Aktuella Nyheter i Veckan
Eksjö
Detaljerad prognos
  • Ettan
  • Nyheter
  • Kultur & Nöje
  • Näringsliv
  • Hälsa & träning
  • Tipsa
  • Annons

Hörselskadades kulturpris till Marie Bengts och Jimmy Uller

6/23/2022

0 Kommentarer

 
Deckarförfattaren Marie Bengts samt skådespelaren och musikern Jimmy Uller fick den 14 juni ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2022. Ett pris instiftat av Hörselskadades Riksförbund (HRF), som uppmärksammar hörselskadades insatser inom kulturområdet. Jan-Peter Strömgrens Kulturfond delar varje år ut priset till en eller flera hörselskadade som individuellt eller i grupp anses ha gjort en inspirerande insats inom kulturområdet.
 
Syftet med priset är bland annat att synliggöra hörselskadade inom kulturen. Det finns 1,5 miljoner hörselskadade i Sverige och många gör stora insatser inom kulturområdet. Jury för kulturpriset är kulturfondens styrelse, som består av fem hörselskadade personer: Mattias Lundekvam (HRFs förbundsordförande), Jonas Sahlberg, (HRFs förbundskassör), Jan-Peter Strömgren (HRFs tidigare förbundsordförande), Thomas Lindberg (sångare, bland annat i dansbandet Wizex) och Tove Lagerqvist (barnboksförfattare).
 
Visar vägen för andra hörselskadade
Juryn anser att Marie Bengts och Jimmy Uller är hörselsmarta förebilder inom kulturområdet, som är öppna med att de har hörselskador. Som framgångsrik författare respektive musiker och skådespelare visar de vägen för andra hörselskadade, och är levande exempel på att hörselskadade gör viktiga insatser inom kulturen. Juryn har också skrivit fina motiveringar, som står på diplomen.
 
Priset delas ut av hörselskadade till hörselskadade
Alla är välkomna att nominera och man kan nominera precis vem man vill, så länge de är hörselskadade och verksamma inom kulturområdet.
- Jan-Peter Strömgrens Kulturpris delades ut för första gången 2021. Det är ett årligt pris till hörselskadade som är verksamma inom kulturområdet. Jan-Peter ”JP” Strömgren är en tidigare förbundsordförande med stort kulturintresse, som brinner för hörselskadades rättigheter. En viktig princip är därför att priset delas ut av hörselskadade till hörselskadade, säger Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef på HRF.
 
I år var det två mottagare
Pristagarna belönas med en prissumma, ett fint diplom med motivering samt blommor.
- Varje år beslutar fondens styrelse hur stor prissumman ska vara och det är upp till juryn att avgöra om priset ska gå till en person eller delas av flera. Både förra året och i år var prissumman 20 000 kronor. I år var det två mottagare, som fick 10 000 kronor vardera. Förra året gick halva priset till konstnären Hampus Sjöberg, medan den andra halvan delades av en hel teatergrupp, alltså flera personer, berättar Falkenhaug.
 
Hylla hörselskadades omistliga insatser
- Med det här priset vill vi hylla hörselskadades omistliga insatser inom svenskt kulturliv. Med sina unika erfarenheter och perspektiv på livet och samhället berikar och förnyar hörselskadade konsten, teatern, dansen, litteraturen, filmen, musiken och andra kulturformer. Vad vore vårt kulturliv utan denna kreativa rikedom? säger HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.
 
Förstod tidigt vikten av att vara öppen
En märkbart rörd Marie Bengts tog emot priset och juryns motivering, som berömmer henne för ”hörselsmart öppenhet”.
- Jag förstod tidigt vikten av att vara öppen. Det sitter i ryggmärgen att inleda nya bekantskaper med information om att jag hör dåligt. Detta för att skapa förståelse, uppmuntra till tydlighet och i mesta möjliga mån undvika missförstånd. Även om jag har upplevt hörselskadan som frustrerande och tröttsam, har jag aldrig någonsin skämts över den. Snarare har den blivit en del av min personlighet, säger Marie.
 
Många musiker som använder hörapparater
Jimmy Uller förklarar sig ”stolt, glad och hedrad” över priset och berättar att han ständigt möter hörselskadade inom film- och musikvärlden.
- Mycket har förändrats på senare år. Vi är många musiker som använder hörapparater i dag och pratar om det, säger Jimmy Uller.

Fakta
 
Juryns motiveringar
 
”Författaren Marie Bengts tar oss med in i en litterär värld av listiga ledtrådar, finurliga felspår och sinnrika mysterier. En värld där saker och ting inte alltid är vad de först synes vara och där motivet sakta tar form, pusselbit för pusselbit. Men i hennes liv som hörselskadad möter vi inga gåtor, undflyende svar eller dolda hörapparater. Bara hörselsmart öppenhet. I verkliga livet är denna deckardrottning en förebild som visar vägen till lösningen”.
 
”Skådespelaren och musikern Jimmy Uller är en gränslös kulturresenär. En orädd upptäcktsresande mellan filmens, teaterns och rockens kontinenter, med nyfikenhet som både drivkraft och kompass. Han är bluesmusikern som spelar revy. Skådespelaren som gör stand-up comedy. Stuntmannen med hörapparater. Jimmy Uller låter sig inte fångas i ett fack, varken som kulturarbetare eller hörselskadad. Han är ständigt på väg – mot nästa utmaning, mot nästa dröm. Till tonerna av sin tinnitus”.
 
Om pristagarna
 
Marie Bengts, född 1968, skriver pusseldeckare i 1950-talsmiljö. Debuterade 2017 med pusseldeckaren ”En sax i hjärtat”, följd av ”Döden klär i domino” (2019) och ”Inferno i snö” (2021). Nu arbetar hon med sin fjärde bok. Böckerna kretsar kring den färgstarka sömmerskan Hannah Lönn. Marie Bengts kommer från Småland och bor i Stockholm. Hon är hörselskadad sedan barndomen och
 
Jimmy Uller, född 1951, har varit verksam inom musik, teater, tv och film hela livet. Har medverkat i bland annat Dogville och Den osannolike mördaren. Spelar trummor i flera band och turnérar emellanåt med Mats Ronander och Ebbot Lundberg. Inbiten östgöte – född i Motala, uppväxt i Linköping och bor i Åtvidaberg. Har haft hörselnedsättning och tinnitus sedan ungdomen, ”på grund av allt trummande”, och använder i dag hörapparater.
 
Källa: Hörselskadades Riksförbund.

Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

Bilsport Performance & Custom Motor Show 2022 Elmia

4/20/2022

0 Kommentarer

 
Under påsken från den 15 april till den 18 april 2022 arrangerades Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i Jönköping. Dagarna var fullspäckade med bland annat spektakulära utställare, Kids Corner, tävlingar, en fantastisk Bil -& mc -stuntshow på Actionarena. Det fanns något för alla både yngre och äldre besökare.
 
Enligt Bilsport Performance and Custom Motor Show har det alltid på Bilsport Performance and Custom Motor Show visats upp det senaste och bästa från både Sverige och omvärlden. Sedan starten 1971 har evenemanget varit en omtyckt mässa och många bilbyggare har startat sina karriärer i de olika hallarna. I de fyra hallarna fanns cirka 300 olika utställare. Fint väder och många besökare hade kommit för att se och uppleva allt det som Bilsport Performance & Custom Motor Show presenterade. Totalt 84 654 besökare var det på årets Motormässa.
 
