker, vilket troligtvis beror på förutsättningarna på den plats där våtmarken finns. 
- Men våtmarker genererar en mängd olika nyttor till samhället utöver höjda grundvattennivåer. Våtmarker förbättrar också biologisk mångfald, har en positiv effekt på klimatet genom att binda kol, och hjälper till att rena vattnet från näringsämnen. Enligt projektet uppfyller våtmarker viktiga funktioner för människan men eftersom de tjänster och nyttor de bidrar med är kollektiva produceras inte denna resurs på en samhällsekonomiskt optimal nivå. Utdikningen av våtmarker har resulterat i negativa effekter på grundvattnet inklusive grundvattenmagasinering vilket kan leda till bland annat minskad biologisk mångfald och försämrad tillgång till dricksvatten (Naturvårdsverket 2019). Att restaurera eller anlägga våtmarker kan därför bidra med fler ekosystemtjänster utöver eventuella positiva effekter på grundvattenmagasinering, säger Arvid.
 
Återställning av dränerad våtmark
Sammantaget visar resultaten att grundvattennivån nära diket i en dränerad våtmark kan återställas om dikena läggs igen.
- Vi ser generellt goda effekter av restaurering. Däremot sträcker sig effekten inte alltid så långt, säger Hjalmar Laudon som är ordförande i expertgruppen på Formas.
 
Fakta 
 
Om Formas
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.
 
Källa: Formas. 

Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

Kör säkert genom vintern

12/7/2022

0 Kommentarer

 
Väderomslagen kommer alltmer överraskande när vårt klimat förändras. Med en varm höst är det lätt att glömma att det kan bli vinter. Vänta inte för länge med att förbereda dig för halka och kyla. Det kan gå snabbt mellan torra fina dagar och utmanande vintriga förhållanden. Som bilist behöver du vara beredd på alla slags väder, säger Anders Jansson som är Commercial Manager på SOS International Stockholm.
 
Anders berättar att bilbärgare vittnar om att allt för många av de bilister som råkar illa ut kör med slitna däck. Börja därför med att kolla ditt mönsterdjup på däcken. Det kan vara avgörande när du kör över isfläcken du inte noterade i vintermörkret. Dessutom märker SOS International Stockholm att olyckor i trafiken ökar på grund av att många bilister inte har satt på vinterdäck när den första snön och halkan kommer. Att ha framförhållning när det gäller att sätta på vinterdäcken är viktigt.
 
Viktigt att ha fokus på trafiken
Jansson förklarar att skärp uppmärksamheten extra under snöiga förhållanden. Skippa telefonmötet du tänkt att ha i bilen och låt bli att snegla på annat.
- Fullt fokus på trafiken krävs när oväder drabbar. För att undvika oplanerat stopp på vägen behöver också tekniken i bilen kontrolleras. Tänk på att batterier drar mer i kylan och därmed minskar räckvidden för elbilarna, säger Anders Jansson.
 
Kontrollera bilen innan körning
Anders fortsätter förklara att innan man kör är det viktigt att se till att bilbatteriet fungerar och är laddat.
- Se över bilens lyktor. Fyll på motorolja och eventuellt fyll på Ad-blue inför längre bilresor. Ta en titt på bilens reservhjul så att det är helt och att lagningssatsen fungerar. Gör rent bilen, skrapa bort snö och frost och se till att ha fyllt på med spolarvätska, säger Jansson.
 
Vara uppmärksam under körningen
Anders berättar att medan man kör är det viktigt att vara koncentrerad på trafiken, håll avstånd och minska farten.
- Se upp för halka som inte syns särskilt på broar, skuggiga skogspartier och vägar längs öppet vatten. Se upp för snömodd, du får lättare sladd i snöansamlingar. Ha inte bråttom, åk med god tidsmarginal och försök att vara ute i god tid, säger Anders.
 
Risk för onödiga olyckor
Vinterdäcken ska på senast den 1 december, men vintervädret kommer ofta tidigare. När första snön redan kommer i november står allt för många bilister handfallna, med risk för onödiga olyckor och personskador.
- Det handlar säkerhet och att komma fram till destinationen, konstaterar Jill Jonsson som är avdelningschef på SOS International, Mobility division i Sverige.

​Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

Smålands tre första ellastbilar levererade

12/1/2022

0 Kommentarer

 
Mattias Forsell som är försäljningschef på Atteviks Lastvagnar berättar att den 24 november 2022 levererade Atteviks Lastvagnar i Jönköping Smålands tre första eldrivna tyngre lastbilar. Köpare var Rosenlunds Åkeri som dessutom är närmaste granne till Atteviks. Ellastbilarna kommer att gå på distributionsslingor i Jönköping och Huskvarna med början den sista november.
 
Mattias berättar vidare att anledningen till köpet är i första hand miljöhänsyn, och det här är första steget för att kunna utvärdera även den ekonomiska delen av projektet. Här har Rosenlunds Åkeri en extra fördel då större delen av deras anläggning på Torsvik är försedd med solpaneler. Man blir i princip självförsörjande på drivmedel, det vill säga el.
 
En del i ett projekt inom Parisavtalet
Forsell förklarar att från Scanias och Atteviks Lastvagnars sida är det här en del i ett projekt inom Parisavtalet där Scania förbundit sig att drastiskt minska utsläppen både i den egna produktionen och i de fordon som rullar ute på våra vägar.
- Det är viktigt att de här bilarna kommer ut och syns, så kan det säkert väcka intresse hos flera. Att leverera de första ellastbilarna är ett stort och roligt steg. Projekteringen gällande ellastbilar har pågått cirka ett år, säger Mattias Forsell.
 
Fler företag vill välja ellastbilar
Mattias fortsätter förklara att ellastbilarnas räckvidd är med befintliga batteri från tio till tolv mil och med ett större batteri är räckvidden 25 mil.
- Vi märker att fler företag vill välja ellastbilar. Samtidigt som det kommer behövas finnas fler elstolpar för ellastbilar framöver. Nulägets höga elpriser påverkar företagens val till att välja ellastbilar. Ett av målen för 2023 är att företag som köper ellastbilar av oss ska köras inom hela Småland. Ellastbilar är en del av Atteviks Lastvagnars hållbarhetsarbete, säger Forsell.

Text: Anna Svensson
0 Kommentarer
<<Föregående
    Eksjö
    Detaljerad prognos
    Annons

    Annons

    Annons

    Annons
    Picture

    RSS-flöde

KONTAKT

Ansvarig utgivare: Arnold Svensson
arnold@aktuellanyheteriveckan.se
​

Redaktionschef: Anna Svensson
anna@aktuellanyheteriveckan.se

OM NYHETSSAJTEN

​Startades
År 2013


Fokus på
Hållbarhet, Innovation, Utveckling, Dåtid, Nutid och Framtid inom Nyheter, Näringsliv, Kultur & Nöje, Hälsa & Träning.

TIPSA  &  ANNONSERA

Maila för att tipsa
tips@aktuellaheteriveckan.se


Maila för att annonsera
annons@aktuellanyheteriveckan.se

​Telefon 
​070 314 67 49
SOCIALA MEDIER