Bilvårdsprodukter som får bilen att glänsa
Michael Fransén som är säljare på Krefting berättar att de har varit med och ställt ut på Bilsport Performance & Custom Motor Show sedan 2011.
- På mässan visade vi Autoglym bilvårdsprodukter som får bilen att glänsa. Krefting är ett norskt familjeföretag som producerar och distribuerar kemisk-tekniska produkter i Norge och Sverige. Vi levererar produkter till rengöring, underhåll och ytbehandlingar för bil, samt även för båt, hus, stugor, trädgård och hem. Det roligaste på mässan har varit att träffa kunder som är bilintresserade unga och äldre. Dessutom visade vi en Volvo PV och Audi A3 samt en Subaru i vår monter. Vi vill även visa att tjejer kan bygga om bilar, säger Michael Fransén.
 
Gemenskapen värdefull inom bilsport
Wilma Daag Gustavsson och Jasmine Tates som stod i Svensk Bilsports monter och berättar att de deltog för första gången på mässan men förbunden har ställt ut på mässan tidigare. Jasmine berättar att hon tävlar i Folkrace för Kalmar Motorklubb och hon har tävlat sedan hon var 15 år och ska fylla 20 år. Under Jasmines juniortid blev det cirka 17 tävlingar per år och hon gillar gemenskapen med att vara aktiv i Folkrace. Wilma berättar att hon varit aktiv inom Rally sedan år 2014 och ska fylla 21 år och att det även är ett stort intresse inom Wilmas familj. Adrenalinet av att åka fort är en härlig upplevelse berättar Wilma.
 
Många olika grenar inom bilsport för unga
Wilma och Jasmine tycker att det varit roligt att prata med folk från hela Sverige på mässan.
- På mässan ville vi visa att det är många ungdomar som är aktiva inom olika grenar som är Bil-O / Regularity, Dragracing, Drifting, Enkel Bilsport, Folkrace, Karting, Racing, Radiostyrd Bilsport, Rally, Rallycross / Crosskart och Virtuell Bilsport. Vissa av grenarna kräver att ungdomarna är i åldern 15 år. Det finns i Jönköping ungefär fem bilsportsklubbar och i Småland finns det ungefär 40 bilsportklubbar, säger Wilma Daag Gustavsson och Jasmine Tates.
 
Studenter som utvecklat och designat bilar
Jacob Håkansson, Hazem Jaradat, Thijs Hobbenschot och Emil Lundberg som studerar på Linköpings universitet och som är med i LiU Formula Student som är en ideell studentförening vid Linköpings universitet visade upp två bilar.
- Vi är blivande ingenjörer och det är en dröm att få fortsätta med fordon i arbetslivet. Det är första gången som just vi fyra studenter deltog på denna mässa. Det är studenter från studentförening LiU Formula Student och Linköpings universitet som utvecklat och designat bilarna. Roligt är att det varit många studenter från andra universitet och högskolor som besökte oss på mässan. På mässan visade vi årets bil som är en elbil och den andra bilen är från år 2019 med en förbränningsmotor, berättar Jacob Håkansson, Hazem Jaradat, Thijs Hobbenschot och Emil Lundberg.
 
Utmanande process och sedan Formula Student-tävlingar
Jacob, Hazem, Thijs och Emil förklarar att under processen med elbilen har det varit olika moment ett moment är för studenterna att göra en affärsplan för bilen som ska byggas.
- Utmaningen är att få bilen att fungera och det har tagit ungefär ett år att bygga elbilen. Denna elbil är vår första fungerande elbil. Det är sponsorer som är med och investerar till elbilen som ungefär har kostat 500 000 kronor att bygga. Varje år utvecklar och designar vi en tävlingsracerbil, som vi sedan tar till Formula Student-tävlingar över hela Europa för att tävla mot andra universitet från hela världen. För att uppnå detta har vi ett nära samarbete med lokala industrier samt Linköpings universitet. Just nu består vi av ett 90-tal studenter, både på kandidatnivå såväl som masternivå, från flera olika program och årskurser, säger Jacob, Hazem, Thijs och Emil.   

Text: Anna Svensson
Foto: Arnold Svensson
0 Kommentarer

Jönköping sätter konstfokus på stadsmiljön

3/17/2022

0 Kommentarer

 
Filip Zezovski Lind som är konstintendent Jönköpings kommun berättar att Jönköpings kommun är stolta att presentera det tredelade konstprojektet ”Överraska, variera, förändra”. Inom ramen av projektet utlyses tre uppdrag. Två av uppdragen utgår från gestaltad livsmiljö och det tredje består av konstnärlig dokumentation av projektet i stort. Uppdragen ska utföras i Jönköpings Kommun.
 
Filip berättar vidare att under 2022 ska två konstnärer/konstnärsgrupper genomföra en förstudie av Jönköpings kommun som plats, som färdigställs under 2023. Under samma tid ska en filmare/konstnär följa projektet likt en konstnärlig följeforskare. Konstprojektet Överraska, variera, förändra tar avstamp i de extra investeringsmedel som Kulturnämnden har avlagt som en gest till kulturen i Jönköpings kommun, vilka ska disponeras under 2022 och 2023.
 
Konsten kan göra stadsmiljön mer attraktiv
Zezovski Lind förklarar att till skillnad från många andra offentliga konstprojekt i kommunen är dessa medel inte knutna till ett nybyggnadsprojekt, och projektets geografiska möjligheter sträcker sig därför över hela Jönköpings kommun.
- Konstprojektet ”Överraska, variera, förändra” ska betrakta staden och kommunen som ett experimentellt galleri, där besökare och boende får möjligheten att möta konst på oväntade platser. Konsten kan göra stadsmiljön mer attraktiv, vacker och tankeväckande genom en mångfald av intryck av olika karaktär, oavsett om dessa är behagliga eller obehagliga, säger Filip Zezovski Lind.
 
Identifiera platser, teman, frågeställningar eller fenomen
Filip fortsätter förklara att både uppdrag 1 och 2 innefattar att samverka med offentliga eller privata lokala aktörer och/eller boende för att identifiera platser, teman, frågeställningar eller fenomen att arbeta vidare utifrån i den konstnärliga processen; och här urskiljs även var den resulterande konstnärliga gestaltningen ska placeras och formen den kommer ta.
 
Uppdrag 1 och uppdrag 2
Zezovski Lind berättar att uppdrag 1 ”Utforskande process och permanent konstnärlig gestaltning” Är en del av det konstnärliga arbetet som innefattar att göra ett långvarigt, fysiskt avtryck i kommunen i form av en permanent konstnärlig gestaltning.
- Uppdrag 2 ”Utforskande process och öppen gestaltning”. Är den andra konstnärliga processen som ska resultera i en gestaltning i bred bemärkelse. Denna avslutande del är av öppen karaktär och konstnären/konstnärsgruppen avgör utifrån den utforskande processen och det egna konstnärskapet vilken form den tar, säger Filip.
 
Uppdrag 3 ”Konstnärlig följeforskning”
Filip berättar att uppdrag 3 ”Konstnärlig följeforskning”. Är den tredje delen av förslaget som innefattar konstnärlig följeforskning i form av en filmare som följer projekten från början till slut, samt presenterar sin följeforskning i formen av en film. Filmen har både dokumenterande och utforskande ambition, men dess form och format utformas av den konstnärliga följeforskaren.
 
Konstprojektet ”Överraska, variera, förändra”
Filip förklarar att konstnärer kommer att kunna ansöka via mail om att få arbeta med uppdragen. En konstnär för varje uppdrag kommer att utses.
- Konstnärer inom Sverige och även konstnärer utrikes kan ansöka. Syftet med konstprojektet ”Överraska, variera, förändra” är att hitta nya sätt att arbeta med konst. Hoppas på mycket bra konst. För uppdrag 1 och 2 kommer respektive konstnär att tilldelas 300 000 kronor för sitt konstarbete. Utöver de 300 000 kronor som konstnärerna i uppdrag 1 och 2 tilldelas så kommer det även extra medel för att genomföra/producera. För uppdrag 3 kommer konstnären att tilldelas 200 000 kronor för sitt konstarbete. Några av kriterierna är att konstnärerna ska ha konsthögskoleutbildning och att konstnärerna har arbetat med konst minst fem år. Det är första gången i Jönköpings kommun som detta konstprojekt utförs, säger Zezovski Lind.  

Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

Fyra kvinnliga konstnärer 4Colours arrangerade spännande konstutställning

3/9/2022

0 Kommentarer

 
Konstnärsgruppen 4Colours som är 4 kvinnor, 4 konstnärer med 4 olika konstuttryck, visade sina konstverk på gemensam utställning på Kvarteret Ödlan i Jönköping som startade med vernissage den 4 mars och utställningen pågick till den 9 mars. 4Colours består av konstnärerna Silvana Jankovic, Linda Oit, Siiri Julge Alvemyr och Sofia Romedahl.
 
Silvana Jankovic berättar att det var konstgruppens första gemensamma utställning på initiativ av en av konstnärerna. Planerna sattes i Oktober för en samutställning med olika 4 olika konstuttryck, konst som speglar våra personligheter och konstnärskap. I dagsläget har vi inga direkta planer för en kommande utställning utan landar i denna som verkligen var en succé och mycket uppskattad. Dels för genomförandet och för att besökarna kunde ta del av just olikheten av våra verk. Nu har vi nått ut till en bred publik på hemmaplan.
 
Intensitet och starka färger i Silvana Janovics konst
Jankovic förklarar att hennes konst är intensiv och mångfacetterad och abstrakt expressionistisk med starka färger.
- Jag vill ”dyka in i mina betraktares känslor, jag vill lämna avtryck”. Återkommande motiv är ansikten eftersom jag tycker att ögon talar och skapar reflektioner och beröring hos betraktarna. Detta var min första utställning i denna konstellation, jag har tidigare haft 20-tal egna utställningar varav två internationella och även uttagen till Liljevalchs vårsalong 2021. Detta var ett nytt sätt och för oss ett mycket lyckat och professionellt genomförande. Dessutom fick besökaren sitt lystmäte stillat då det var olika konstnärer på samma plats, berättar Silvana Jankovic.

Vill göra livet lite mer färgrikt
Silvana berättar att inspiration kommer när hennes tavlor skapas inifrån henne, det är hennes penseldrag och just stunden som avgör vad som återspeglas på hennes duk.
- Jag jobbar med färgkombinationer och färger som ”klingar väl ihop” dessutom experimenterar jag med olika verktyg. Mitt signum är ansikten och ofta abstrakta. Det jag vill förmedla med din konst är att jag vill först och främst dela med mig av min konst. Jag vill beröra med min konst - ge intryck och lämna avtryck. Likaså förgylla andra människas tillvaro genom att göra livet lite mer färgrikt med min konst på deras väggar, säger Jankovic.

Ambition är att utveckla konsten och entreprenörskapet
Jankovic förklarar att hennes målgrupp är bred och hon har köpare i alla åldrar, kön och bakgrunder.
- Det är extra inspirerande att unga fastnar för mina tavlor och de frågar samt lär sig om konst. Det gör mig väldigt glad. Responsen var mycket bra och härlig, fullsatt på vår vernissage på fredagen och många besökare övriga dagar också. Några av mina alster har fått nya hem och många har fått tillfälle att se min konst och stifta bekantskap med mig som konstnär. Samtidigt visade jag min Fashion & Design - textil där jag återger min konst på olika produkter. Detta var också väldigt uppskattat och bra försäljning. Min målsättning är att jag vill nå ut till bredare publik och mer nationellt och på andra arenor. Ambitionen är att utveckla min konst mer och i synnerhet mitt entreprenörskap med Art meets Fashion, berättar Silvana.

Egna tankar och känslor är konstnären Linda Oits inspirationskälla
Linda berättar att hennes konstverk ingår i den abstrakta kategorin men med en stor variation.
- Jag älskar att testa olika abstrakta stilar och nya tekniker, vilket är anledningen till att man kan se många olika resultat i mina verk. Det har varit fantastiskt roligt och givande att anordna denna utställning med de andra tjejerna i 4 Colours. Som grupp delar man mycket inspiration, idéer och goda skratt! Min största inspirationskälla är baserat på mina egna tankar och känslor och vad jag själv går igenom i livet. Jag målar bara intuitivt och då uttrycker jag oftast det som är närvarande i stunden. Det är mer eller mindre omöjligt för mig att planera något i förväg om hur ett konstverk ska se ut. Som en intuitiv och kreativ person försöker jag släppa kontrollen och låta mig själv överraskas av vad som vill ta uttryck från mitt inre. En annan inspirationskälla är så klart naturen. Det finns alltid något nytt att upptäcka i den, säger Linda Oit.
 
Konsten är ett fantastiskt verktyg
Det Linda vill förmedla med sin konst är att det viktigaste för henne är djup och ärlighet. Linda vill att hennes konst ska kännas på djupet när man betraktar den.
- En tavla kan vara väldigt fin men helt och hållet sakna djup och mening, och det vill jag inte eftersträva. Konst är så mycket mer än något estetiskt och därför vill jag att det ska finnas en historia som berör. Jag har länge varit intresserad av personlig utveckling och utforskat sambandet med vår psykiska och spirituella sida, och med tiden har jag upptäckt att konsten är ett fantastiskt verktyg för att förstå sig själv bättre. Min målgrupp är väldigt bred då jag målar i många olika abstrakta stilar. Jag vill känna mig fri i mitt skapande och inte placera min konst i något fack. Min åsikt är att alla ska få kunna unna sig fin konst till sitt hem och därför är många av mina kunder ”vanliga knegare”, precis som jag själv, berättar Oit.
 
En dröm är att få visa sin konst i Australien
Oit förklarar att hon fick bland annat mycket positiv respons gällande hennes variation. Besökarna ansåg att det tydde på att Linda besatt en god teknisk förmåga och det är såklart superkul att höra tycker Linda.
- Det var en besökare som fick mig väldigt berörd när denna sa att jag hade ”grit” det vill säga att det märktes att jag har jobbat hårt för att ta mig dit jag är idag på min alldeles egen hand och att det var ingen som kunde ta det ifrån mig. Det låg väldigt mycket sanning i det. Det hade givetvis varit en dröm att få inkludera konsten mer i min vardag, men i slutändan har målet alltid varit att få skapa för att jag älskar och mår bra av det. När tiden känns inne kommer jag att starta mitt företag ”OIT ART & DESIGN” och erbjuda kurser inom abstrakt -och intuitivt måleri och fortsätta måla tavlor som alla kan få köpa. En annan dröm är att få visa min konst i Australien där jag bodde en period, säger Linda.
 
Uttrycket viktigast för konstnären Siiri Julge Alvemyr
Siiri berättar att hon målar det hon ser, tänker på, känner eller upplever fast genom ett abstrakt uttryckssätt.
- Det är alltså uttrycket som är viktigare än stil eller vilken färg jag använder. Därför blandar jag ganska vilt mellan akryl, olja, tusch och spray beroende på vad som mest stödjer upp det jag vill förmedla. Det var helt fantastiskt att göra denna utställning tillsammans och inte bara för att det var roligt för oss själva utan för att det blir roligare för kunden som besöker oss. Det blev något för alla på något sätt. Inspiration får jag från det som händer runt om. Det kan vara lika mycket en människa, en vy eller ett bemötande eller en känsla jag får av att titta på nyheterna. Oftast handlar det dock om att det som har hänt har lämnat intryck eller spår hos mig på något sätt. Något jag inte riktigt kan släppa utan behöver få ur mig, säger Siiri Julge Alvemyr.
 
Synnerligen positiv respons av besökare
Siiri berättar att hon vill förmedla känslor och det värsta för henne är om en besökare går förbi hennes tavlor och känner ingenting, tycker ingenting.
- Jag välkomnar både hat och kärlek, ris och ros, men inte likgiltighet. Lämnar mina tavlor inga känslor alls så har jag misslyckats. Min målgrupp är alla som gillar det abstrakta uttrycket. Vågade aldrig tro på en sådan respons och så många besökare, så många positiva ord och återkoppling. Är helt överväldigad, förklarar hon.
 
Andra konstnärer ger boost och inspiration
Hon förklarar vidare att hennes målsättning är att hon vill fortsätta beröra och få folk att känna och tänka till.
- Det jag jobbar just nu med är att komma ut i Europa lite mer. Har en utställning till i Sverige men resten av 2022 blir det marknadsföring och utställningar utomlands. Kommer även att satsa på produkter där min konst används på. Jag ser hela denna resa som en utveckling av mitt konstnärskap. Varje möte med andra konstnärer ger en boost och inspiration, man lär mycket av varandra. Så jag ser framemot att lära mig massor i år, förklarar, säger Siiri.
 
Målar intuitivt gör konstnären Sofia Romedahl
Sofia berättar att hennes tavlor är figurativt abstrakta akrylmålningar och den här uppsättningen tavlor har sin grund i känsloladdade kvinnliga porträtt, situationer och sinnesstämningar.
- Jag har en uppsättning av monokrona, blå verk där jag spelar mycket på kontrasterna i det ljusa och mörka. Men jag har också en uppsättning som är mer förankrad i naturen med grönt och gult som dominerade färger. Det har varit fantastiskt roligt att få visa min konst tillsammans med de andra i 4Colours. Vi blir en fantastisk blandning av olika konststilar, vilket gör det mer intressant för besökare. Jag hämtar min inspiration ur känslor och mycket av dem är sprungna ur natur, dans, yoga, mindfulness och musik. Jag målar intuitivt, ofta med början i färgen, och mina motiv växer sedan successivt fram, säger Sofia Romedahl.
 
Lämnar en bit åt betraktaren att bestämma
Romedahl önskar att förmedla en stunds mindfulness i en mycket stressad värld. Hennes förhoppning är att betraktaren ska få en liten paus i vardagen och få drömma sig bort.
- Jag strävar efter att hitta balansen mellan det figurativa och abstrakta, där jag hintar om det jag ser i målningen, men lämnar en bit kvar åt betraktaren att bestämma. Målgruppen som blir mest berörda av min konst är kvinnor. Mina motiv är ofta kvinnor och mycket handlar om känslor där jag tror att andra kvinnor känner igen sig. Min målgrupp är människor som gillar det vackra, det ömtåliga och det känsloladdade, och som dessutom har en passion för det teatraliska, estetiska och kulturella uttryck så som dans och yoga, berättar Sofia.
 
Vill inspirera andra att måla
Sofia förklarar att responsen som hon fick på utställning av besökare var att många uttryckte att de tyckte mycket om Sofias monokrona, blå tavlor och det sätt med vilket hon fångar ljus och känslor.
- Min tavla ”Alone” fångade mångas uppmärksamhet och många uttryckte att de blev djupt berörda av det känsloladdade i tavlan. Bubble ballet, Release the vail och Running free var andra tavlor som fick mycket positiva kommentarer. Jag har som mål att låta konsten ta mer och mer plats i mitt liv. Men jag vill också inspirera andra att måla och dela med mig av den glädje och fantastiskt frigörande kraft som måleriet kan ge. Detta gör jag genom mina kurser i Vedic Art som är en målerimetod där mindfulness möter måleri. Genom att följa 17 steg, som har sin grund i Veda filosofin, alltså samma filosofi som yogan, så släpper du dina prestationskrav, öppnar upp spärrar och frigör din skapande kraft. Allt detta bidrar till en personlig utveckling som du kan ta med dig även in i andra kreativa aktiviteter. Det är en fantastisk metod som jag önskar att många fler ska få uppleva. Mitt nästa kurstillfälle hålls sista helgen i mars, säger Romedahl. 

Text och foto: Arnold Svensson och Anna Svensson
Foto: Tomas Magnusson
0 Kommentarer

Charterarrangören Detur storsatsar på Jönköping

12/15/2021

0 Kommentarer

 
Henrik Älverdal som är marknadschef på Jönköping Airport berättar att Charterarrangören Detur gör en storsatsning på Jönköping nästa sommarsäsong. En satsning som innebär sammanlagt 23 avgångar till Kreta och 13 avgångar till Antalya, med direktflyg från Jönköping Airport. Serien till Kreta startar redan den 7 april med avgångar varje torsdag fram till den 8 september medan resorna till Antalya avgår på fredagar mellan den 17 juni och den 9 september.
 
Henrik berättar vidare att den som vill resa på charter från Jönköping kan nu glädjas åt att det finns flera alternativ att välja mellan, från tidig vår till sen höst.  Vi på Jönköping Airport välkomnar givetvis den satsning som Detur nu gör på Jönköpingsregionen. Det känns fantastiskt! En så tidig start på sommarsäsongen minns jag inte att vi haft och det är ju riktigt härligt för den som vill få känna på värmen före alla andra.
 
Destinationerna Kreta och Antalya
Älverdal förklarar att Kreta är sedan många år en klassisk charterdestination och har dagtid i april en medeltemperatur på 20 grader.
- Den höga inflationen i Turkiet gör ett redan billigt turistland ännu billigare och landet har senaste tiden ökat i popularitet bland chartersvenskarna. Turkiet och Antalya är av tradition också mycket populärt från just Jönköping. För bara några år sedan hade vi två fulla avgångar varje vecka hela sommarsäsongen och det var även på gång med en tredje avgång, så absolut finns det ett stort intresse för Antalya i vår region, berättar Henrik Älverdal.
 
Väletablerad charterarrangör i hela Norden
Detur startades i Sverige år 2000 och är idag en väletablerad charterarrangör i hela Norden med cirka 200 000 gäster årligen. För arrangören innebär avgångarna från Jönköping att man nu erbjuder resor från totalt nio regionala flygplatser, i tillägg till Stockholm och Göteborg.
- Vi tror starkt på Jönköping och vill att så många som möjligt ska kunna resa från sin närmaste flygplats. Det ger en hög service och bättre totalupplevelse av den efterlängtade semestern, säger Yigit Tezel som är sälj- och marknadsdirektör på Detur Group.
 
FAKTA
 
Ving och TUI
 
Utöver Deturs program erbjuder arrangörerna Ving och TUI även de resor från Jönköping Airport nästa sommar. Ving erbjuder avgångar till Mallorca (26 april-2 augusti) och Kreta (16 juni-15 september) medan TUI erbjuder avgångar till Kreta (16 juni-29 september). Dessa avgångar till Kreta delas av Ving och TUI.
 
Källa: Jönköping Airport.

​Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

Emmaboda är Årets kulturkommun 2022

12/1/2021

0 Kommentarer

 
Vision har den 25 november 2021 utsett Emmaboda till Årets kulturkommun 2022. Anna Svedbom som är juryns ordförande för utmärkelsen Årets kulturkommun på Vision berättar att Emmaboda får priset för att man trots den rådande pandemin hittat nya spännande former för att nå ut med kulturen. Det har gynnat såväl medborgarna som kulturarbetarna. Både medlemmarna i Vision och allmänheten kan nominera kommuner. 
 
Anna berättar vidare att Emmaboda har ett brett kulturutbud, trots att det är en relativt liten kommun. Kommunen bedriver en långsiktig kulturpolitik, där kulturen är en viktig del i kommunens arbete med stärkt demokrati, meningsfull fritid, livslång hälsa och lärande och sociala sammanhang. Emmaboda lever upp till kriterierna som Årets kulturkommun 2022.
 
Sveriges enda renodlade glasmuseum
Svedbom förklarar att Emmaboda har också på ett imponerande sätt tagit tillvara på sitt kulturarv, som en kommun mitt i glasriket.
- I Emmaboda kommun har man byggt Sveriges enda renodlade glasmuseum The Glass Factory, baserat på omfattande glassamlingar som kommunen köpt in, och skapat ett upplevelsecenter som lockar besökare från hela världen. Det är 33:e året i rad som Vision utser Årets kulturkommun. Priset har blivit något av en institution i det kommunala kultur-Sverige och bidrar till att sätta vinnarkommunen på kartan. År 2021 tilldelades Mölndal Årets kulturkommun, säger Anna Svedbom.
 
Vandringspris och en trädplantering i Afrika
Anna berättar att prisutdelningen skedde i år digitalt. Priset är ett vandringspris i form av ett glasäpple tillverkat av konstnären Rune Strand.
- Dessutom från Vision tilldelas Emmaboda en liten trädplantering i Afrika som är söder om Sahara. Läkarmissionen ombesörjer att träd planteras för att förhindra att Sahara breder ut sig till följd av skövling och klimatförändringar, avlutar Svedbom.
 
FAKTA
 
Motivering Årets kulturkommun 2022
 
”Årets kulturkommun har skapat en framtida vision som präglas av innovation på samma gång som kommunen tar tillvara sitt industriella kulturarv. Här har man en bred kultursyn och använder kulturen både som en strategi för livslång hälsa och som ett redskap för att marknadsföra besöksnäringen. Invånarna får ta del av såväl spetskultur som av bredare kultursatsningar. Politikerna i kommunen tar kulturen på stort allvar. Det visar de genom att betona vikten av en fri kultur och genom dagliga och långsiktiga ekonomiska satsningar. Särskilt imponerar det att kommunen under pandemin har fortsatt sitt arbete för att göra kulturverksamheten synlig och tillgänglig för alla, inte minst genom tydliga barn- och ungdomssatsningar, med goda resultat. Vision utser med stolthet Emmaboda till Årets kulturkommun 2022.”
 
Kriterier

  • Arbetar för att kultur ska vara en självklar del av kommuninvånarnas vardag.
  • Gör anställda och kommuninvånarna delaktiga i kulturverksamheten.
  • Arbetar för konstnärlig utveckling och frihet.
  • Använder kultur som ett verktyg för hälsa och välfärd.
  • Har en långsiktig kulturpolitik, som gäller både i hög- och lågkonjunktur.
  • Satsar egna kommunala ekonomiska medel.
  • Ser till att kulturen är tillgänglig för alla i kommunen, geografiskt och ekonomiskt.
  • Stödjer kulturell mångfald.
  • Marknadsför kultur på ett kreativt, okonventionellt och professionellt sätt.
  • Initierar och uppmuntrar satsningar som kan bli uppmärksammade utanför kommungränsen.
 
Juryn
 
Nina van der Brink, kulturskribent och författare
Åke Broström, fd kulturchef i Luleå
Dalia Eid, första vice ordförande Vision
Arah Mokthari, reporter Tidningen Vision
Pontus Plague, skådespelare och styrelseledamot i Scen & Film
Evike Sandor, kultur- och fritidschef på Tjörn
Annika Stedner, förvaltningschef för kultur och fritid i Mölndal
Anna Svedbom, kommunikationschef Vision och juryns ordförande
 
Källa: Vision.
 
Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

Fem prisas av Smålands Akademi och Växjöbiskopen är ny ledamot

10/28/2021

0 Kommentarer

 
Den 26 oktober på Stadsbiblioteket i Jönköping presenterade Erik Lindfelt som är sekreterare på Smålands Akademi fem vinnarna av utmärkelser som utsetts av Smålands Akademi. Även i Kalmar på länsmuseet och i Växjö på Smålands museum redovisade Smålands Akademi vinnarna. Årligen utser Smålands Akademi ett antal pristagare.
I år vid högtidssammankomsten i Kalmar den 13 november 2021 delar Smålands Akademi ut Linnépriset, Emilpriset, Wallquistpriset, Jon Engström-priset samt Smålands kulturpris.

 
Dessutom i Jönköping Stadsbiblioteket berättade Erik att ny ledamot i Smålands Akademi på stol nummer 5 är Biskopen i Växjö stift Fredrik Modéus som är bördig från Jönköping. Fredrik har valts av Smålands Akademi. Hans bror Martin Modéus är Biskop i Linköping stift. Initiativet om Fredrik till Smålands Akademi kom från en av hans företrädare och de flesta Växjöbiskopar har därefter varit ledamöter. Totalt är det 18 ledamöter i Smålands Akademi.
 
Roligt att prisa de som inte är så kända
Erik förklarar att årets fem priser går till två musiker, en författare, en teaterman och ett företagarpar som arbetar med fröer. Vem som helst är välkommen att nominera.
- Från april till sommaren pågår valet av pristagare av Smålands Akademi. Det är roligt att prisa de som inte är så kända sedan tidigare, eftersom utmärkelsen då tror jag har större betydelse. De som tidigare fått pris kan inte få någon utmärkelse igen av Smålands Akademi. Det förekommer att pristagare har valts till ledamöter i Smålands Akademi, säger Erik Lindfelt.
 
Pristagarna för 2021
Årets pristagare utsedda av Smålands Akademi är Smålands Akademis Linnépris 2021 tilldelas Inger och Mats Runeson. Smålands Akademis Emilpriset 2021 tilldelas Martin Widmark. Smålands Akademis Wallquistpris 2021 tilldelas Tomas Boström. Smålands Akademis Jon Engström-pris 2021 tilldelas Jan Dzedins och Smålands Akademis Smålands kulturpris 2021 tilldelas Karolina Bengtsson. Erik redovisade motiveringarna enligt Smålands Akademi för samtliga utsedda pristagare.
 
Smålands Akademis Linnépris
Smålands Akademis Linnépris 2021 tilldelas Inger och Mats Runeson. Prissumman som tilldelas sponsras av Sparbanken Eken och är på 40 000 kronor. Inger och Mats Runeson driver Pratensis Ängsfröer och ängsplantor. Följande motivering av Smålands Akademi är.
- I en tid av allvarliga hot mot planetens biologiska mångfald har paret Runeson i linneansk anda målmedvetet och med stor kunskap och kärlek utformat sortiment av frön och plantor av vilda örter och gräs och därmed stimulerat till anläggandet av ”ängar” runtom i Sverige; miljöer av stor skönhet och kulturhistoria som aktivt främjar pollinerande insekter, småfåglar och mullens ekosystem, säger Lindfelt.
 
Smålands Akademis Emilpriset
Smålands Akademis Emilpriset 2021 tilldelas Martin Widmark. Prissumman som tilldelas sponsras av Astrid Lindgren AB och är på 30 000 kronor. Följande motivering av Smålands Akademi är.
- För ett aldrig sinande fantasiflöde som har resulterat i ett oförlikneligt författarskap med genomslag över hela världen, och för ett brinnande patos för att främja barns och ungas läsning. Martin Widmark är visionären som får saker att hända, som projektet En läsande klass, och har genom Nelly Rapp, Halvdan viking och de unga detektiverna i dundersuccén LasseMajas detektivbyrå fått tusentals barn att börja sluka böcker, berättar Erik.
 
Smålands Akademis Wallquistpris
Smålands Akademis Wallquistpris 2021 tilldelas Tomas Boström och prissumman som tilldelas sponsras av Växjö stift och är på 25 000 kronor. Följande motivering av Smålands Akademi är.
- Den smålandsfödde musikern och författaren Tomas Boström har i decennier, med sin omfattande och särpräglade produktion av betydelsebärande text och musik och genom sina framträdanden, förnyat och fördjupat den svenska andliga sångskatten. Ett liv vigt åt kristen musik, toner och texter som genom honom fått internationell spridning, förklarar Lindfelt.
 
Smålands Akademis Jon Engström-pris
Smålands Akademis Jon Engström-pris 2021 tilldelas Jan Dzedins. Prissumman som tilldelas sponsras av Barometern/Stiftelsen Barometern och är på 50 000 kronor. Följande motivering av Smålands Akademi är.
- Som okuvlig kulturentreprenör har Jan Dzedins verkat i alla de tre smålandslänen. Jönköpingsbaserade Teateri landskapets enda fria, professionella barn- och ungdomsteater och Cirkus i glasriket är två av många exempel på verksamheter som engagerat denne mångsidige och samhällsengagerade teaterman, säger Erik.
 
Smålands Akademis Smålands kulturpris
Smålands Akademis Smålands kulturpris 2021 tilldelas Karolina Bengtsson. Prissumman som tilldelas sponsras av Bertil och Gun Olsson och är på 75 000 kronor. Följande motivering av Smålands Akademi är.
- Sopranen Karolina Bengtssons unika röst, i kombination med ett målmedvetet arbete, gör att hon nu befinner sig i början av det som kommer att bli en strålande karriär. Samtidigt som världen öppnar sig återvänder denna dotter av Skatelöv alltid till sin hembygd och berikar både små och stora sammanhang med sin sång, berättar Lindfelt.
 
FAKTA
 
Kriterier för utmärkelserna

  • Östrabopriset (till Esaias Tegnérs minne).
  • Linnépriset (för insatser inom linneanska fält).
  • Wallquistpriset (för författarskap och forskning med kyrklig anknytning).
  • Emilpriset (till Astrid Lindgrens ära).
  • Dag Hammarskjöldpriset (till Dag Hammarskjölds minne).
  • Viktor Rydbergpriset (till Viktor Rydbergs minne).
  • Jon Engströmpriset (Smålands akademis och BAROMETERN/Stiftelsen Barometerns kulturpris till minne av Jon Engström).
  • Smålands kulturpris (till lovande konstnär, författare, musiker eller närliggande kulturverksamhet).
  • SMÅLANDS AKADEMIS PRIS TILL LINNÉUNIVERSITET delades ut 2009.
    För att slå en än starkare brygga mellan akademin och den högre utbildningen utdelar akademin ett särskilt pris i anledning av bildandet av Linnéuniversitetet. För sitt djärva tilltag att med Linné som förebild överskrida gränserna för de Små landen och av två högskolor bilda ett universitet som med nyfikenhet, nyskapande och nyttiggörande utvecklar ekonomin, hushållningen, kulturkunskaperna och naturvetandet. Priset är ett konstverk i glas utfört av Bertil Vallien.
 
Källa: Smålands Akademi.

Text och foto: Arnold Svensson och Anna Svensson 
0 Kommentarer

På Södra Vätterbygdens Konstrunda fanns det flera konstnärer som skapar spännande abstraktkonst

9/8/2021

0 Kommentarer

 
Södra Vätterbygdens Konstrunda arrangerades den 4 till 5 september med 120 konstnärer. Utställningarna lockar en stor publik och många besökare. Södra Vätterbygden består av kommunerna Jönköping, Habo och Mullsjös kommun. Det är inom detta geografiska område som deltagarna bjuds in att ställa ut och visa upp sin konst.
 
Aktuella nyheter i veckan träffade tre av konstnärerna som visade sina konstverk i Tändsticksområdet i Jönköping. Dessa konstnärer ställde ut sina konstverk i olika lokaler där besökare kunde se och träffa konstnärerna. Tändsticksområdet med trevliga lokaler som passar bra för konstutställningar.
 
Lloyd Tabing från USA har etablerats sig i Sverige
Lloyd Tabing som är konstnär berättar att han har varit konstnär i 20 år och att han flyttade från USA i Kansas till Sverige. Lloyd har bott i Jönköping och Sverige i 5 år.
- På Södra Vätterbygdens Konstrunda visade jag cirka 20 tavlor och av dem var några nyare konstverk. Det blir den fjärde gången som jag visar min konst på konstrundan. Jag arbetar med olika serier när jag skapar min konst. Jag har öppnat ett Galleri i Jönköping. Jag representerar fortfarande gallerier i USA och jag reser och visar min konst bland annat i Skandinavien och i Europa. Mina kunder är över hela världen. Mest får jag inspiration från naturens färger och målar abstrakt och det passar mig bra. Naturens färger i USA jämfört med naturens färger i Sveriges är annorlunda och jag får inspiration från båda ländernas naturfärger, säger Lloyd Tabing.
 
Det börjar bli mer omtyckt i Sverige med abstraktkonst
Framöver kommer jag fokusera på att visa min konst mer i Europa och fortsätta skapa och fortsätta utveckla den typen av konst jag gör.
- En målsättning för mig är att jag känner mig bekväm när jag skapar min konst. I USA var det lite lättare att lyckas nå ut med min konst till besökare jämfört med Sverige, eftersom jag började skapa min konst i USA så är jag mer igenkänd där än här i Sverige. Jag märker att här i Sverige vill publiken ha en lite annan stil än abstraktkonst. Samtidigt börjar det bli mer omtyckt i Sverige med abstraktkonst. Det är roligt att jag håller på att bli mer populär i Sverige som konstnär. Konstverken kan ta dager eller månader att göra. Här i Jönköping märker jag att besökare på konstrundan lägger märke till konstnärerna på ett positivt sätt som jag gillar. Viktigt som konstnär är att visa i sina konstverk vad man som konstnär står för. Att arbetet jag gjort med ett konstverk syns. Jag tror att i framtiden kommer sociala medier fortsätta användas av konstnärer ännu mer, berättar Lloyd.
 
Sofia Romedahl skapar figurativt abstrakta konstverk
Sofia Romedahl som är konstnär, grafisk designer och pedagog visade sin konst för första gången på Södra Vätterbyggdens Konstrunda.
- Det var fantastiskt roligt att ställa ut min konst. Det härligaste av allt var alla fina samtal med nya människor och att höra deras intryck av mina konstverk. Jag visade ungefär 12 av mina tavlor som hör ihop med min inre resa på konstens stig. Inspiration till mina konstverk hittar jag i naturen, mindfulness, yoga och även mitt livs erfarenheter. Jag önskar att andra kan känna lugn och harmoni när de tittar på mina tavlor. Jag älskar färg och utgår ofta ifrån min känsla när jag väljer färger till mina motiv. Jag börjar ofta med färgen och gör bakgrunderna levande i olika skiftningar, sedan får motivet växa fram allt eftersom. Detta resulterar i figurativt abstrakta konstverk, där jag utelämnar lite åt fantasin. Jag har sällan en idé från början utan jag får inspiration ur färgen under tiden jag målar, säger Sofia Romedahl.
 
Vedic Art metoden handlar om att hitta skaparglädjen
Konsten är en stor passion för Sofia och hon har alltid haft konst som ett stort intresse. Hon har målat i hela sitt liv, men känner att hon först nu har hittat sin konstnärliga stil genom att använda sig av intuitivt måleri.
- Samtidigt tycker jag om att utvecklas, lära mig nytt och lära mig nya metoder. Jag kan tänka mig att min konst kommer att utvecklas framöver. Dessutom är jag pedagog och för några år sedan kom jag i kontakt med Vedic Art, en målerimetod som bygger på vedafilosofi, samma filosofi som mindfulness och yoga. Vedic Art handlar om att hitta skaparglädjen och våga uttrycka sig fritt på målarduken, frigöra sig ifrån spärrar och prestation. I Vedic Art finns inga rätt eller fel, det är processen i skapandet man fokuserar på och inte resultatet. Därför utvecklas man mycket i sitt måleri, men också i livet när man deltar i en Vedic Art kurs. Målar metoden Vedic Art har betytt väldigt mycket för mig, och jag kände från första stund att jag gärna vill dela med mig, så att andra också får uppleva den fantastiska metoden. Därför är jag nu utbildad Vedic Art-lärare och håller i egna kurser. Jag är dessutom projektledare och grafisk designer. I mitt företag hjälper jag andra företag med deras grafiska profiler, samtidigt som jag håller i webbkurser inom grafisk design i samarbete med Moderskeppet. Att måla hjälper mig att hålla kreativiteten vid liv, och blir en bra balans till mina andra uppgifter där jag har strikta regler att hålla mig till, berättar Sofia.
 
Silvana Jankovic har varit med från starten av konstrundan
Konstnären Silvana Jankovic berättar att det var femte gången som hon var med på Konstrundan och hon var med när den arrangerades för första gången 2016.
- Jag har endast missat en utställning, år 2018 (en syskonresa till Japan prioriterades i detta fall!!!!). Gällande antal besökare så finns det självfallet fördelar med vart man har sin utställningsplats och om man är fler konstnärer i samma lokal på så sätt drar man åt varandra och besökaren har möjlighet att se mycket konst på samma plats. Dessutom måste man vara aktiv inför en utställning och bjuda in folk till Konstrundan via olika kanaler sprida budskapet. I år ställde jag ut på Galleri Tegel som jag anser vara det bästa Galleriet och platsen att visa sin konst på som ligger i anslutning till samlingsutställningen på Tändsticksområdet och det är ju klart en fördel då det rör sig många i området. Jag har haft riktigt många besökare i år, vilket gjort att jag verkligen har kunnat få visa upp min konst till en blandad publik, ett bra varumärkestillfälle, att träffa besökare på plats och få prata om min konst. Likaså att få introducera min design för besökare och berätta om min resa Art meets Fashion, säger Silvana Jankovic.
​
Abstrakta serie där färger klingar väl
Silvana berättar vidare att på årets Konstrunda visade hon tio stycken alster i min ”kvinno serie” – verk.
- Där jag vill dyka in i mina besökares känslor när de tittar på mina tavlor av kvinnor från 20-talet, ett glättigt yttre med ett inre av vemod som uttrycker sig i blicken. Jag vill beröra mina betraktare och lämna avtryck med dessa motiv som jag målar på ett annat sätt än övriga alster, min konst är som jag, ytterligheter. Utöver det visade jag nio stycken större alster av min abstrakta serie där färger klingar väl. Flertal av tavlorna var målade just inför denna utställning. Det gäller att bygga upp och hänga tavlorna så det blir en helhet och balans på väggen. För min del är det färger eller motiven jag koncentrerar mig på i dessa sammanhang, berättar Jankovic
 
Det kan målas över och målas om men det är ett flow
Jankovic förklarar att när hon målar sina abstrakta verk är det penseldragen som styr och det går snabbt och mycket färg går det åt då målardukarna är lite större och det passar hennes personlighet.
- Det kan målas över och målas om men det är ett flow där jag få uttrycka mig i ett högt tempo. Som komplement varvar jag med att gå in i lugnare penseldrag, mindre tavlor och annan färgskala som passa mina kvinnomotiv. Där råder en annan koncentration och ett lugnare tempo. För mig är det viktigt att känna att jag utvecklar och utmanar mig själv och att jag inte stanna upp och ”kopiera” min konst genom att begränsa mina motiv, färger eller teknik, säger Silvana.
 
Silvana har ett hållbarhets tänk
- Jag vill att min konst ska ha lång livslängd, när du investerar i en tavla ska den "tala till dig” och vara något du verkligen tycker om. Oftast känner jag att det är rätt hem mina alster hamnar i. Min design ska ha samma livslängd som min konst. Därför jobbar jag med ett fåtal modeller men med fler användningsområden. Slowfashion - tidlösa modeller och mönster som är sprungna ur min konst.  Unika produkter i småskalig tillverkning så det inte överproduceras eftersom jag jobbar med hållbarhet. De ska kunna bäras året om och överallt. Design Jönköping, material Italien och tillverkning Borås, Made in Sweden.  ”Varför bära plagg som alla andra när du kan bära min konst”, säger Jankovic.
 
Visade alster på Liljevalchs Vårsalong
Framöver vill Silvana ha möjlighet att nå ut till bredare publik och bli mer etablerad och visa sin konst nationellt.
- 2021 var jag med på Liljevalchs Vårsalong med ett alster som glädjande blev sålt, så vi får se vad som kommer framöver. Hittills har jag varit med på två internationella utställningar och hoppas på fler. Eventuellt har jag någon eller några utställningar på gång vilket jag återkommer med! Likaså kommer jag att lägga mer fokus på att visa mina designprodukter separat i sammanhang där design visas både inom fashion och interiörer. Lite av mål eller visioner är att kunna applicera min konst på möbler eller andra produkter, så jag skulle verkligen välkomna ett samarbete med någon som vill sticka ut och sätta min konst på deras produkter, avslutar Silvana.

Text och foto: Arnold Svensson och Anna Svensson
0 Kommentarer

Utställningen ”Jävla kritiker” är en hyllning till arkitekturkritiken

9/2/2021

0 Kommentarer

 
Johanna Sjögren Duthy som är utställningsansvarig på Form/Design Center berättar att från 28 augusti till den 7 november visas utställningen ”Jävla kritiker” på Form/Design Center i Malmö. Utställningen ”Jävla kritiker” är en hyllning till kritiken och ett initiativ till att på nytt vitalisera arkitekturkritiken. Utställningen inleder en diskussion om arkitekturkritikens roll i en nordisk kontext. Sverige, Norge och Danmark är de länder som utställningen visas i.
 
Johanna berättar vidare att syftet med utställningen Jävla kritiker är att sex arkitekturkritiker som består av två från Sverige, två från Danmark och två från Norge har lämnat kritik på en fiktiv byggnad skapad utifrån skribentens egen fantasi och idévärld. Därefter har sex arkitektkontor också två från varje land fått i uppgift att tolka och gestalta den skrivna kritiken i form av en modell. Gestaltningarna och texterna presenteras i utställningen som sex experiment vilka undersöker och rör sig mellan språk, text, kritik och arkitektur. 
 
Debatt om arkitektur och arkitekturkritik
Sjögren Duthy förklarar att utställningen lyfter frågor så som: Hur kan vi stärka kritikens betydelse inom arkitekturdisciplinen?
- Vilken roll kan kritiken spela i framtiden? Frågeställningarna är inte nödvändigtvis tänkta att besvaras, utan vill i stället öppna upp för en debatt om arkitektur och arkitekturkritik, säger Johanna Sjögren Duthy.
 
Ljudfiler går att lyssna på vid utställningen
- Utställningen Jävla kritiker! har tidigare visats på Rom for Kunst og Arkitektur i Norge i Oslo våren 2020 och på konsthallen Färgfabriken våren 2021 i Stockholm och utställningen kommer att visas i Danmark. Till utställningen finns en katalog med texter på nordiskt originalspråk danska, svenska, norska plus engelska. Texterna finns även som ljudfiler som går att lyssna på vid utställningen (via soundcloud/qr-kod), förklarar Sjögren Duthy.
 
Utställningens tema kommer troligen att lyftas ännu mer
Johanna berättar att det är första gången som denna typ av utställning Jävla kritiker visas på Form/Design Center i Malmö.
- Vi kommer troligen att arrangera olika typer av aktiviteter under denna pågående utställning, för att utveckla och lyfta fram utställningens tema ännu mer för allmänheten.
 
FAKTA
 
Medverkande i utställningen ”Jävla kritiker”

 
  • Curatorer: Anders Rubing, Andrea Ougaard, Morten Birk Jørgensen.

  • Arkitekturkritiker: Gaute Brochmann, Mari Hvattum, Martin Søberg, Rasmus Wærn, Sara Ettrup, Ylva Frid.

  • Arkitektkontor: Element, Jonathan Houser, Kaleidoscope, Krupinski/Krupinska, Leth & Gori, Tham & Videgård.
 
Källa: Form/Design Center.

Text: Anna Svensson
0 Kommentarer

Många turister som kommer till Danmark uppskattar fortfarande att äta ”røde pølser”

9/2/2021

0 Kommentarer

 
För 100 år sedan, den 18 januari 1921, fick de sex första "pølsevogne" (rullande korvkiosker) tillstånd att sälja "røde pølser" i Köpenhamn. Den danska korven nådde toppen av sin popularitet efter andra världskriget med cirka 500 korvkiosker bara i Köpenhamn. Korven är fortsatt populär i Danmark. Numera finns det till och med ett officiellt dansk korvmästerskap för att hedra denna ikoniska maträtt.
 
De röda korvarna kokas eller steks och serveras med rostad lök, hackad lök eller inlagda gurkskivor och gärna med tre sorters sås - ketchup, senap och remouladsås. Idag kan turister njuta av den danska korven i ekologiska gourmetversioner hos till exempel Den Økologiske Pølesmand eller Nordic Hotdog i Köpenhamn.
 
Rullande korvkioskerna (pølsevogne) har många smeknamn
På morgonen kan man ofta se korvkioskägarna komma dragandes på sina rullande korvkiosker i Köpenhamn.
- Att det ibland blir trafikköer bakom tar Köpenhamnarna med ro. Här ser man stolt på sina korvkiosker. De rullande korvkioskerna (pølsevogne) fått många smeknamn. Ett av dem är ”café fodkoldt” (Café kalla fötter). Att äga och driva en korvkiosk i Danmark är ofta ett enmansföretag och ofta bär kiosken ägarens namn, berättar Henrik Göthlin, PR & Presschef i Sverige för VisitDenmark.
 
100-årsjubileum för den danska korvkiosken
Den 18 januari 2021 var det 100-årsjubileum för den danska korvkiosken.
- År 1940–50 fanns det cirka 500 korvkiosker i Köpenhamn. Idag finns cirka 10 procent kvar. Det är fortfarande många turister som kommer till Danmark som uppskattar att äta ”røde pølser”.
 
FAKTA
 
Här serveras extraordinär rød pølse i Danmark

  • Den Michelin-stjärniga restaurangen MeMu i Vejle har vunnit den danska nationella korvtävlingen två gånger. År 2019 serverades den klassiska korven med rökta äpplen, chorizokorv, inlagd glasört och majonnäs smaksatt med habanero chili.
  • Nära Kastrup flygplats ligger Flyvergrillen som är en korvkiosk med mycket tradition.
  • John's Hot Dog Deli på Hovedbanegrden i Köpenhamn har blivit framröstad som bästa korvkiosken i Köpenhamn.
  • På bästa plats i centrala Aalborg hittar du Hotdoggeriet.
 
Källa: VisitDenmark.
 
Text: Anna Svensson
0 Kommentarer
<<Föregående
    Eksjö
    Detaljerad prognos
    Annons

    Annons

    Annons

    Annons
    Picture

    RSS-flöde

KONTAKT

Ansvarig utgivare: Arnold Svensson
arnold@aktuellanyheteriveckan.se
​

Redaktionschef: Anna Svensson
anna@aktuellanyheteriveckan.se

OM NYHETSSAJTEN

​Startades
År 2013


Fokus på
Hållbarhet, Innovation, Utveckling, Dåtid, Nutid och Framtid inom Nyheter, Näringsliv, Kultur & Nöje, Hälsa & Träning.

TIPSA  &  ANNONSERA

Maila för att tipsa
tips@aktuellaheteriveckan.se


Maila för att annonsera
annons@aktuellanyheteriveckan.se

​Telefon 
​070 314 67 49
SOCIALA MEDIER